Ξεναγώντας στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας σχολεία της Ομογένειας

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Διαζώματος «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», οι μαθητές του Γυμνασίου Τυχερού, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, «υιοθέτησαν» το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας και ξενάγησαν διαδικτυακά σ’αυτό τους συμμαθητές τους από τις ελληνόγλωσσες σχολικές μονάδες του εξωτερικού. Ειδικότερα, οι μαθητές δημιούργησαν ψηφιακά εργαλεία ξενάγησης στο αρχαίο θέατρο, συνδέοντας το ιστορικό αυτό μνημείο με τη διαχρονική παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Θράκη, τη λατρεία του Θεού Διόνυσου στην περιοχή, την οινοπαραγωγή και το φυσικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, μετά από ανοικτή πρόσκληση, υλοποίησαν διαδικτυακές ξεναγήσεις με σχολεία της ομογένειας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, αρχικά γινόταν παρουσίαση της περιοχής της Θράκης και του σχολείου, ενημέρωση των σχολείων για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη δράση. Σε δεύτερη φάση, οι μαθητές ξεναγούσαν τους συμμαθητές τους στην Θράκη μέσα από γραπτές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα και τέλος στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας.

Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα από την Ψηφιακή Τάξη (webex) ενώ το υλικό ξενάγησης στην Αρχαία Μαρώνεια και στο Αρχαίο Θέατρο περιλάμβανε video, φωτογραφικό υλικό, εικαστικές δημιουργίες των μαθητών και χάρτες. Ακόμη, οι συναντήσεις ήταν οργανωμένες σε ομάδες σχολείων και ταυτόχρονα παρακολουθούσαν μαθητές από αρκετά τμήματα σε κάθε σχολείο, ώστε να δημιουργηθεί μια ζύμωση μεταξύ των σχολείων γύρω από το πολιτιστικό απόθεμα. Οι μαθητές ταξίδεψαν σε ιστορικά μονοπάτια της Θράκης, γνώρισαν τη Μαρώνεια ως πόλη μεγάλης σημασίας κατά την αρχαιότητα και το Αρχαίο θέατρό της ως ένα ξεχωριστό ιστορικό αρχιτεκτονικό μνημείο της περιοχής. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στα σχολεία να αρχίσουν να λειτουργούν ως δίκτυο, με σκοπό τη γνωριμία με τους χώρους θέασης και ακρόασης, καθώς και τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού. Σκοπός αυτής της υιοθεσίας ήταν αφενός η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας και σύνδεσή του με το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου αφετέρου η γνωριμία της παιδιών της ομογένειας με την ιστορική ρίζα και τον πλούτο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ώστε και οι ίδιοι να γίνουν πρεσβευτές του στις χώρες παραμονής τους.

Υπεύθυνη για την οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης ήταν η εκπαιδευτικός ΠΕ02, Ειρήνη Αμοργιανιώτη.

Για να δείτε το υλικό της ξενάγησης πατήστε εδώ: https://goldnoglitter.blogspot.com/2024/02/2023-2024.html

Copy of Copy of Copy of Blue Simple Achievement Certificate

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικές επισκέψεις-δράσεις | Γράψτε σχόλιο

Παρουσίαση προγραμμάτος Aειφόρου Eκπαίδευσης στο πλαίσιο του δικτύου: Διατροφή, Περιβάλλον & Yγεία

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης με τίτλο: “Σύγχρονες και καινοτόμες διδακτικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις στη μάθηση και στην οργάνωση – διαχείριση της σχολικής τάξης” στον Άξονα 1: Διδασκαλία, μάθηση, αξιολόγηση , την Τρίτη 14 Μαΐου 2024, οι μαθητές της Γ’τάξης παρουσίασαν το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων: «Αειφόρο Σχολείο: Πολιτιστική διαχείριση και Βιώσιμη ανάπτυξη». Τη διαδικτυακή δράση αυτή οργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας – Νεάπολης Λασιθίου στο πλαίσιο του εθνικού θεματικού δικτύου: «Διατροφή, περιβάλλον & υγεία», το οποίο στοχεύει στο να υιοθετήσουν μια βιώσιμη διατροφή για την υγεία μας και το περιβάλλον. Σκοπός της διαδικτυακής δράσης ήταν ο διαμοιρασμός καλών πρακτικών και εμπειριών ανάμεσα στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές και να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία του δικτύου.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ειρήνη Αμοργιανιώτη ΠΕ02

Untitled design

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικές επισκέψεις-δράσεις, Νέα και Ανακοινώσεις | Γράψτε σχόλιο

Εκπαιδευτική Εκδρομή Γ’τάξης στη Θεσσαλονίκη-Έδεσσα

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης με τίτλο: “Σύγχρονες και καινοτόμες διδακτικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις στη μάθηση και στην οργάνωση – διαχείριση της σχολικής τάξης” στον Άξονα 1: Διδασκαλία, μάθηση, αξιολόγηση  στο μάθημα της  Βιολογίας και των Αρχαίων Ελληνικών από Μτφρ, στις 1820 Απριλίου 2024, οι μαθητές της Γ’ τάξης επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα και τη Νάουσα. Ειδικότερα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεπτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο  και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γνωρίζοντας από κοντά την ιστορία της πόλης μέσα από τα εκθέματα και τις ξεναγήσεις. Μέσα από την παρατήρηση, δόθηκε η δυνατότητα να ανακαλύψουν την πορεία του ανθρώπου, την ιστορική διαδρομή της πόλης αλλά και ανασυνθέσουν τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της χώρας  (Ελληνική Επανάσταση – Βαλκανικοί Πόλεμοι – Παγκόσμιοι Πόλεμοι – Κύπρος). Παράλληλα, περιρπατώντας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, περιηγήθηκαν σε σημαντικά ιστορικά τοπόσημα της πόλης. Επισκεπτόμενοι ακόμη την Έδεσσα και τη Νάουσα είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το φυσικό κάλλος της περιοχής με την πλούσια βλάστηση και την αέναη κίνηση των άφθονων νερών, να ανακαλύψουν την μακεδονική αρχιτεκτονική περνώντας από παραδοσιακούς συνοικισμούς, την παλιά βιομηχανική περιοχή των Νερόμυλων  και να επισκεπτούν το μοναδικό Ερπετάριο Βορείου Ελλάδος. Τέλος, κορυφαία στη στιγμή της εκδρομής ήταν η ξενάγηση στην  έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και εντάσσεται στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Ειρήνη Αμοργιανιώτη ΠΕ02 και Ευδοξία Ισηδωρίδου ΠΕ04.04

Κατηγορίες: Νέα και Ανακοινώσεις | Γράψτε σχόλιο

Βιβλίο τοπικής γαστρονομίας

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Εκπαίδευσης: «Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία», ΚΠΕ-ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας, δημιούργησαν ένα βιβλίο για την τοπική γαστρονομία. Εκκινώντας από την παραδοχή ότι η σωστή διατροφή κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον, ανακάλυψαν έναν σπουδαίο γαστρονομικό πλούτο συνταγών και γεύσεων.Το βιβλίο περιέχει παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της εβρίτικης κουζίνας, παραδοσιακές σπιτικές συνταγές παλαιότερων μορφών ζωής που διατηρούνται στην περιοχή και ήθη και έθιμα της λαϊκής μας παράδοσης.

Το βιβλίο είναι συλλογικός καρπός μαθητών, γονέων, γιαγιάδων, εκπαιδευτικών, τοπικών πολιτιστικών φορέων και κατοίκων της περιοχής. Αφορμή στάθηκε μια εκπαιδευτική δράση που αυθόρμητα στήθηκε και υλοποιήθηκε από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, στρώνοντας ένα γιορτινό τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής, παραμονές Χριστουγέννων σε σχέση με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «Αειφόρο Σχολείο: Πολιτιστική Διαχείριση και Βιώσιμη Ανάπτυξη». Αυτόν τον γαστρονομικό πλούτο, τον άυλο πολιτισμό, την προίκα αυτού του τόπου που τροφοδοτείται από μια εύφορη πεδιάδα δυτικά του Έβρου αλλά και από τις μνήμες των κατοίκων, προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας, επιχειρούν να αποτυπώσουν. Σκοπός είναι η υιοθέτηση μιας βιώσιμης διατροφής, καθώς η προσαρμογή σε μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας και της παραγωγής τροφών. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.

Η εκτύπωση του βιβλίου σε 100 αντίτυπα είναι αποκλειστικά ευγενική χορηγία της επιχείρησης «Μύλοι Θράκης Ι. Ουζουνόπουλος ΑΕ» στηρίζοντας, μ’ αυτό τον τρόπο, τον αγροδιατροφικό χαρακτήρα της θρακιώτικης κουζίνας και παράλληλα ενισχύοντας το εκπαιδευτικό μας έργο.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Ειρήνη Αμοργιανιώτη, Φιλόλογος

2 1714214320

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικές επισκέψεις-δράσεις | Γράψτε σχόλιο

Αναστάσιμες Ευχές

Κάρτα Πάσχα

Κατηγορίες: Νέα και Ανακοινώσεις | Γράψτε σχόλιο

Easter Egg hunt at our school

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, οι μαθητές του Γυμνασίου Τυχερού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα ευρωπαϊκό έθιμο της περιόδου του Πάσχα. Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε στις αγγλοσαξονικές χώρες, ένα παραδοσιακό παιχνίδι, σύμφωνα με το οποίο, την ημέρα του Πάσχα τα παιδιά επιδίδονται στην αναζήτηση πασχαλινών αυγών, που είναι κρυμμένα σε κήπους και αυλές, μέσα σε θάμνους, φυτά και γλάστρες. Με μια μικρή παραλλαγή διοργανώσαμε το παιχνίδι στην αυλή του σχολείου μας χρησιμοποιώντας σοκολατένια αυγά!

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαριάννα Γουδουσάκη ΠΕ06

Untitled design 1 1Untitled design 1

Κατηγορίες: Νέα και Ανακοινώσεις | Γράψτε σχόλιο

Διασχολική Επιμόρφωση στη Διδακτική Μεθοδολογία

Διημερίδα 2

Κατηγορίες: Νέα και Ανακοινώσεις | Γράψτε σχόλιο

The Tipping Point in Education

Μέσα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης  με τίτλο: Συμπεριφέρομαι όπως θέλω να μου συμπεριφέρονται και όπως μου αξίζει” στον Άξονα 3: Σχέσεις μεταξύ μαθητών/-τριών, το Γυμνάσιο Τυχερού, και πιο συγκεκριμένα, οι τάξεις Α’ και Β’, συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Υποστήριξη μαθητών/τριών στις πληγείσες περιοχές του Νομού Έβρου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας» που υλοποιεί ο φορέας The Tipping Point in Education σε συνεργασία με το 100mentors και την Τράπεζα Πειραιώς. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, αφού συμμετείχαν διαδικτυακά σε τρεις συνεδρίες συζητώντας με μέντορες για τους τρόπους διαχείρισης άγχους μετά από φυσικές καταστροφές και για τη σημασία της πρόληψης, δημιούργησαν αφίσα με θέμα “ Σχέδιο δράσης για το σχολείο μου”.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ελένη Σαρδανίδου ΠΕ86

439915135 122157114386035476 7181618140733923643 n437936926 122157117836035476 8704052627258244506 n

Κατηγορίες: Νέα και Ανακοινώσεις | Γράψτε σχόλιο

Δημιουργώντας το δικό μας Βιβλικό Πάρκο

Στο πλαίσιο του προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Δημιουργώντας το δικό μας Βιβλικό Πάρκο», σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και τον Δήμο Σουφλίου, οι μαθητές της Β’τάξης, την Δευτέρα 15 Απριλίου, βρέθηκαν στην πλατεία Τσαλβαρίδη για να φυτέψουν βότανα της Βίβλου. Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση ευαισθητοποίησης της οικολογικής συνείδησης των μαθητών και μαθητριών ιδιαίτερα στην εποχή μας, που ο πλανήτης ταλανίζεται από έναν συνεχή οικολογικό μαρασμό.. Μέσα από την μελέτη της Βίβλου, την επίδραση των φυσικών μοτίβων της στην αποτύπωση της ιστορίας του ανθρώπου, οι μαθητές θα ανιχνεύσουν και θα συνειδητοποιήσουν την αξία της φύσης ως ιερό δημιούργημα για εκατομμύρια ανθρώπους και την σημασία της προστασίας της σε κάθε χρονική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Οι μαθητές κι οι μαθήτριες διδάσκονται την πανανθρώπινη σημασία της φύσης με οδηγό τα ιερά κείμενα και τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. προκειμένου να αφυπνίσει οικολογικά τους ανθρώπους μέσα από κάθε μορφή Τέχνης και πνευματικής παρέμβασης. 

Ευχαριστούμε Θερμά την κα Ειρήνη Βαλκάνη, γεωπόνο και Πρόερδο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Τυχερού για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και την καθοδήγηση.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Σουφλίου για την παραχώρηση τμέρους της πλατείας και τις εργασίες προκειμένου να προχωρήσουμε στη φύτεση του δικού μας Βιβλικού Κήπου.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Αμοργιανιώτη ΠΕ02



Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά προγράμματα, Εκπαιδευτικά προγράμματα 2023-2024, Νέα και Ανακοινώσεις | Γράψτε σχόλιο

Ανάδοχοι του Μαυρόγυπα “Ευδοξία”

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, μέλη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου επισκέφτηκαν το σχολείο μας στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσουμε ως εκπαιδευτικός οργανισμός για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το σημαντικό αυτό οικοσύστημα της περιοχής. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), και ότι το Δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Στη συνέχεια, το σχολείο είχε την τιμή να γίνει ανάδοχος ενός Μαυρόγυπα στο όνομα «Ευδοξία» ευχόμενοι το όνομα αυτό να του φέρει καλή τύχη, καθώς το είδος απειλείται, και ότι και εκείνον θα τον ακολουθεί η δόξα, η καλή φήμη και η καλή κρίση. Τέλος, οι μαθητές-τριες του σχολείου μας παρέδωσαν στα μέλη του Φορέα μια φωλιά που κατασκεύασαν για τα νυχτόπουλα, εκφράζοντας συμβολικά έτσι το ενδιαφέρον τους για την άγρια πανίδα του Δάσους της Δαδιάς.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευδοξία Ισηδωρίδου ΠΕο4.04

Ευδοξία

Untitled design

Nest



Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: Νέα και Ανακοινώσεις | Γράψτε σχόλιο