ΜΑΘΗΜΑ : Βιωματικές Δράσεις – Γυμνάσιο Σερίφου 2016
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ολυμπιάδα Κελαϊδή – κλάδος ΠΕ08 εικαστικός.
Α΄ Γυμνασίου – Θέμα: «Τα συναισθήματα ζωγραφίζουν τη ζωή μας»
Περιγραφή:
– Μέσα από εργαστηριακή εικαστική δραστηριότητα οι μαθητές προσέγγισαν τον κόσμο των συναισθημάτων τους , ερεύνησαν κριτικά και αναγνώρισαν σε μεγάλα έργα τέχνης τα ποικίλα συναισθήματα που ζωντανεύουν μέσα από τις συνθέσεις των μορφών τους.
– Χαρακτηριστικά εξερεύνησαν το κίνημα του εξπρεσιονισμού και συγκεκριμένα δημιούργησαν ομαδική σύνθεση εμπνευσμένη από το έργο του Βέλγου εξπρεσιονιστή ζωγράφου, Τζέϊμς Ένσορ με θέμα «Πρόσωπα και προσωπεία».
– Επενέβησαν και έντυσαν με συγκεκριμένα συναισθήματα κεφαλές κυκλαδικών ειδωλίων.
– Δραματοποίησαν ζωντανεύοντας γνωστούς πίνακες μεγάλων ζωγράφων όπως το «Μάθημα ανατομίας « του Ρέμπραντ, « Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» και τη «Τζιοκόντα» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
- Ομαδική ζωγραφική αναπαραγωγή του περίφημου έργου, σταθμό στην ιστορία της μοντέρνας ζωγραφικής , «Η Κραυγή» του Ε. Μούνχ, έργο που αποδίδει όλη την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου του 20ου αι.
- Στη συνέχεια εργάστηκαν με μακιγιάζ προσώπου , φωτογραφήθηκαν τα πορτρέτα τους και μπήκαν με ειδική επεξεργασία στη θέση του προσώπου της κραυγής. Το όλον δέθηκε σε πρόγραμμα movie maker.
- Συμπληρώνοντας τις βιωματικές δράσεις πάνω στα συναισθήματα ολοκλήρωσαν προσωπικές ζωγραφικές συνθέσεις οι οποίες και περιελήφθησαν στο τελικό βίντεο με όλες τις υπόλοιπες εργασίες στα πλάισια του μαθήματος.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δύο αναρτήσεις που έγιναν στο Youtube και εκθέτουν όλο το έργο των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου στις Βιωματικές δράσεις – 2016:
Β΄ Γυμνασίου – Θέμα: «Ζωγραφίζοντας το σχολείο μας»
Οι μαθητές ερεύνησαν σε πρώτο επίπεδο στη βιβλιοθήκη και το εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου, το ζήτημα της τοιχογραφίας, ιστορία και τεχνική της, μέσα στην ιστορία της Τέχνης.
- Γνώρισαν τους σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας της τοιχογραφίας, έργα και δημιουργούς από την προϊστορία μέχρι τους μοντέρνους και σύγχρονους χρόνους.
- Σε δεύτερο επίπεδο εργάστηκαν πάνω στο σχεδιασμό μακέτας για την πραγμάτωση τοιχογραφίας σε επιλεγμένο τοίχο του σχολείου μετά από ειδική αίτηση άδειας από τους αρμόδιους φορείς.
- Σε τρίτο επίπεδο πραγματοποίησαν εργαζόμενοι ομαδικά την πρότασή τους , μεταφέροντας με τη μέθοδο του κανάβου το σχέδιο της μακέτας τους πάνω στον τοίχο.
- Η όλη εργασία τους δέθηκε σε παρουσίαση που αναρτήθηκε στην παρακάτω διεύθυνση στο Youtube :