πηγή: http://giannisserfanto.blogspot.gr/
Οι ρίζες και οι καταβολές του εθίμου χάνονατι στο παρελθόν και δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε. Από τον 17ο αιώνα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις γίνονταν με συμμετοχή Λαού και Εκκλησίας, γεγονός που δείχνει πανάρχαιες καταβολές ίσως και κατάλοιπα και συνέχεια παγανιστικών εθίμων , τα οποία ενστενρίστηκε και διατήρησε η εκκλησία.
Τα θέματα κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων εναλλάσσονταν. Ο Γάμος του Καλογερόδιακου, τα Βαφτίσια του Μεχμέτη, Τρωικός Πόλεμος, Τούρκοι και Έλληνες. Το τελευταίο θέμα παιζότανε περισσότερο από 100 χρόνια και προήλθε από τον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους μας το 1821, όπου πρόσφυγες ερχόμενοι στην Σέριφο φιλοξενήθηκαν στα κελιά της Μονής Ταξιαρχών έχοντας στις αποσεκυές τους ήθη και έθιμα του τόπου τους τα οποία προστέθηκαν στο δρώμενο το οποίο ονομάστηκε “Καπετανία”.
Τότε χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, Η “Καπετανία ” της χώρας και η “Καπετανία” των χωριών. Σε αυτήν την περίοδο χωρίζανε τους ρόλους εναλλάξ.
Η “Καπετανία” επέδρασε καθοριστικά στην κοινωνική ζωή του τόπου. Διατηρήθηκε μέσα σε τοπωνύμια, παρατσούκλια και επίθετα.
Συγκεντρώνονταν το πρώτο Σάββατο της αποκριάς όλοι ι νέοι και εξέλεγαν διαβοής του καπετάνιους. Ένας καπετάνιος για τη χώρα και ένας για τα χωριά. Μετά την εκλογή των καπετάνιων γινόταν αυτοανάθεση των υπόλοιπων ρόλων.
Η σύγκρουση ( πόλεμος ) γινόταν το προτελευταίο Σάββατο της αποκριάς έξω από το μοναστήρι των Ταξιαρχών. Όταν τελείωνε η μάχη έμπαιναν όλοι στο μοναστήρι με άδεια τα τουφέκια για να προσκυνήσουν. Οι καλόγεροι τους υποδέχονταν μέσα στο μοναστήρι με κρασί, ψωμί και τυρί. Τους πλήρωναν μάλιστα και τα μπαρουτόβουλα που είχαν αγοράσει για τον πόλεμο. Σε αντάλλαγμα όλοι όσοι είχαν πάρει μέρος στην Καπετανία πήγαιναν το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς και έσκαβαν τα αμπέλια του μοναστηριού.
( κείμενο από τον σύλλογο γυναικών ” Η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ” )
Καπετανία 2014
Η αναβίωση του εθίμου είχε μεγάλη επιτυχία και φέτος, στις 3/3/2014 στο νησί της Σερίφου. Οι καρναβαλιστές βρέθηκαν στα ακόλουθα χωρία: Λιβάδι, Χώρα, Καλλίτσο, Μονή Ταξιαρχών, Γαλανή, Παναγιά. Οι κάτοικοι των χωριών περίμεναν τον κόσμο με τοπικά εδέσματα και άφθονο κρασί κάνοντας ό,τι ήταν δυνατόν για να διασκεδάσουν και να περάσουν όμορφα. Στα χωρία από τα οποία πέρασε η “Καπετανία ” στήθηκαν γλέντια με σουραύλια και τουμπιά ( αποκριάτικα όργανα) , λαγούτο, βιολί και πολύ χορό από όλους!
πηγή: http://giannisserfanto.blogspot.gr/
Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορικής δημιούργησαν μια πρόσκληση για μια αποκριάτικη γιορτή. Χρησιμοποίησαν τον κλόουν που είχαν ζωγραφίσει σε κάποιο προηγούμενο μάθημα για να κάνουν την πρόσκληση πιο ευχάριστη.