Ας θαυμάσουμε τις δημιουργίες των μαθητών στην άμμο στα πλαίσια του μαθήματος βιωματικές δράσεις!!
Άρθρα που έγιναν στις Νοέμβριος 2013
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Λειτουργεί για πρώτη χρονιά στην Σέριφο.
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ολυμπιάδα Κελαϊδή, εικαστικός του κλάδου Π08 (καλλιτεχνικών)
Το Θέμα που επιλέξαμε είναι:
«Η τέχνη της γης στην γη που πατάμε»
- Το Θέμα αφορά δράσεις και επεμβάσεις μέσα στο φυσικό περιβάλλον υπό μορφή τεχνημάτων –καλλιτεχνικών έργων – που εμπνεόμαστε από την φύση και μέσα στην φύση.
- Βασιζόμαστε στο κομμάτι της ιστορίας της τέχνης που αφορά στην Land art ή Τέχνης της γης και πρωτοεμφανίστηκε σαν κίνημα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 μ’ έναν προβληματισμό, φανερά καταγγελτικό της ανάρμοστης και καταστροφικής στάσης του σύγχρονου ανθρώπου της κατανάλωσης απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.
- Οι καλλιτέχνες ακολούθως απορρίπτουν τα παραδοσιακά μέσα της τέχνης καθώς και το παραδοσιακό σύστημα για την διάδοσή της.
- Υλικό τους καθίσταται καθετί που δίνει η φύση, το έδαφος , η γη.
- Τα έργα τους υπόκεινται στις καιρικές μεταβολές γι αυτό και ενέχουν την έννοια του εφήμερου. Οι μαρτυρίες των land-art έργων μέσα από φωτογραφίες, βίντεο, γραπτά και όποιο άλλο ντοκουμέντο , αναλαμβάνουν την βιωσιμότητά τους μέσα στον χρόνο.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
- Προβληματιζόμαστε, ερευνούμε, αξιολογούμε, δημιουργούμε ομαδικά με πρωτόγνωρες εμπειρίες στην επαφή μας με το φυσικό περιβάλλον ,την θάλασσα –νερό, την πέτρα, το χώμα, την άμμο και κάθε είδους φυσικό υλικό.
- Πραγματοποιούμε τα δικά μας έργα land art.
- Βιώνουμε αρχέγονες αισθήσεις του HOMO FABER – του ανθρώπου δημιουργού – που με πρωταρχικό υλικό την πέτρα έκτισε τον ανθρώπινο πολιτισμό.
- Φωτογραφίζουμε, βιντεοσκοπούμε τις δράσεις μας.
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
- Γνωρίζουμε την τέχνη των σπηλαίων ( τοιχογραφίες, βραχογραφίες, εργαλεία και γλυπτική) στον ευρωπαϊκό και ελλαδικό χώρο.
- Πληροφορούμαστε για την τέχνη της ξερολιθιάς που διαμόρφωσε όλο το γεωφυσικό περιβάλλον όπως το βλέπουμε σήμερα στις Κυκλάδες.
- Ερευνούμε τις τεχνικές της ξερολιθιάς.
- Ερχόμαστε σε επαφή με την τέχνη σύγχρονων καλλιτεχνών της Land-art.
- Αντιπαραβάλουμε τα έργα μας με τα έργα καλλιτεχνών στην ζωγραφική, γλυπτική και αρχιτεκτονική.
- Βιώνουμε ένα πιο άμεσο μάθημα στην ιστορία της τέχνης καθώς πηγαίνουμε από τα δικά μας δημιουργήματα στις δημιουργίες των σύγχρονων καλλιτεχνών κι έτσι αναλύουμε και κατανοούμε καλύτερα την μορφή και τις προθέσεις των έργων τους .
- Συζητούμε έννοιες όπως : εφήμερο, αρχέγονο, αέναο, καταναλωτισμός, περιβάλλον, αειφόρο ανάπτυξη κ.α. Κουβεντιάζουμε για τα αισθήματά μας όπως αυτά αναβλύζουν μέσα από την επαφή μας με το φυσικό υλικό και αποτυπώνουμε σκέψεις και προβληματισμούς για το δικό μας οικείο περιβάλλον του νησιού ( π.χ. “ ερημοποίηση του Αιγαίου”).
ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Συναντάμε και συνεργαζόμαστε με τους παλιούς μαστόρους της ξερολιθιάς πάνω στο νησί.
- Πραγματοποιούμε μαζί τους εργασία ανασύστασης ξερολιθιάς.
- Προβάλλουμε και παρουσιάζουμε σε ανοικτή πρόσκληση για όλους, την τελική εργασία μας, φωτογραφίες, βίντεο, Power Point.