cf80ceb1ceb9ceb4. ceb2ceb9ceb2cebbceafcebf

 

Όταν η αγάπη για το βιβλίο είναι οδηγός και η διάθεση προσφοράς περισσεύει, τότε δημιουργούνται με κόπο και μεράκι αφιερώματα που εμπνέουν!!!

Οι εικόνες στην είσοδο του Σχολείου μας μιλούν μόνες τους!

Κι όχι μόνο εικόνες αλλά και αγαπημένα βιβλία των παιδικών χρόνων που μπορείς να τα ξεφυλλίσεις, ακόμη και να τα διαβάσεις!!!

Ηθικός αυτουργός η κ. Χατζηστάμου Ευαγγελία, Φιλόλογος.

Ευχαριστούμε!!!

Π.Δ.

cf80ceb1ceb9ceb4. ceb2ceb9ceb2cebbceafcebf 10

  cf80ceb1ceb9ceb4. ceb2ceb9ceb2cebbceafcebf 1 1 cf80ceb1ceb9ceb4. ceb2ceb9ceb2cebbceafcebf 2 cf80ceb1ceb9ceb4. ceb2ceb9ceb2cebbceafcebf 3      

cf80ceb1ceb9ceb4. ceb2ceb9ceb2cebbceafcebf 4 1   

cf80ceb1ceb9ceb4. ceb2ceb9ceb2cebbceafcebf 5 cf80ceb1ceb9ceb4. ceb2ceb9ceb2cebbceafcebf 6 cf80ceb1ceb9ceb4. ceb2ceb9ceb2cebbceafcebf 7 cf80ceb1ceb9ceb4. ceb2ceb9ceb2cebbceafcebf 8

ΕΦΗΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ 2021-2022

istockphoto 1085770318 612x612 1      

Wooden brown books shelves

«Αυτός ο χώρος(ενν. Βιβλιοθήκη) είναι ένα μυστήριο, Ντανιέλ, ένα ιερό. Το κάθε βιβλίο που βλέπεις έχει ψυχή. Την ψυχή αυτού που το έγραψε και την ψυχή αυτών που το διάβασαν και έζησαν και ονειρεύτηκαν μαζί του. Κάθε φορά που ένα βιβλίο αλλάζει χέρια, κάθε φορά που κάποιος γλιστράει το βλέμμα του πάνω στις σελίδες του, το πνεύμα του διευρύνεται και δυναμώνει…

Λίγα πράγματα σφραγίζουν τόσο έναν αναγνώστη όσο το πρώτο βιβλίο που καταφέρνει πραγματικά ν ’αγγίξει την καρδιά του. Εκείνες οι πρώτες εικόνες, η ηχώ εκείνων των λέξεων που νομίζουμε πως έχουμε αφήσει πίσω μάς συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή και σμιλεύουν ένα παλάτι στη μνήμη μας, στο οποίο, αργά ή γρήγορα-άσχετα από πόσα βιβλία θα διαβάσουμε, πόσους κόσμους θα ανακαλύψουμε, πόσα θα μάθουμε ή θα ξεχάσουμε-θα επιστρέψουμε.»  ‘’Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ’’Κ.Ρ.ΘΑΦΟΝ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1) Νινέτ  ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ

2 )Όταν ο ήλιος ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ

3)Το καπλάνι της βιτρίνας  ΑΛΚΗ ΖΕΗ

4) Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα  ΜΕΝ.ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ

5) Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς ΜΑΡ.ΚΛΙΑΦΑ

6) Τα ψάθινα καπέλα  ΜΑΡΓ.ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ

7) Η Αστραδενή ΕΥΓ.ΦΑΚΙΝΟΥ

8) Η τελευταία μαύρη γάτα  ΕΥΓ.ΤΡΙΒΙΖΑΣ

9) Μαύρο πρόβατο στο Τέξας  Κ.ΧΑΡΑΛΑΣ

10)  Ο θησαυρός της Βαγίας  ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ

11) Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη  FREDRIK BACKMAN

12) Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις  Λ.Μπουσκάγια

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

1)Να σχολιάσετε τον τίτλο (συνάφεια, κυριολεκτικός/μεταφορικός, προσωπικό σχόλιο)

2)Να αναλύσετε την αφηγηματική περσόνα(παντογνώστης, ενδοδιηγητικός/εξωδιηγητικός) και το είδος της αφήγησης(μηδενική εστίαση, τριτοπρόσωπη αφήγηση).

3)Να αντιγράψετε τα αγαπημένα σας χωρία και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.

4)Ποιος ήρωας/ηρωίδα υπήρξε ο αγαπημένος/η σας;

5)Ποιό ήταν το τέλος της ιστορίας; Σας ικανοποίησε; Προτείνετε το δικό σας τέλος.

ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΕΣ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ!!!

Η ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΣΑΣ,

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Σήμερα η τεχνολογία υπάρχει παντού σε κάθε γωνία της γης και μας εξυπηρετεί σαν κάθε άλλο αλλά πως έφτασε έως εδώ, θα το ανακαλύψουμε τώρα.

Από την αρχή που δημιουργήθηκε ο άνθρωπος προσπαθούσε να βρει ένα τρόπο να τον εξυπηρετεί στην προστασία του και το κυνήγι.

Στην γεωργική επανάσταση ο άνθρωπος αρχίζει να μετατρέπει την τεχνολογία έτσι ώστε να τον βοηθά στην παραγωγή της τροφής του και τη μεταφορά της.

Πάμε στον 18ο αιώνα όπου ξεσπά η βιομηχανική επανάσταση στην Αγγλία. Αφού η επανάσταση έχει  μεγάλη σχέση με τις μηχανές όλοι οι αγρότες προσπαθούν να μάθουν την νέα τεχνική των μηχανημάτων. Άνδρες, παιδιά, γυναίκες όλοι εγκαταστάθηκαν στα εργοστάσια. Χάρις στην επανάσταση τρομερή δύναμη αποκτούν οι πλοιοκτήτες, βιομήχανοι, έμποροι κ.α.

Όλα αρχίζουν να γίνονται συνήθεια για τους ανθρώπους μιας και η εκβιομηχάνιση δηλαδή η χρησιμοποίηση των μηχανημάτων αρχίζει να γίνεται η καθημερινότητα τους. Η μαζική παραγωγή οδηγεί στην μαζική κατανάλωση άρα οι ανάγκες του ανθρώπου μεγαλώνουν με  αποτέλεσμα την υπερβολική χρήση των μηχανών για την υπερβολική μαζική παραγωγή. Έτσι όλοι οι άνθρωποι μαζεύονται στις αστικές πόλεις με την δημιουργία νέας αστικής τάξης της βιομηχανικής τάξης.

Και τώρα είμαστε στον 21ο αιώνα όπου γίνεται μεγάλο το «μπαμ» για την τεχνολογία: σινεμά, αυτοκίνητα, κινητά, διαδίκτυο, ηλεκτρισμός κ.α.

Όλα αυτά θεωρούνται δεδομένα σε κατοίκους που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες.

Οι θετικές συνέπειες της τεχνολογίας είναι ότι κάθε άτομο μπορεί πλέον να επικοινωνήσει από απόσταση μέσω skype, viber, instagram, messenger κ.α.

Άλλο σημαντικό είναι ότι αυξήσαμε το όριο ζωής σε 80 η 85 χρόνια ζωής.

Πλέον τα ταξίδια διαρκούν λιγότερο από ότι παλιά, με τα είδη ψυχαγωγίας αλλάζει η αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Επίσης όλα μαθαίνονται κυριολεκτικά από το διαδίκτυο ή γίνονται ζωντανές αναμεταδώσεις οπουδήποτε στον κόσμο και μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε ή από το διαδίκτυο ή από την τηλεόραση.

Οι αρνητικές συνέπειες της τεχνολογίας που θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος. Ένα θέμα που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους είναι  η δημιουργία ασθενειών και το ότι ο άνθρωπος αρχίζει να ζητά παραπάνω από τις πραγματικές ανάγκες του.

Επίσης η συχνή χρήση των μηχανημάτων δημιουργεί καυσαέρια με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του οξυγόνου. Μιας και το διαδίκτυο έχει αρχίσει να γίνεται η ζωή μας, οι άνθρωποι δεν έχουν γνώμη και η πώρωση δεν τους επιτρέπει να έχουν δικιά τους σκέψη. Επίσης αρχίζουν και τα εγκλήματα όπως για παράδειγμα η κατάχρηση των δικαιωμάτων του πολίτη ή η διάρρηξη των οικονομικών υποθέσεων.

Τέλος πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία προς το καλύτερο όλων και όχι για προσωπικό όφελος γιατί η τεχνολογία φτιάχτηκε για να μας βοηθά και όχι για να είναι σκοπός της ζωής μας.

Γιώργος Κουνάδης

Με πληροφορίες από:

https://blogs.sch.gr/1lykagpa/technolog/

Οι νέοι στην πλειοψηφία τους χειρίζονται ορθά το λόγο. Ένα μέρος όμως της νεολαίας μιλάει τη δική του «γλώσσα», που πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως παρα-γλώσσα.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι η λεξιπενία δηλαδή έχουν περιορισμένο και φτωχό λεξιλόγιο. Η χρήση στερεότυπων, συνθηματολογικών εκφράσεων και ηχηρών λέξεων που σκοπό έχουν να εντυπωσιάσουν. Τέλος η χρήση πολλών ξένων λέξεων αλλά και τα γραμματικά – συντακτικά σφάλματα.

Τα αίτια για τα οποία οι νέοι μιλούν την δική τους γλώσσα είναι η προσπάθεια διαφοροποίησής τους από τους μεγαλύτερους και η επιθυμία να ξεχωρίσουν από τους άλλους συνομηλίκους τους. Επίσης εξυπηρετεί ιδιαίτερες εκφραστικές ανάγκες στην επικοινωνία με τους συνομηλίκους τους. Ένα ακόμη αίτιο είναι ότι γίνονται πιο εύκολα αποδεκτοί από τις συντροφιές που χρησιμοποιούν παρόμοιο λόγο. Τέλος το σύνθημα εξυπηρετεί το σημερινό «μαζοποιημένο» νέο.

Η τηλεόραση είναι ένα από τα πιο τρομερά μέσα ενημέρωσης που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Η τηλεόραση εισβάλει στη ζωή μας, αλλάζοντας τον τρόπο που ενημερωνόμαστε. Πλέον μπορούμε να ενημερωνόμαστε κατευθείαν την στιγμή που γίνεται κάτι. Όμως δεν είναι όλα τόσο ωραία, τα κανάλια εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα.

Στην τηλεόραση παρουσιάζεται βία και ταινίες τρόμου που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο μυαλό των νεαρών. Τα παιδιά μπορεί να αποκτήσουν μετατραυματικό στρες και λάθος τρόπους συμπεριφοράς. Η τηλεόραση παραπληροφορεί τους ανθρώπους αλλάζοντας τις γνώμες τους για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα διαφόρων ανθρώπων και εταιριών αλλοιώνοντας την πραγματικότητά μας. Η τηλεόραση προξενεί “πλύση εγκεφάλου” αποδυναμώνοντας την κριτική σκέψη του ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πιο ευκολόπιστοι και ποιό ευάλωτοι σε διαφημιστικές καμπάνιες που μας προωθούν να αγοράσουμε το κάθε νέο προϊόν που βγαίνει στην αγορά. Ο άνθρωπος εθίζεται και απομονώνεται από τον γύρω κόσμο προτιμώντας να περνά περισσότερο χρόνο της ζωής του κλεισμένος στο σπίτι παρακολουθώντας τηλεόραση. Οι άνθρωποι προτιμούν να βλέπουν τηλεόραση παρά να ασκήσουν κάποιο άθλημα ή να διαβάσουν ένα βιβλίο. Επίσης μέσα σε ένα σπίτι υπάρχουν πάνω από δύο τηλεοράσεις, έτσι κάθε μέλος την οικογένεια αφοσιώνεται σε μια από αυτές. Η τηλεόραση προωθεί την ξενομανία και αλλοιώνει και καταστρέφει την Ελληνική γλώσσα εισάγοντας λανθασμένους γραμματικούς χαρακτήρες.

Screenshot 2022 12 14 113522 Screenshot 2022 12 14 113543 Screenshot 2022 12 14 113609

 

«Πώς θα αγαπήσουν τα παιδιά την πολιτιστική μας κληρονομιά; Τι γνωρίζουν για την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα; Πώς ερμηνεύουν ότι περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο; Γιατί την επισκέπτονται άνθρωποι από τα πέρατα του κόσμου; Τι σημαίνει για την ταυτότητά μας;»

Μια έμπρακτη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα που συναντάμε στη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού «αναρτήθηκε» με φροντίδα, κόπο και μεράκι, στο χώρο που γίνονται τα αφιερώματα του Σχολείου μας (σε ότι απέμεινε δηλαδή από το χωλ του ισογείου!!!), με την ενεργό μάλιστα συμμετοχή μαθητών-μαθητριών με την κινητοποίηση, έμπνευση, παρότρυνση και συνεχή υποστήριξη της Φιλολόγου κ. Χατζηστάμου Ευαγγελίας.

Οι άνθρωποι γράφουν για πολλούς λόγους, οι οποίοι διαφέρουν ανάλογα με τη προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Ενώ οι συγγραφείς ίσως γράφουν διότι είναι ευφάνταστοι και θεωρούν τον κόσμο έμπνευση για τις ιστορίες που θέλουν να μοιραστούν, οι δημοσιογράφοι γράφουν άρθρα για να παρουσιάσουν διάφορα γεγονότα. Τι είδους επιχειρήματα παρουσιάζουν για να κρίνουν, θετικά ή αρνητικά, τα γεγονότα αυτά, μέσω του άρθρου, υποδεικνύουν τις απόψεις του κάθε δημοσιογράφου.

Κάποια επιχειρήματα εκφράζουν θυμό και το λεξιλόγιο του άρθρου χρησιμοποιείται σαν όπλο. Μερικοί δημοσιογράφοι ενημερώνονται για διάφορα συμβάντα και χρησιμοποιούν λέξεις για να αναφερθούν σε αυτά χωρίς μεροληψία. Μερικοί το χρησιμοποιούν ως μορφή θεραπείας και γράφουν άρθρα τύπου περιοδικού για να ενδυναμώσουν το κοινό. Μερικοί τα γράφουν επειδή είναι ένας τρόπος να αποκτούν χρήματα με τις ικανότητες ή τις γνώσεις τους. Μερικοί άνθρωποι απλώς τα γράφουν για να εκφράσουν την αγάπη, την εκτίμηση ή την κριτική τους για τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν, όπως φαγητό, κοινωνικά κινήματα, λογοτεχνία ή οτιδήποτε άλλο.

Οι άνθρωποι γράφουν για να εκφράσουν τις γνώμες τους, για να τους ακούσουν, για να βρουν άλλα άτομα που έχουν παρόμοιες απόψεις ή βέβαια να προσελκύσουν θαυμαστές. Για κάθε αξιοπρεπή συγγραφέα, υπάρχει ένα κοινό κάπου και το άρθρο είναι ένας τρόπος για να προσεγγίσει αυτό το κοινό. Τα άρθρα είναι σύντομα και κατάλληλα για την πληροφόρηση στη σύγχρονη περίοδο. Λιγότεροι άνθρωποι διαβάζουν βιβλία αυτές τις μέρες και η συγγραφή ενός βιβλίου είναι μια μακρά διαδικασία την οποία δεν μπορούν να ολοκληρώσουν όλοι οι συγγραφείς – όμως ένα άρθρο μπορεί να γραφτεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και από οποιονδήποτε άτομο.

Ο Διευθυντής και ο σύλλογος των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου μας

συγχαίρουμε τους μαθητές

ΜΠΑΝΤΕΚΑ ΑΧΙΛΛΕΑ  –  ΛΥΤΡΑ ΑΝΡΙΑΝΟ  – ΛΕΡΗ ΙΩΑΝΝΗ

για την συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό ” Γρίφων και Λογικής'”

που διοργανώνουν τα εκπαιδευτήρια  “Εκπαιδευτική αναγέννηση”.

Υπεύθυνη καθηγήτρια για την προετοιμασία των μαθητών ήταν η κυρία

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΥ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ