Εκπαιδευτική Επίσκεψη στα πλαίσια προγράμματος Erasmus
Υποδεχτήκαμε στο Γυμνάσιο Πικερμίου 5 Αυστριακούς εκπαιδευτικούς στα πλαίσια προγράμματος Erasmus (job shadowing). Την πρώτη μέρα τα παιδιά μας τους ξενάγησαν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Βραυρώνας καθώς και στον υδροβιότοπο. Τη δεύτερη μέρα παρακολούθησαν μαθήματα στις τάξεις μας. Οι μαθητές μας παρουσίασαν τα έργα τους στο μάθημα της τεχνολογίας….οι συνάδελφοί του εξωτερικού παρακολούθησαν ρομποτική στο μάθημα της πληροφορικής..η καθηγήτρια των Αγγλικών παρακολούθησε τη διδασκαλία του αντικειμένου της στην τάξη μας και η Αυστριακή καθηγήτρια των Αρχαίων Ελληνικών εμβάθυνε στο συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας. Τέλος παρακολούθησαν ομαδοσυνεργατική διδασκαλία στο μάθημα των Θρησκευτικών και μια παρουσίαση του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των ομίλων μας και των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και εντυπωσιάστηκαν με το επίπεδο του δημόσιου σχολείου που όλοι εμείς υπηρετούμε!
3D Printing και Ping Pong: Ο Αγώνας για Ισότητα Ξεκινάει στο Σχολείο
Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν μαθητές της Α Γυμνασίου και του ομίλου ping pong του σχολείου μας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάσση «3D printing και ping pong: ο αγώνας για ισότητα ξεκινάει στο σχολείο».3D εκτυπωτές και μηχανές κοπής λέιζερ στήθηκαν στο αμφιθέατρο και ξεκίνησαν τη δημιουργική διαδικασία κατασκευής μοναδικών ρακετών για κάθε μαθητή και μαθήτρια. Ρακέτες κλασσικές αλλά και διαφορετικές από τις συνηθισμένες γίνονται αφορμή για έναν ισότιμο αγώνα ping pong ενάντια στον αποκλεισμό και τις διακρίσεις.Στο βιωματικό εργαστήρι που στήθηκε τα παιδιά είδαν πώς η χρήση των τεχνολογιών για το σχεδιασμό και την παραγωγή ενός τελικού προϊόντος συνδυάζεται με τη δημιουργία των συνθηκών για μια ουσιαστική διαδικασία σκέψης, συζήτησης και λήψης αποφάσεων με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας και την άρση των διακρίσεων. Πόσο εύκολο είναι, για παράδειγμα, να παίξουμε ping pong με μια ρακέτα που έχει ένα άνοιγμα στο κέντρο της; Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί με περιορισμούς να συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις δραστηριότητες;
Εκπαιδευτικές Διαδρομές μετά το Γυμνάσιο
Στα πλαίσια της αξιολόγησης με δείκτη «Μέριμνα για τη μετάβαση μεταξύ εκπαιδευτικών βαθμίδων και προς την αγορά εργασίας» υλοποιήθηκε στο σχολείο μας δράση που αφορούσε τους μαθητές της Γ τάξης, με θέμα “Εκπαιδευτικές διαδρομές μετά το Γυμνάσιο”. Η δράση πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη ΣΕΠ Ανατολικής Αττικής κα Ιωάννα Κοντζίνου.