Δημοσιεύθηκε στην ΜΟΥΣΙΚΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ -ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΣ

Μουσικοί πειραματισμοί και ανατροπές
Γ1 γυμνασίου Νιγρίτας
Μινιμαλισμός
Περιγραφή
Τον 20ο αιώνα παρουσιάστηκαν στη μουσική μια σειρά από δραματικές αλλαγές.
Ήταν μια εποχή αυτοέκφρασης και πειραματισμού.
Ο μινιμαλισμός εμφανίστηκε την δεκαετία του 60 ,μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Χαρακτηριστικά του ήταν τα σύντομα επαναλαμβανόμενα ρυθμικά, μελωδικά και αρμονικά σχήματα, η συχνά μεγάλη διάρκεια των συνθέσεων, η λιτότητα ,η αυστηρότητα κ.α.
Η παρακάτω εργασία είναι μια προσπάθεια των μαθητών της Γ γυμνασίου Νιγρίτας .Μετά από συζήτηση, μέσα από μια ομαδοσυγκεντρωτική μάθηση κι έπειτα από ανάλυση του έργου του Φίλιπ Γκλας (μινιμαλιστής) Κογιανισκάτσι (life out of balance)εντός κι εκτός της τάξης, ωραρίου κλπ. (Στην ουσία προσπάθησαν τα παιδιά να κάνουν ένα ολιγόλεπτο βιντεάκι όπως τα βιντεάκια από το Κογιανισκάτσι στο youtube)
Αναφέρω ,ότι δεν είναι αυστηρά μινιμαλιστικό ,καθώς είναι λήψεις σκηνών και εικόνων από όλα τα παιδιά και όχι μόνο από ένα, οι οποίες δέθηκαν και μονταρίστηκαν μεταξύ τους.
Η μουσική διατηρεί τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα του μινιμαλισμού (όμως κι άλλα στοιχεία sountrack τα οποία τα άφησα ύστερα από πολλές διορθώσεις ως έχουν μια που εναρμονίζονται εύηχα με τις εικόνες.
Μπράβο στα παιδιά!!!!!!!!!!
ΛΟΛΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑ – ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΕ79-01