Το Γυμνάσιο της Νέας Αγχιάλου ιδρύθηκε το 1972 και λειτούργησε ως 6/τάξιο. Το 1979 μεταφέρθηκε στο κτήριο που στεγάζεται και λειτουργεί ως σήμερα.

IMG 20241016 131836 1

Ημέρα: 22 Μαρτίου 2026

Τετραήμερη Εκδρομή του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου σε «Μαρτυρικά Χωριά – Τόπους Μνήμης»

IMG ff810c9fadf7c77ba76845f83d6a03dd V 1000020420 1000020417 1000020534

Το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου πραγματοποίησε από τις 18 έως τις 21 Μαρτίου 2026 μια τετραήμερη εκδρομή στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Τοπικής Ιστορίας με τίτλο “Μαρτυρικά Χωριά / Τόποι Μνήμης”, που υλοποιείται φέτος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπό την καθοδήγηση της Διευθύντριας, κ. Γουργιώτου Καλλιόπης, και της Υποδιευθύντριας, κ. Μπάκα Αικατερίνης. Το πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών με την τοπική και εθνική ιστορία, την κατανόηση της σημασίας της μνήμης και την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας. Να σημειωθεί ότι η Νέα Αγχίαλος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών. Τους μαθητές της Γ τάξης που συμμετείχαν στην πολυήμερη εκδρομή συνόδευσε εκτός από τις προαναφερθείσες εκπαιδευτικούς και ο φιλόλογος κ. Νικολάου Αχιλλέας, ο οποίος διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας στους μαθητές αυτής της τάξης και η συμβολή του υπήρξε ουσιαστική στην εξέλιξη της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής επίσκεψης και την παρουσίαση των ιστορικών τόπων.


Μαρτυρικά Χωριά και Τόποι Μνήμης

Η εκδρομή περιλάμβανε επισκέψεις σε σημαντικούς μαρτυρικούς τόπους της ελληνικής ιστορίας:

  • Δίστομο: Οι μαθητές ξεκίνησαν την πρώτη μέρα με επίσκεψη στη Μονή Οσίου Λουκά, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Δίστομο, στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, όπου γνώρισαν το ιστορικό πλαίσιο της σφαγής του 1944.
  • Καλάβρυτα: Την τρίτη μέρα της εκδρομής οι μαθητές επισκέφθηκαν τα Καλάβρυτα, τόπο μαρτυρικό για τη σφαγή εκατοντάδων κατοίκων κατά την Κατοχή. Εκείξεναγήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο, που λειτουργεί ως μουσείο, και γνώρισαν αντικείμενα και ντοκουμέντα που θυμίζουν τα γεγονότα, ενισχύοντας την κατανόηση της ιστορικής μνήμης. Επίσης, επισκέφθηκαν τη Μονή της Αγίας Λαύρας και το Μέγα Σπήλαιο, σημαντικούς τόπους θρησκευτικής και εθνικής σημασίας.
  • Μεσολόγγι: Την τελευταία ημέρα, οι μαθητές βρέθηκαν στο Μεσολόγγι, επισκεπτόμενοι το Πάρκο Ηρώων, το Μουσείο Άλατος, την Πινακοθήκη και το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου όπου εκτίθεται ο πρωτότυπος πίνακας «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (1826) του Ευγένιου Ντελακρουά, δανεισμένος από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπορντώ.

1000020405 1000020412

Πολιτιστικοί και Ιστορικοί Τόποι

Στα πλαίσια της πορείας αυτής, οι μαθητές επισκέφθηκαν επίσης σημαντικά μνημεία και πολιτιστικούς χώρους που μαρτυρούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας:

  • Ναύπακτος: Στάση στο Κάστρο της Ναυπάκτου, με ξενάγηση στα ιστορικά τείχη και την παλιά πόλη.
  • Αρχαία Ολυμπία: Επίσκεψη  στο χώρο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα, την αρχαία Ολυμπία.  Εκεί θαύμασαν τον Ναό του Δία, τον Ναό της Ήρας, το Στάδιο, την Παλαίστρα, το Γυμνάσιο και το μνημείο αφής της ολυμπιακής φλόγας.
  • Ναός Αγίου Ανδρέα: Επίσκεψη στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου, προσφέροντας στους μαθητές εμπειρία θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας.

Η εκδρομή αυτή, με συνδυασμό μαρτυρικών τόπων και πολιτιστικών μνημείων, έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να συνδέσουν την ιστορική μνήμη με την πολιτιστική κληρονομιά, να κατανοήσουν βαθύτερα τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με εμπειρίες που θα μείνουν ζωντανές στη μνήμη τους.

Επίσκεψη του κ. Πάρη Δράγνη στο Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου

 1000020432

1000020431

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου υποδέχτηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026 τον κ. Πάρη Δράγνη, εφοπλιστή, ο οποίος κατάγεται από τη Νέα Αγχίαλο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν άνθρωπο που έχει διακριθεί στον τομέα της ναυτιλίας και αποτελεί πρότυπο επιτυχίας και δημιουργικότητας. Ο κ. Π.Δράγνης μίλησε στους μαθητές για την προσωπική και επαγγελματική του πορεία, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά και τη σημασία της επιμονής, της σκληρής δουλειάς και της πίστης στους στόχους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της εκπαίδευσης και της συνεχούς προσπάθειας, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να κυνηγούν τα όνειρά τους και να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με τα παιδικά του χρόνια, την επαγγελματική του επιτυχία, καθώς και την καταγωγή του και την ιστορική ρίζα της οικογένειάς του από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Ιδιαίτερη χαρά προκάλεσε η προσφορά δώρων προς τους μαθητές, μια ευγενική χειρονομία που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τη σχολική κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Δράγνης προχωρά σε μια τέτοια γενναιόδωρη προσφορά, καθώς στο παρελθόν έχει ενισχύσει το σχολείο με  εξοπλισμό ειδών γραφείου. Επιπλέον, ο κ. Π. Δράγνης προσκάλεσε τους μαθητές να επισκεφθούν τα ναυπηγεία του στο Πέραμα και τα γραφεία της εταιρείας του στη Βουλιαγμένη, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον χώρο της ναυτιλίας.

Η παρουσία του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους και ανέδειξε τη σημασία του να παραμένει κανείς συνδεδεμένος με τον τόπο καταγωγής του, συμβάλλοντας θετικά στην τοπική κοινωνία.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου  ευχαριστεί θερμά τον κύριο Πάρη Δράγνη για την τιμητική του επίσκεψη, αποδέχεται την ευγενική πρόσκληση του και θα ανταποκριθεί, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην εταιρεία Golden Yachts, στο πλαίσια Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Σταδιοδρομίας που  υλοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, Τριανταφυλλοπούλου Πελαγία, Παπαδοπούλου Παρασκευή, Νικολάου Αχιλλέα, Κανδήλα Ρεγγίνα και Χαριδήμου Δήμο.

Στόχοι των προγραμμάτων αυτών είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός των μαθητών, η διεύρυνση των οριζόντων τους και παράλληλα η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ζητήματα που σχετίζονται με τη θάλασσα και τη ναυτιλία, όπως η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των υδάτων, στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή και την ταυτότητα της τοπικής μας κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν κατά το παρελθόν προσκληθεί επιστήμονες και επιτυχημένοι επιχειρηματίες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε εργοστάσια και εταιρείες. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία, καθώς η Νέα Αγχίαλος, ως παραθαλάσσια κωμόπολη, συνδέεται άμεσα με τη ναυτιλία, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν ενδιαφέρον για έναν ιδιαίτερα σημαντικό κλάδο, στον οποίο η χώρα μας κατέχει εξέχουσα θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, το σχολείο μας συνεχίζει να ανοίγει δρόμους γνώσης και εμπειρίας για τους μαθητές, συνδέοντας την εκπαίδευση με την πραγματική ζωή και προετοιμάζοντάς τους ουσιαστικά για το μέλλον.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου εκφράζουν  τις θερμές ευχές τους προς τον κ. Πάρη Δράγνη για υγεία, ευημερία και οικογενειακή ευτυχία.

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς