Εκπρόσωποι της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου, και συγκεκριμένα η Πρόεδρος του φορέα, κα Άρτεμις Παπανδρέου, η Αντιπρόεδρος, κα Ξανθίππη Ρούσση, ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και η φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Χρύσα Γκαμπαγιάννου, επισκέφτηκαν την Τρίτη 29/4/2025 το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου, κατόπιν πρόσκλησης της Διευθύντριας Καλλιόπης Γουργιώτου και της φιλολόγου Σοφίας Αγραφιώτη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δράση με θέμα “Καταπολεμώντας τα έμφυλα στερεότυπα”.
Η δράση σκοπό είχε την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα έμφυλα στερεότυπα, τις εγκυστωμένες κοινωνικές αντιλήψεις περί του ρόλου και των χαρακτηριστικών αντρών και γυναικών, οι οποίες κυκλοφορούν «ανενόχλητες» γύρω μας. Σκεφτόμαστε, δηλαδή, με κάποια συγκεκριμένα πρότυπα σκέψης, τα οποία ενώ τα υιοθετούμε συνήθως ασυνείδητα και τα θεωρούμε αυτονόητα, μας οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται δυσλειτουργικές συμπεριφορές, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.
Η δράση οργανώθηκε στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος εθελοντισμού που υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί Σοφία Αγραφιώτη, Νίκη Μποσνάκη και Έρρικα Κρινίτσα και φέρει τον τίτλο “Θέλω να δρω”. Διήρκησε δυο (2) διδακτικές ώρες και σε αυτή συμμετείχαν οι μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διατύπωσαν απορίες και είχαν ενεργό ρόλο στο διάλογο που ακολούθησε. Αναλύθηκαν οι αιτίες και οι συνέπειες των έμφυλων στερεοτύπων, ο βαθμός που αυτά επηρεάζουν τις ζωές μας, τις περιστάσεις όπου τα συναντάμε, πώς μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος συμπεριφορές κλπ. Δόθηκε, επίσης, έμφαση στον εθελοντισμό και τις θετικές του επιπτώσεις του, ιδιαίτερα στα παιδιά, καθώς τα ωθεί σε αλτρουιστικές δραστηριότητες που διαμορφώνουν χαρακτήρες.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια του Γυμνασίου ευχαριστούν θερμά τις εκπροσώπους της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου για την τόσο εποικοδομητική ενημέρωση και συζήτηση με τους μαθητές και τη συμβολή τους στην άμβλυνση ενός φαινομένου που είναι ίσως ο πυροδοτικός μηχανισμός για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων της εποχής, ενώ υποτιμάται η επίδρασή τους και στην ψυχική υγεία.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.