Την Τρίτη 4 Μαρτίου 2025, ο Πρόεδρος της Ένωσης Χημικών Θεσσαλίας , κ. Γούναρης Στέργιος, πραγματοποίησε παρουσίαση στους μαθητές του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου, κατόπιν πρόσκλησης, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιείται στο σχολείο με τίτλο << Νερό –Πηγή Ζωής >> . Την παρουσίαση παρακολούθησαν, συγκεκριμένα, οι μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης του Γυμνασίου που συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα . Η δράση πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της συντονίστριας του περιβαλλοντικού προγράμματος κ. Τριανταφυλλοπούλου Πελαγίας και της Χημικού Ειδικής Αγωγής του σχολείου, κ. Ιακωβάκη Μαρίας.
Η παρουσίαση ήταν για τους μαθητές και τις μαθήτριες μια ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν με τον εισηγητή θέματα σχετικά με τη μόλυνση των υδάτων, την ρύπανση, τα είδη ρύπανσης και τους κυριότερους ρύπους του νερού. Ενημερώθηκαν για την ποιότητα του πόσιμου νερού, την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος και το βιολογικό καθαρισμό. Συνειδητοποίησαν την ανάγκη προστασίας του νερού προς ανθρώπινη κατανάλωση, πρότειναν ιδέες για την ορθολογική διαχείρισή του με σκοπό να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τα PFAS τα αιώνια χημικά ,για τα μικροπλαστικά και για την τεχνολογία waste to energy, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σκουπίδια.
Οι μαθητές /μαθήτριες εντυπωσιάστηκαν και παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσήλωση την παρουσίαση, η οποία σκοπό είχε να αντιληφθούν τη σημασία του κύκλου του νερού στην ανθρώπινη ζωή και την αξία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος .
Η παρουσίαση του κ. Στέργιου Γούναρη προκάλεσε έντονο προβληματισμό στους μαθητές και τις μαθήτριες και τους ενέπλεξε σε ένα ζωηρό διάλογο . Η συζήτησή τους με τον εισηγητή ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική κι έλυσε πολλές απορίες τους .
Οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Γούναρη και δεσμεύτηκαν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες βιωματικές δράσεις σχετικές με τα περιβαλλοντικά προγράμματα που υλοποιούνται στο σχολείο.