Μήνας: Ιανουάριος 2025
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
Άπλετο φως στην τοπική ιστορία της Νέας Αγχιάλου έριξε στην έδρα του Γυμνασίου την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 η αξιόλογη φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου «Τα οδωνύμια της Νέας Αγχιάλου», κα Σουλτάνα Καρνομπατλόγου ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της εκπαιδευτικού Παπαδοπούλου Παρασκευής.
Την διάλεξη της κυρίας Καρνομπατλόγου, σε ένα συνεχές δίωρο, παρακολούθησαν οι μαθητές του τμήματος Α2. Με την γλαφυρή αφήγησή της εκείνη τους γοήτευσε, καθώς τους παρουσίασε, εμπεριστατωμένα κι επιλεκτικά, ψήγματα της πλούσιας ιστορίας της Αγχιάλου της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Νέας Αγχιάλου. Με αδιάψευστα τεκμήρια αναφέρθηκε στους ανθρώπους που έζησαν στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας, τον ξεριζωμό τους και την εγκατάστασή τους στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα, τις ασχολίες τους και τον τρόπο ζωής τους. Η κα Καρνομπατλόγλου παρουσίασε μνημεία του τόπου μας που συνδέονται με την Αγχίαλο του Εύξεινου Πόντου, καθώς και οδωνύμια της Νέας Αγχιάλου που αποκαλύπτουν την προσφορά σημαντικών ανθρώπων.
Τονίζεται ότι η κα Σουλτάνα Καρνομπατλόγου κάθε φορά που θα προσκληθεί, επισκέπτεται αγόγγυστα το σχολείο μας αποτελώντας παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς.
Οι μαθητές, ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου μας εκφράζουμε τις ευχαριστίες τους στην κα Σουλτάνα Καρνομπατλόγλου-Τσουκαλά, που με το άσβεστο πάθος της για την ιστορία του τόπου μας και την αγάπη για τους μαθητές, ως παιδαγωγός, τους δίνει πάντα ερεθίσματα να αναζητήσουν τις ρίζες τους, να ενδιαφερθούν για τις οικογενειακές ιστορίες και την προφορική ιστορία του τόπου τους.
Η ομάδα των μαθητών των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιεί η εκπαιδευτικός Τριανταφυλλοπούλου Πελαγία προχώρησε στη συγκομιδή της σοδειάς των δέντρων του σχολικού μας κήπου. Κάποια από τα δέντρα φυτεύτηκαν μόλις πέρυσι από την ίδια ομάδα μαθητών. Η σοδειά λεμονιών και πορτοκαλιών είναι μικρή, αλλά τόσο νόστιμη και μυρωδάτη, που αντάμειψε τους μαθητές για τον κόπο τους. Τα περιβαλλοντικά προγράμματα του σχολείου μας σκοπό έχουν, από τη μια, την ενθάρρυνση των μαθητών στην επιλογή υγιεινών τροφών, φρούτων και λαχανικών απαλλαγμένων από φυτοφάρμακα και λιπάσματα, και, από την άλλη, την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.
Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 οι εκπαιδευτικοί Βλαχάβα Σταυρούλα, ΠΕ 01, και Αγραφιώτη Σοφία, Πε 02, διοργάνωσαν συνδιδασκαλία στο πλαίσιο του Σχέδιου Δράσης: Μαθαίνοντας…αλλιώς και στον Άξονα: Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση του Συλλογικού Προγραμματισμού Αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας (ΙΕΠ) . Οι δύο εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν και σχεδίασαν κοινές διδασκαλίες στο κεφάλαιο της “Εικονομαχίας”, ένα κεφάλαιο που καλύπτεται παράλληλα τόσο από το μάθημα της Ιστορίας όσο και αυτό των Θρησκευτικών.
Οι μαθητές με βιωματικό, διαδραστικό και, παράλληλα, παιγνιώδη τρόπο διδάχθηκαν μια δύσκολη ενότητα και μπόρεσαν να αξιολογήσουν οι ίδιοι τις γνώσεις που αποκόμισαν. Για την τελική αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκε το ψηφιακό εργαλείο kahoot.
Είναι αξιέπαινες τέτοιες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, καθώς συμβάλλουν, όχι μόνο στην απόκτηση γνώσεων, αλλά και στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των μαθητών και την καλλιέργεια των ψηφιακών τους δεξιοτήτων.
Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 οι μαθητές του τμήματος Γ2 με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού του σχολείου μας, Νίκης Μποσνάκη, και στα πλαίσια σχολικού προγράμματος που υλοποιεί, συμμετείχαν σε μία ενημερωτική βιωματική δράση σχετική με την ασφαλή οδήγηση και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Οι μαθητές συμμετείχαν διαδικτυακά σε ένα Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SAFE FUTURE, που συστήθηκε από τον Ι.Ο.ΑΣ. (Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”) σε συνεργασία με άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία.
Οι μαθητές περιηγήθηκαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα του προγράμματος και μελέτησαν τις πληροφορίες που παρέχονται σχετικά με θέματα Κ.Ο.Κ. και οδικής ασφάλειας συγκριτικά σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες. Κλήθηκαν, ακόμη, να απαντήσουν σε Quiz που αφορά θέματα ασφαλούς οδήγησης με αυτοκίνητο και ποδήλατο, καθώς και θέματα πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων. Οι μαθητές έδειξαν ενθουσιασμό και ιδιαίτερη ικανότητα στην εύρεση των απαντήσεων και με τον παιγνιώδη αυτό τρόπο διδάχτηκαν για σημαντικά θέματα της καθημερινής ζωής τους.
Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού επισκέφτηκαν το σχολείο μας, κατόπιν πρόσκλησης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγωγής Υγείας που υλοποιούν στο σχολείο μας οι εκπαιδευτικοί Αγραφιώτη Σοφία, Ιακωβάκη Μαρία και Κρινίτσα Έρρικα με τίτλο “Θέλω να δρω”. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού παρουσίασαν στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου τα οφέλη της εθελοντικής προσφοράς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συχνά οι εθελοντές στο έργο τους. Τους ενημέρωσαν ακόμη για το έργο του Ερυθρού Σταυρού, το οποίο είναι σύνθετο και βασίζεται στην άμεση ανταπόκριση και την εθελοντική προσφορά και δράση των πολιτών. Έχει βασικό στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και γενικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Στη συνέχεια οι εθελοντές έδωσαν ένα μάθημα Πρώτων βοηθειών στους μαθητές και τους ζήτησαν να συμμετέχουν ενεργά κάνοντας ΚΑΡΠΑ στην ειδική κούκλα και παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες στους συμμαθητές τους. Τέλος, προχώρησαν στην επίδειξη χρήσης του απινιδωτή. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, συνεργάστηκαν μεταξύ τους και διδάχθηκαν μέσα από την πράξη, διασκεδάζοντας παράλληλα, καθώς αντιμετώπισαν την όλη διαδικασία ως παιχνίδι.
Ο Σύλλογος διδασκόντων εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στις/στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού για την τόσο σημαντική ενημέρωση των μαθητών μας, την εποικοδομητική συζήτηση μαζί τους και την επίλυση όλων των αποριών τους.
Το σχολείο μας ανήκει τα τελευταία χρόνια στο Δίκτυο Οικολογικών Σχολείων (https://ecoschools.gr/schools/gymnasio-neas-aghialoy).
Στα παρακάτω links μπορείτε να δείτε τις πρώτες δράσεις του σχολείου μας ως μέλους στο Δίκτυο αυτό για το σχολικό έτος 2024-2025.
Α. Σύσταση Περιβαλλοντικής Επιτροπής στο Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου
https://ecoschools.gr/school-news/2024/dimioyrgia-perivallontikis-epitropis-sto-gymnasio-neas-aghialoy
Β. Διδακτική επίσκεψη του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή
https://ecoschools.gr/school-news/2024/didaktiki-episkepsi-toy-gymnasioy-neas-aghialoy-stin-amerikaniki-georgiki-sholi
Γ. Διαδικτυακή δράση στην Αειφόρο Εκπαίδευση για το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου
https://ecoschools.gr/school-news/2024/diadiktyaki-drasi-stin-aeiforo-ekpaideysi-gia-gymnasio-neas-aghialoy
<<Μπορούμε>> ήταν το μήνυμα του εργαστηρίου ευαισθητοποίησης κατά της παχυσαρκίας προς τους μαθητές του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και την Παρασκευη 17 Ιανουαρίου 2025 στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος σχετικά με τη διατροφή που υλοποιεί η εκπαιδευτικός του σχολείου, κ. Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου. Οι μαθητές όλων τμημάτων του σχολείου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ένα μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα που μαστίζει τον πλανήτη μας, αυτό της σπατάλης τροφίμων, αλλά και το πρόβλημα της παχυσαρκίας και της ανάγκης υγιεινής διατροφής. Η ενημέρωση έγινε από την κα Χόβα Ειρήνη, εκπρόσωπο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Μπορούμε”, η οποία συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τη Unicef στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος “Άσκηση και Υγιεινή Διατροφή-Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας”. Η οργάνωση “Μπορούμε” συμμετέχει ως εταίρος υλοποίησης παρεμβάσεων στα σχολεία με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών και την αύξηση της επισιτιστικής στήριξης σε όλη την Ελλάδα. Όραμα της οργάνωσης “Μπορούμε” είναι μια κοινωνία, η οποία θα ενστερνίζεται ευρέως τις αξίες του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, ενώ ταυτόχρονα η σπατάλη τροφίμων δε θα είναι πια αποδεκτή.
Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι μαθητές έχει τον τίτλο “Το ταξίδι της τροφής” και στόχο έχει οι μαθητές να ενστερνιστούν τις παραπάνω αξίες που είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη μίας κοινωνίας που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες του προγράμματος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού, να διερευνήσουν και να γνωρίσουν τα αίτιά του, να μάθουν ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης του, ώστε να γίνουν ο δίαυλος αλλαγής συμπεριφορών σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι τους.
Μέσα από τη δράση οι μαθητές γνώρισαν δεδομένα που αγνοούσαν και προβληματίστηκαν για τα παρακάτω:
- Μέσω της διάσωσης & προσφοράς περισσευούμενων τροφίμων, από τον ιδιώτη μέχρι την μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και από τον αγρότη μέχρι το φούρνο της γειτονιάς, πλέον έχουμε όλοι τη δυνατότητα να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες προσφέροντας σημαντική επισιτιστική βοήθεια
- 1 τόνος οργανικών απορριμμάτων σε μια χωματερή εκλύει 1 τόνο μεθανίου στην ατμόσφαιρα, το οποίο είναι 25 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου
- Σώζοντας το φαγητό σώζουμε παράλληλα και όλες τις πρώτες ύλες που χρειάστηκαν για την παραγωγή του (ενδεικτικά για ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας χρειάζονται 10.000 λίτρα νερού)
- Η σπατάλη τροφίμων στοιχίζει στον κάθε έναν από εμάς πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο
- Καταναλώνοντας «άσχημα» φρούτα και λαχανικά βοηθούμε τον παραγωγό να αυξήσει το εισόδημα του μειώνοντας τη φύρα του.
Οι μαθητές έμαθαν ακόμη ότι μέσα από τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών μπορούμε να επιτύχουμε τα εξής:
- Καλύπτουμε διατροφικές ανάγκες συνανθρώπων μας σε ανάγκη σώζοντας φαγητό
- προστατεύουμε την υγεία μας με την άσκηση και τις σωστές διατροφικές συνήθειες
- Στηρίζουμε κοινωφελείς φορείς στο έργο τους μέσω της κάλυψης επισιτιστικών αναγκών
- Προσφέρουμε τον πιο εύκολο τρόπο προσφοράς φαγητού σε κάθε δυνητικό δωρητή
- Ενδυναμώνουμε την κοινωνική αλληλεγγύη
- Μειώνουμε τα οργανικά απορρίμματα και με αυτόν τον τρόπο την εκπομπή μεθανίου στην ατμόσφαιρα, το οποίο είναι 25 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του σχολείου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την κα Χόβα για την τόσο εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα βιωματική δράση, που εντυπωσίασε τους μαθητές, και εύχονται το μήνυμα “Μπορούμε” να αποδώσει καρπούς και στο άμεσο μέλλον να γίνει “Επιτύχαμε”.