Οι μαθητές της Β΄τάξης, συνοδεία των εκπαιδευτικών Μπάκα Αικατερίνης, Παπαδοπούλου Παρασκευής και Κανδήλα Ρεγγίνας, επισκέφτηκαν σήμερα, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024, το Μέγαρο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες», όπου φιλοξενούνται δύο φωτογραφικές εκθέσεις:

α)η έκθεση «100 Χρόνια Νέα Ιωνία» πλαισιωμένη από πρωτότυπα έργα του ιστορικού μέλους των «Ιώνων» κ. Ιωάννη Κονταξή. Ως γνήσιο τέκνο του προσφυγικού συνοικισμού «Νέα Ιωνία», ο κ. Γιάννης Κονταξής αποτυπώνει σε ένα μεγάλο μέρος του έργου του τις μνήμες του από την «πέτρινη ζήση» των προσφύγων που ήρθαν από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, τον μόχθο τους για να ορθοποδήσουν, να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν. Ο κ. Κονταξής παρουσίασε στους μαθητές  αναλυτικά  με παραστατικότητα και ενάργεια  την πορεία των προσφύγων μετά τον ξεριζωμό τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την εγκατάστασή τους στη νέα πατρίδα, τη φτώχεια τους , αλλά και τη δημιουργικότητά τους και το σθένος τους μέσα στις αντίξοες συνθήκες. Η αφήγησή του καθήλωσε και συγκίνησε τους μαθητές μας.

β)Η έκθεση της Ιεράς Μονής Κύκκου της Κύπρου με τίτλο «Η κατά συρροήν λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα Κατεχόμενα», εξ αφορμής της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή. Την έκθεση παρουσίασε στους μαθητές η κ. Αργυρώ Μάμαλη με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την καταστροφή ή τις αλλότριες χρήσεις των μνημείων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

20241113 154946 20241113 154934 20241113 154926

Οι μαθητές επισκέφτηκαν, επίσης, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, όπου εκτίθενται ιστορικές φωτογραφίες με τίτλο της έκθεσης «Αντίσταση, Κατοχή, Απελευθέρωση στην Μαγνησία: από το αρχείο του Ν. Στουρνάρα».

Η Ιταλογερμανική κατοχή του Βόλου ξεκίνησε στις 21 Απριλίου του 1941 και έληξε το απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου 1944 με την αποχώρηση των τελευταίων Γερμανών στρατιωτών, εν μέσω μαχών και κάτω από την πίεση των αντάρτικων ομάδων του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ. Η έκθεση αναπτύσσεται σε έξι ενότητες μέσα από τις οποίες παρουσιάζεται η καθημερινότητα των δυνάμεων κατοχής στην πόλη, η δημιουργία των αντάρτικων ομάδων στο Πήλιο, η στρατιωτική και καθημερινή ζωή τους, οι πολιτικές διεργασίες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, οι καταστροφές, βιαιοπραγίες, κλοπές και τα δεινά που υπέστη η περιοχή από τους κατακτητές και τέλος οι εορτασμοί στην πόλη του Βόλου, με την είσοδο των ανταρτών και την πανηγυρική υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι κάτοικοι. Πρόσωπα, γεγονότα και τοπόσημα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής αναδεικνύονται μέσα από το φωτογραφικό φακό των αδελφών Κωνσταντίνου και Νίκου Στουρνάρα, καθώς και φωτογραφικό υλικό των κατακτητών το οποίο περιήλθε στην κατοχή τους στο πλαίσιο λειτουργίας του φωτογραφείου που διατηρούσαν στον Βόλο.

20241113 181950 20241113 154902 1 20241113 154902