Ενίσχυση της Βιβλιοθήκης με 28 νέους τίτλους βιβλίων

25 βιβλία 1

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την αγορά από το Γυμνάσιο Κρουσώνα είκοσι οκτώ νέων τίτλων βιβλίων.

Τα καινούργια αυτά βιβλία έρχονται με διπλό σκοπό, αφενός προς ενίσχυση και εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Κρουσώνα, μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος, αφετέρου προς στήριξη της νέας δράσης που ξεκινά φέτος και είναι η Λέσχη Ανάγνωσης “Ο Κρουσώνας διαβα-ΖΕΙ διαφορετικά”. Η Λέσχη Ανάγνωσης απευθύνεται σε μαθητές μας, τους γονείς τους και κάθε ενδιαφερόμενο. Όπως μαρτυρεί και ο τίτλος της Λέσχης, η θεματολογία των βιβλίων έχει να κάνει με τις κάθε είδους διαφορετικότητες των ανθρώπων.

Ευχαριστούμε πολύ τη διευθύντρια, κα Άννα Μεσσαριτάκη που είναι πάντα θετική και στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας.

Παρακάτω θα δείτε τους νέους αυτούς τίτλους βιβλίων και λίγες πληροφορίες γι’ αυτούς:

  1. Κλιάφα Μαρούλα, Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς, εκδ. Κέδρος 
Πρόκειται για ένα επιστολικό μυθιστόρημα. Η Βερόνικα δέχεται φυλετικό ρατσισμό λόγω της καταγωγής της από την Αλβανία και η Άννα είναι ανάπηρη. Τα δύο δεκαπεντάχρονα κορίτσια γίνονται φίλες και μοιράζονται τα μυστικά και τις σκέψεις τους. 

(Απόσπασμα του βιβλίου υπάρχει στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου)

2. Πυλιώτη Μαρία, Λεώνη, εκδ. Πατάκη

Η Λεώνη είναι ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι που διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, εξαιτίας της οποίας κινείται με αναπηρικό καροτσάκι. Παρά τις κινητικές δυσκολίες, καταφέρνει να ζει μια όμορφη ζωή. 

(Απόσπασμα του βιβλίου υπάρχει στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου)

3. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γουτού Γουπατού, εκδ. ΑΡΤΕΟΝ

Ήρωας στο κείμενο αυτό είναι ο “διαφορετικός” Μανόλης με το “περίεργο” χέρι και τη δική του γλώσσα επικοινωνίας. Ο νέος αυτός άντρας είναι νοητικά καθυστερημένος και παρουσιάζει κινητική αναπηρία στη δεξιά πλευρά του σώματός του.

4. Palacio J. Raquel, Θαύμα, εκδ. Παπαδόπουλος

Το Θαύμα είναι ένα μυθιστόρημα-παγκόσμιο μπεστ σέλερ που μεταφράστηκε σε σαράντα πέντε γλώσσες και πούλησε πάνω από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστορία του δεκάχρονου Όγκι Πούλμαν, ενός αγοριού που γεννήθηκε με μια σοβαρή παραμόρφωση στο πρόσωπο, κέρδισε περισσότερα από είκοσι πολιτειακά βραβεία καθώς και το E.B. White Read Aloud Award και βρέθηκε στη βραχεία λίστα του Carnegie Medal Award. Το Θαύμα διέδωσε παντού ένα μήνυμα καλοσύνης και ανεκτικότητας και ενέπνευσε το κίνημα «Διαλέγω καλοσύνη» που υιοθετήθηκε από σχολεία και σχολικές τάξεις στις ΗΠΑ. Το Θαύμα έγινε επίσης κινηματογραφική ταινία, με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Τζούλια Ρόμπερτς, τον Όουεν Γουίλσον και τον Τζέικομπ Τρέμπλεϊ στο ρόλο του Όγκι. Η ταινία απέσπασε τα Critic’s Choise Awards Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερου Νεαρού Ηθοποιού (Τζέικομπ Τρέμπλεϊ) καθώς και τα Όσκαρ, BAFTA και Critic’s Choise Award Καλύτερου Μακιγιάζ. 

5. Palacio J. Raquel, Ο Όγκι κι εγώ, εκδ. Παπαδόπουλος

Εδώ θα διαβάσετε την ιστορία του Όγκι, που γεννήθηκε με μια σοβαρή παραμόρφωση στο πρόσωπο από μιαν άλλη σκοπιά. Από την πλευρά τριών παιδιών που ο Όγκι άλλαξε τη ζωή τους για πάντα.

6. Σβορώνου Ελένη, Σκληρό καρύδι, εκδ. Καλειδοσκόπιο
 

Το βιβλίο έχει ως θέμα του την προσφυγιά. Μέσω μιας πρωτοπρόσωπης αφήγησης ένα κοριτσάκι από την Καμπούλ, η Αϊσέ, που έχει τις δικές της βαθιές και βουβές έγνοιες για μια πατρίδα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, λέει την ιστορία της.

7. Εύα Βακιρτζή, Το Αυγό, εκδ. Πατάκη
 

Ο Βίκτωρας ζει σε ένα μεγάλο άσπρο Αυγό με σκληρό, πολύ σκληρό τσόφλι! Τι συμβαίνει μέσα σ’ αυτό το μυστήριο Αυγό; Σε ποιους ανθρώπους και σε ποια πράγματα ο Βίκτωρας δίνει την άδεια να μπαινοβγαίνουν και ποιους αφήνει απέξω; Ένα βιβλίο-γνωριμία με το φαινόμενο του αυτισμού.

8. Πλήση Παναγιώτα, Δεν είμαι τέρας σου λέω, εκδ. Κέδρος
 


Το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στον κόσμο των παιδιών με σύνδρομο Άσπεργκερ. Ήρωας είναι ένα ιδιαίτερο παιδί, ο Αγάπιος. (
Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Έπαινος Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, βραχεία λίστα βραβείων περιοδικού “Διαβάζω”).

9. Teison Zanine, Όταν σβήνουν τα φώτα, εκδ. Κάστωρ
 

Μέσα από μία ιστορία αμοιβαίου έρωτα, προσεγγίζεται το θέμα της τυφλότητας.

10. Albatros Sam, Ελαττωματικό αγόρι, εκδ. Εστία

Ενήλικες και συνομήλικοι του ήρωα, είτε άμεσα, παρεμβατικά, είτε εμμέσως, δια του παραδείγματος, καθορίζουν το ποιες συμπεριφορές πρέπει να θεωρούνται αποδεκτές και ποιες αποκλίνουσες. Ο πρωταγωνιστής μας παρατηρεί και μαθαίνει ότι θεωρείται ελαττωματικός. Ένα βιβλίο για την ομοφυλοφιλία.  

11. Wells Herbert George, Η χώρα των τυφλών, εκδ. Άγρα
 

Ένας άνδρας εμφανίζεται τυχαία σε μια απομονωμένη κοινότητα που όλα της τα μέλη είναι τυφλά εδώ και αρκετές γενιές εξαιτίας μιας αρρώστιας που παρουσιάστηκε στους κόλπους της. Η κοινωνία αυτή ζει σε απόλυτη σύμπνοια σε ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στην αναπηρία της. Ο άνδρας, αναθυμούμενος το γνωμικό “Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος “, πιστεύει ότι θα τους επιβληθεί. Ο συσχετισμός των δυνάμεων, όμως, είναι εδώ αντεστραμμένος: στο σκοτάδι το πλεονέκτημα το έχουν οι τυφλοί, συνηθισμένοι να κινούνται στις σκιές.

12. Ζαννάκη Λιαλίου Ιουλία, Για μια σούζα, εκδ. Κέδρος
 

Την ήρεμη ζωή εφτά παιδικών φίλων αναστατώνει η απόφαση του συλλόγου καθηγητών να αναθέσει σε τρεις από αυτούς να δίνουν τα μαθήματα σε ένα συμμαθητή τους  που έχει μείνει καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα ύστερα από ατύχημα με το μηχανάκι που οδηγούσε.

13. Γιάννης Πάσχος, Το χρονικό ενός δυσλεκτικού, εκδ. Περισπωμένη

Πρόκειται για μια αυτοβιογραφική αφήγηση, μια καταγραφή της δύναμης και της πίστης στον εαυτό του που οδηγούν τη ζωή του αφηγητή -που διαγνώσθηκε με δυσλεξία στα 45 του (!)- εκεί που ο ίδιος θέλει. 

14. Χιωτάκη Αλίκη, Ζερβού Αλεξάνδρα, Έλα τώρα τελείωνε, εκδ. Κέδρος


Η Δανάη, μια νεαρή ελληνίδα ψυχολόγος βοηθάει παιδιά και εφήβους που έχουν αυτισμό σε ένα ειδικό κέντρο. Ο Άλεξ, το χαρισματικό παιδί με αυτισμό με το οποίο η Δανάη συνεργάζεται, μας αφηγείται τις κοινές συναρπαστικές εμπειρίες τους και τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι δύο.

 
15. Malala Yousafzai σε συνεργασία με την Christina Lamp, Με λένε Μαλάλα – Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, εκδ. Πατάκη
 

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, ένα κορίτσι τούς εναντιώθηκε. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αρνήθηκε την επιβεβλημένη σιωπή και πολέμησε για το δικαίωμά της στην εκπαίδευση. Το 2012 στα δεκαπέντε της η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο και ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ωστόσο αυτή τα κατάφερε και από το Πακιστάν βρέθηκε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στα δεκαέξι της έγινε παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής διαμαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Το βιβλίο μιλάει για τον ξεριζωμό εξαιτίας της τρομοκρατίας, για τη μάχη για την εκπαίδευση των κοριτσιών σε μια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίμηση στους γιους, για τη δύναμη ενός και μόνο ανθρώπου που μπορεί να εμπνεύσει και να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο. 

(Νόμπελ Ειρήνης 2014)
16. Θοδωρής Κούκιας, Το Μουσείο των Αποξηραμένων Συναισθημάτων, εκδ. Κέδρος
 

Η διαφορετικότητα ενώνει τη Νεφέλη και τον Ίωνα. Την ίδια στιγμή όμως γίνεται κόκκινο πανί για τους άλλους. Μια κατάδυση στον κόσμο της εφηβικής κατάθλιψης και του συνδρόμου ΆσπεργκερΣτο βιβλίο θίγεται και το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

 (Συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο The White Ravens 2017 όπου η Διεθνής Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου συγκέντρωσε τα 200 καλύτερα βιβλία (εκδόσεις του 2016) από 56 χώρες – Στη Μικρή Λίστα των “Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη 2017” στην κατηγορία Λογοτεχνικό Βιβλίο για Εφήβους – Στη Βραχεία Λίστα για το Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου).

17. Χρήστος Καργιωτίδης, Ένας ιδιαίτερος μικρός κύριος – Μια εσωτερική θεώρηση του συνδρόμου Άσπεργκερ, εκδ. Γλαύκη

Ο νυχτοφύλακας του ξενοδοχείου είναι ένας έφηβος με σύνδρομο Άσπεργκερ. Στο βιβλίο υπάρχει επίσης μια περίεργη φιλία και ένα μυστικό ημερολόγιο. Θέματα όπως η επικοινωνία, το στίγμα, το χιούμορ, η σεξουαλικότητα κ.ά. αναλύονται και σχολιάζονται σε δύο διαφορετικούς χρόνους: τη στιγμή που ανέκυπταν, στη συγκεκριμένη περίσταση και πλαίσιο αλλά και ετεροχρονισμένα, κάποια χρόνια μετά, μέσα από έναν ωριμότερο τρόπο σκέψης.

18. Φρανσίσκο Χ. Στορκ, Ο Μαρσέλο στον πραγματικό κόσμο, εκδ. Πατάκη

Ο δεκαεφτάχρονος Μαρσέλο βρίσκεται στην αρχή του αυτιστικού φάσματος. Όταν ο πατέρας του τον πείθει να εργαστεί το καλοκαίρι στο δικηγορικό του γραφείο, ο πραγματικός κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά του με τους πραγματικούς κινδύνους και τις πραγματικές χαρές του…
 
19. Έλεν Άνταμς Κέλερ, Η Ιστορία της ζωής μου, εκδ. Αργοναύτης

Η συγγραφέας σε μικρή ηλικία έμεινε τυφλή και κωφάλαλη, αλλά κατάφερε να σπουδάσει σε ειδικά ιδρύματα, χρησιμοποιώντας βιβλία τυπωμένα με το σύστημα Μπράιγ για τυφλούς και ειδικές γραφομηχανές. Σε όλη της τη ζωή εργάστηκε, σε διεθνή κλίμακα, για τη μόρφωση των τυφλών και των κωφαλάλων.

20. Brubaker Bradley Kimberly, Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου, Παπαδόπουλος

Η ηρωίδα του βιβλίου γεννήθηκε με στρεβλοποδία και αυτό θυμώνει τη μητέρα της. Η Έιντα δεν επιτρέπεται να βγει έξω. Είναι μονίμως μέσα στο σπίτι με μόνη διαφυγή της ένα παράθυρο. Η αναπηρία, η παιδική κακοποίηση, η παραμέληση, η επιβίωση, η αναδοχή είναι θέματα που θίγονται στο βιβλίο.

(Το βιβλίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις)

21. Εύη Γερόκωστα, ο Ασφοντυλίτης, εκδ. Καλειδοσκόπιο

Πρόκειται για ένα βιβλίο που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Μιχάλη Ρούσου , του “κεντητή της πέτρας” που έζησε στον παραδοσιακό πέτρινο οικισμό της Ασφοντυλίτη στην Αμοργό. Γεννήθηκε πριν από το 1900 και πέθανε στα χρόνια της Κατοχής. Η αναπηρία του ήρωα ως πραγματικός πυροκροτητής γεννά τέχνη και δημιουργία στο βιβλίο αυτό.

22. Αγγελική Δαρλάση, Οι ονειροφύλακες, Πατάκης


Η Έρση γεννήθηκε με μικρά φτερά. Οι Ονειροφύλακες με τα μικρά φτερά όμως δεν είχαν θέση στο σκληρό κόσμο των Ονειροφυλάκων και ήταν αναγκασμένοι να ζουν στο περιθώριο.

23. Satrapi Marjane, Περσέπολις, εκδ. Ηλίβατον

Το Περσέπολις αποτελεί μια σειρά αυτοβιογραφικών, ασπρόμαυρων κόμικς. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ο πρώτος τόμος, (υπάρχει και δεύτερος). Η ηρωίδα μεγαλώνει στην ταραγμένη Τεχεράνη του Ιράν σε μια προοδευτική οικογένεια αλλά σε ένα καταπιεστικό θεοκρατικό κράτος. Σε αυτό το θεοκρατικό κράτος η ζωή των γυναικών είναι πολύ δύσκολη. Η καταπίεση στο βιβλίο της ηρωίδας περιγράφεται από το πώς έζησε την ξαφνική υποχρεωτικότητα της μαντίλας σε ηλικία μόλις 10 ετών, πώς έζησε τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ μέχρι το πώς η “ανυπάκουη συμπεριφορά της και η αντίσταση στις επιβολές ανάγκασαν τους γονείς της να τη στείλουν σε λύκειο της Βιέννης, για να γλιτώσει. Έχει γυριστεί και ταινία βασισμένη σε αυτό το βιβλίο. 

24. Μαρία Ζουράρη, Με τα μάτια της καρδιάς – Παραμύθια ομορφιάς και ασχήμιας από την παγκόσμια παράδοση, εκδ. Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Ιστορίες με ηρωίδες και ήρωες άσχημους, φρικαλέους, κακάσχημους, που η όψη τους και μόνο τρομάζει, που ζουν στο περιθώριο και δεν ανήκουν πουθενά, αλλά η καρδιά τους ζητά την αγάπη, την αποδοχή, τη συντροφικότητα.

25. Φωτεινή Φραγκούλη, Το μισό πιθάρι, εκδ. Πατάκης

Στο βιβλίο αυτό θίγονται τα θέματα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Ο παππούς της ηρωίδας ήταν πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία και, πεθαμένος πια, επικοινωνεί με τη μικρή με τη χρήση του ονείρου και ο μπαμπάς της υπήρξε μετανάστης στην Αμερική. Το πιθάρι κρύβει και ένα μυστικό.

26. Τζάκομο Ματσαριόλ, Ο αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους, εκδ. Πατάκη

Χρειάστηκαν δώδεκα χρόνια μέχρι να καταφέρει ο Τζάκομο να δει στ’ αλήθεια ποιος είναι ο αδελφός του, να μπει στον κόσμο του και να τον αφήσει να του αλλάξει τη ζωή. Ένα βιβλίο για το σύνδρομο Down. Έγινε και ταινία.

27. Γιαγκάζογλου Παπούδα Βούλα, Οδός Αλκυόνης, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Ένα βιβλίο για τη φιλία με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε πλάσματος και ειδικότερα την απώλεια όρασης.

28.Ζωρζ Σαρρή, Ο πόλεμος, η Μαρία και το αδέσποτο, εκδ. Πατάκης

Η ιστορία διαδραματίζεται την εποχή που οι Αμερικανοί κηρύσσουν τον πόλεμο στον Ιράκ. Μετά από ένα φοβερό βομβαρδισμό, ένας έλληνας δημοσιογράφος βρίσκει μέσα στα χαλάσματα ένα κοριτσάκι τη Μαρία, από ιρακινό πατέρα και ελληνίδα μητέρα, να κλαίει αγκαλιά με το νεκρό σκυλάκι του. Δεν έχει κανέναν πια. Είναι ένα βιβλίο για την ορφάνεια, την υιοθεσία και την έλλειψη ομιλίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *