Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες

Δράσεις για την Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου

Στο σχολείο μας την Πέμπτη 6/2/2025 διενεργήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου που καθιερώθηκε να γιορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη ημέρα έχει ως στόχο την αλλαγή της οπαδικής κουλτούρας και την προώθηση του γενικότερου φίλαθλου πνεύματος. Το σύνθημα της ημέρας ήταν: «Η καρδιά του αθλητισμού είσαι ΕΣΥ, καμία φανέλα πάνω από τη ΖΩΗ». Στα πλαίσια αυτού του συνθήματος όλοι οι μαθητές του σχολείου με την καθοδήγηση του γυμναστή κ. Γαβρίλη Ευάγγελου ενημερώθηκαν για το φίλαθλο πνεύμα και τη σημασία του και πήραν ενεργό μέρος τόσο ως παίκτες σε αγώνες ποδοσφαίρου και βόλεϋ όσο και ως φίλαθλοι.  Το αποτέλεσμα της δράσης ήταν να εαισθητοποιηθούν οι μαθητές /τριες και να εκφράσουν το δικό τους μήνυμα φίλαθλου πνεύματος, «Ευ Αγωνίζεσθαι» ως συμμετέχοντες σε αθλητικά δρώμενα και ως φίλαθλοι.

φιλαθ1 thumbnail φιλαθλ2l φιλαθλ3l φιλαθλ4 φιλαθλ5  φιλαl φιλαθλ9il φιλαθλ10l

Δημοσιεύθηκε στην Φιλαναγνωσία

Επίσκεψη – συνέντευξη στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος : “φιλαναγνωσία”, της συγγραφέα Θάλειας Αντωνιάδου

Στις  6/2/2025, ύστερα από πρόσκληση του τμήματος “φιλαναγνωσίας ” που λειτουργεί στο σχολείο μας,  με υπεύθυνους καθηγητές τις κ.κ. Ρόκκα Βιβιάνα και Κατσιπόδη Ευαγγελία, μας επισκέφτηκε η συγγραφέας Θάλεια Αντωνιάδου. Η Θάλεια Αντωνιάδου τα τελευταία χρόνια είναι ιδρυτικό μέλος και συντελεστής στην τριμελή Επιτροπή Παραμυθιού του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου διασκευάζοντας και σκηνοθετώντας θεατρικές παραστάσεις παραμυθιών. Στη γραφή της έχει επηρεαστεί από τη γλώσσα του Καζαντζάκη και του Παπαδιαμάντη, την ευαισθησία και τη ρωμαλεότητα γραφής του Μυριβήλη, την οξυδέρκεια και την ειρωνεία του Καραγάτση, την αγωνία για την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλης Αλεξίου και της Διδούς Σωτηρίου. Ασχολήθηκε για χρόνια με ιστορίες για μεγάλους, έχοντας γράψει και δύο βιβλία, μέχρι που τη συνεπήρε η λογοτεχνία του φαντασιακού και η υπερβολή και άρχισε τη συγγραφή παραμυθιών. Της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος το 1986 για το διήγημά της «Η ανατομία μιας αλλαγής» και για  το διήγημά της  «Τρία στενά πιο  κάτω» τον Οκτώβρη του 2008 από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Επίσης τιμήθηκε με τιμητική διάκριση το 2009 για το μυθιστόρημα «Η Έλλη μέσα από την αφίσα».

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας πληροφόρησε με ιδιαίτερη χαρά, ευαισθησία και υπομονή για το πως ξεκίνησε τη συγγραφή βιλίων και ιδιαίτερα του παιδικού και εφηβικού βιβλίου, ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής της, ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η μυθοπλασία στα διηγήματά της, ποια είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει στους αναγνώστες της, ποια είναι η γλώσσα με την οποία θα πρέπει να απευθύνεται στους αναγνώστες της, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδικό – εφηβικό βιβλίο, για τα καινούργια συγγραφικά της σχέδια, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας για να μπορέσει να εκδώσει ένα βιβλίο του και τέλος έδωσε στους μαθητές που ασχολούνται με τη συγγραφή διηγημάτων και ποιημάτων συμβουλές και οδηγίες. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την αμεσότητα και την ευθύτητα του λόγου της, παρέμειναν προσηλωμένα και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον καθ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Την ευχαριστούμε θερμά για όλα και ιδιαίτερα για την δωρεά δύο λογοτεχνικών βιβλίων της : «το ιαματικό ψυχοβότανο – Θρυλία» και «το μαύρο μαργαριτάρι» στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

φιλαναγνωσία 11 φιλαναγνωσια2l  φιλαναγνωσια4 φιλαναγνωσία5   φιλαναγνωσια 5lφιλαναγνωσια6ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ9ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ8l