Φέτος η εκπαιδευτική εκδρομή της τρίτης Λυκείου του σχολείου μας αποτέλεσε υπόθεση συνεργασίας με το Γενικό Λύκειο Παλαμά. Το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου επιβιβαστήκαμε στο πλοίο της Minoan Lines και μετά από ένα ευχάριστο ταξίδι φτάσαμε στο Ηράκλειο νωρίς το πρωί.
Πρώτη μας στάση ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού όπου με τη βοήθεια της εξαιρετικής ξεναγού κ. Σμαργιανάκη Ράνιας, γνωρίσαμε τον μινωικό πολιτισμό που ανακαλύφθηκε από το σερ Άρθουρ Έβανς το 1900. Το σημαντικότερο κέντρο του μινωικού πολιτισμού, έδρα του μυθικού βασιλιά Μίνωα και τόπος του συναρπαστικού μύθου του λαβύρινθου με τον Μινώταυρο, όπου μελετήσαμε την αρχιτεκτονική των ανακτόρων και διαπιστώσαμε τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά τους. Δεύτερη στάση το εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδος και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα ευρήματα και από τα τέσσερα μινωικά ανάκτορα, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων και Ζάκρου.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με το ενυδρείο του Ηρακλείου. Το ενυδρείο αυτό φιλοξενεί θαυμαστή θαλάσσια βιοποικιλότητα και παρουσιάζει τα οικοσυστήματα της Μεσόγειου σε έναν πάρα πολύ όμορφα διακοσμημένο χώρο. Συνεχίσαμε με περιήγηση στην Σπιναλόγκα, ένα μικρό νησί που κλείνει στα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας και ήταν αρχικά ενετικό φρούριο και η οποία μέχρι και το 1952 αποτελούσε τόπο εξορίας λεπρών και το μοναδικό λεπροκομείο της χώρας μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο να γνωρίσουμε και να αναβιώσουμε την καθημερινότητα των τότε στιγματισμένων εξόριστων κατοίκων.
Στο Ρέθυμνο βρεθήκαμε την τρίτη μέρα και επισκεφτήκαμε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο 1000 τ.μ. που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς ιστορικής πόλης, κάτω από το ενετικό τείχος και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Διαθέτει μία μόνιμη συλλογή περίπου 650 έργων. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την 5η κατά σειρά διοργάνωσή του υπό τον τίτλο CLIMATE WARS. Κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ θα είναι η διεθνής έκθεση φωτογραφίας Critical Archives VI: We Can’t Breathe σε επιμέλεια της Πάσκουα Βοργιά και του Δημήτρη Κεχρή και καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Μαραγκού και του Παύλου Φυσάκη. H έκθεση εστιάζει στην κλιματική και βιοσφαιρική κρίση και στις κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους που την συνοδεύουν. Στην αφετηρία τού προβληματισμού βρίσκονται οι ακραίοι και επικίνδυνοι τρόποι εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και η εκτεταμένη εξαφάνιση οικοσυστημάτων, που έχουν ως συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης ολοένα και μεγαλύτερου μέρους τού πληθυσμού τής Γης, καθώς και την «ασφυξία» όλων των έμβιων όντων τού πλανήτη. Κυρίαρχη φωτογραφία και σύμβολο της έκθεσης μια αεροφωτογραφία του Γιώργου Μουτάφη του χώρου συγκέντρωσης των κατεστραμμένων, από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, επίπλων, οικοσκευών και προσωπικών αντικειμένων των κατοίκων του Δήμου Παλαμά.
Έπειτα, περιηγηθήκαμε στο ενετικό λιμάνι με τον φάρο και την πανέμορφη παλιά πόλη με τα ενετικά και μουσουλμανικό μνημεία
Πριν επιστρέψουμε στο Ηράκλειο βρεθήκαμε στη Μονή Αρκαδίου, όπου βιώσαμε μέσα από τη γλαφυρή αφήγηση του ξεναγού της Μονής και σε κλίμα κατάνυξης τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκεί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Η τελευταία μέρα ήταν αφιερωμένη στα Χανιά. Παρότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας επισκεφτήκαμε το Ακρωτήρι. Τόπος όπου βρίσκονται οι τάφοι του Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιού του Σοφοκλή και ταυτόχρονα ένα από τα σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα προς τα Χανιά. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία καθώς και το άγαλμα του ήρωα Σπύρου Καγιελεδάκη, που στην επανάσταση της Κρήτης έκανε το σώμα του κοντάρι για να σηκώσει ψηλά την ελληνική σημαία όταν οι οβίδες του εχθρού την είχαν ρίξει στο χώμα. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την πόλη των Χανίων. Περιηγηθήκαμε στην πανέμορφη παλιά πόλη κατευθυνθήκαμε προς το ενετικό φρούριο Φιρκά. Συνεχίσαμε μέχρι το παλιό ενετικό λιμάνι με τα Νεώρια, το Γιαλί τζαμί, και τον Φάρο.
Το ταξίδι μας ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα. Επιστρέψαμε γεμάτοι υπέροχες εικόνες και αναμνήσεις από τον τόπο και τους ανθρώπους που συναντήσαμε αφήνοντας παράλληλα τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους μας γνώρισαν. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, κ. Μακρή Φανή, Κατή Αικατερίνη, Τέτσιου Γεωργία και Τζέλλα Ελένη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Παλαμά για την οικονομική ενίσχυση που πρόσφερε, το ταξιδιωτικό γραφείο Τυρογιάννης Tours για την άψογη συνεργασία, την ξεναγό κ. Σμαργιανάκη που εργάστηκε αφιλοκερδώς συγκινημένη από τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσαν οι κάτοικοι της περιοχής μας από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου και όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για την υποδειγματική συμπεριφορά τους και τους ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο ταξίδι της ζωής τους!
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.