Κλείνοντας αυτόν το διετή κύκλο, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας εντρύφησαν στα μυστικά του διαστήματος, κατανόησαν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις για την έρευνά του και τις προοπτικές που ανοίγονται διάπλατα, για όσους και όσες συνεχίσουν να οραματίζονται, κοιτάζοντας ψηλά.

Ευχόμαστε στα παιδιά, καλά “ταξίδια” στο μέλλον…

______________________________________________________

Την Τετάρτη 10 Μαϊου, ο Όμιλος Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Γεωεπιστημών του Γυμνασίου Λ.Τ. Φολεγάνδρου έκλεισε το φετινό του κύκλο, με την παρουσίαση της Δρ Ελένης Χατζηχρήστου σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, σε ό,τι αφορά την Αστρονομία και της Αστροναυτική. Ευχαριστούμε τη Δρ Ελένη Χατζηχρήστου για τη συνεργασία και στήριξη του Ομίλου μας, μεταφέροντας τις γνώσεις και τη μακροχρόνια εμπειρία της από μεγάλα ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα του εξωτερικού. Τον Όμιλό μας παρακολούθησαν παράλληλα το ΓΕΛ Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και το 20ο Γυμνάσιο Πατρών, ενώ σε διάφορες θεματικές συμμετείχαν και το 1ο ΓΕΛ Αγρινίου και το 2ο Γυμνάσιο Πύργου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου παρακολούθησαν σε συνεργασία με ο ΕΚΦΕ Δράμας και τον υπεύθυνο αυτού μαθήματα κατασκευής ηλιακών ρολογιών, τα οποία βρίσκονται σε φάση κατασκευής στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων.

________________________________________________

Την Παρασκευή 05 Μαϊου και στο πλαίσιο του Ομίλου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Γεωεπιστημών του Σχολείου μας, συνδεθήκαμε με το CERN για να δούμε από “κοντά” μια πτυχή του διάσημου ερευνητικού κέντρου.
Και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσουμε τη Margherita Boselli και τον Markus Joos του CΕRN, για την εξαιρετική ξενάγηση του σχολείου μας, του Γυμνασίου Λ.Τ. Φολεγάνδρου στις δομές του ερευνητικού κέντρου σχετικά με τη μελέτη της αντιύλης.
Από Ελλάδα συμμετείχαν το Γυμνάσιο Λ.Τ. Φολεγάνδρου και το ΓΕΛ Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Τις Τετάρτες 8 και 22 Φεβρουαρίου, κατόπιν αιτήματος των μαθητών έγινε παρουσίαση περί εξωγήινης ζωής, με ερωτήσεις των μαθητών και συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον.

100   101


Τις Τετάρτες 18 και 25 Ιανουαρίου έγινε εισαγωγή στην Αστρονομία και την Αστροφυσική και συζήτηση με τους μαθητές.

Viber 2023 03 15 21 22 21 575   Viber 2023 03 15 21 28 30 617


Στο πλαίσιο του Ομίλου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Γεωεπιστημών του Γυμνασίου Λ.Τ. Φολεγάνδρου, οργανώνονται κάθε δεύτερη Τετάρτη παρουσιάσεις με την Δρ Αστροφυσικής Ελένη Θωμαή Χατζηχρήστου, μέσω απευθείας τηλεδιασκέψεων με τις Βρυξέλλες.

Η θεματολογία καθορίζεται κατόπιν συζήτησης με τους μαθητές και καλύπτεται ποικιλία θεμάτων, από το πως δημιουργήθηκε και εξελίσσεται το Σύμπαν, έως την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και τις σχετικές έρευνες.

Συνολικά η κα Χατζηχρήστου θα δώσει έξι διαλέξεις στους μαθητές και τις μαθήτριές μας και στην επόμενη συνάντησή μας θα συζητήσουμε για τη δημιουργία και την εξέλιξη των γαλαξιών.

Τις παρουσιάσεις, που αποτελούν πρωτοβουλία του Σχολείου μας, παρακολουθούν παράλληλα το 20ο Γυμνάσιο Πάτρα, το 2ο Γυμνάσιο Πύργου, το ΓΕΛ Λαγκαδά και το 2ο Λύκειο Αγρινίου.


Στο πλαίσιο της συνεργασίας με άλλες σχολικές μονάδες και το ΕΚΦΕ Δράμας, οι μαθητές μας έχουν παρακολουθήσει σειρά δραστηριοτήτων σχετικά με τα ηλιακά ρολόγια και τον τρόπο κατασκευής τους, καθώς και τους σεισμογράφους και τον τρόπο λειτουργίας τους και αξιοποίησης των δεδομένων τους.

Οι μαθητές μας δεν εκπαιδεύονται απλώς στη χρήση και κατασκευή των ηλιακών ρολογιών, αλλά διευρύνονται διαθεματικά οι γνώσεις τους, καθώς συνδέεται με τα ηλιακά ρολόγια η ιστορία των εξερευνήσεων, η χρήση τους στη γεωργία και την αγροτική ζωή στην αρχαιότητα, μέχρι και με τις αστρονομικές γνώσεις στα έπη του Ομήρου και τις αρχές πλοήγησης που αξιοποιούσαν οι πρόγονοι μας (εν ολίγοις, τα «πρωτόγονα»… GPS).

Όσον αφορά τους σεισμογράφους, οι μαθητές και οι μαθήτριες εκπαιδεύτηκαν τόσο στην κατασκευή τους όσο και στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων και στην εύρεση του εστιακού κέντρου των σεισμών, αξιοποιώντας και το σεισμογράφο που πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο σχολείο μας.

Οι παρουσιάσεις και οι δραστηριότητες γίνονται παράλληλα με το 20ο Γυμνάσιο Πάτρας και το 2ο Γυμνάσιο Πύργου και θα ολοκληρωθούν στο τέλος Μαρτίου 2023.

103 104


Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Ομίλου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Γεωεπιστημών του Γυμνασίου Λ.Τ. Φολεγάνδρου, είχαμε μια πολύ ιδιαίτερη παρουσίαση:“Όμηρος και Αστρονομία”

Ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Δράμας Παναγιώτης Παζούλης παρουσίασε στα παιδιά μας εδάφια από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και πως αυτά απεικονίζουν τις εντυπωσιακές αστρονομικές γνώσεις της εποχής. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος Stellarium όλα αυτά που διαβάζαμε από το μέγιστο αοιδό τα βλέπαμε στον ουρανό της Φολεγάνδρου.
Εντυπωσιακή παρουσίαση και εν πολλοίς απρόσμενη, καθώς συνδέθηκε ένα κείμενο που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει με την ελληνική μυθολογία με την Αστρονομία. Και όπως είδαμε όλοι, πέραν της τεράστιας φιλολογικής αξίας των κειμένων του Ομήρου, έχουμε πολλά να ανακαλύψουμε μέσα στους στίχους τους. Μεταξύ αυτών που εντυπωσίασαν τα παιδιά μας είναι το πως μέσω των αστρονομικών περιγραφών του Ομήρου μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για την εποχή που συντελέστηκαν τα γεγονότα που περιγράφει ο ποιητής.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι στον Παναγιώτη ( Παναγιώτης Παζούλης ) για την ανιδιοτελή προσφορά του στα παιδιά μας.
Ευχαριστώ και το αδελφό 20ο Γυμνάσιο Πατρών για τη συμμετοχή του. Έπεται συνέχεια…

__________________________________________________

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση με τον Παναγιώτη Παζούλη, υπεύθυνο ΕΚΦΕ Δράμας, με αντικείμενο την κατασκευή σεισμογράφου. Ο κος Παζούλης παρουσίασε λογισμικά καταγραφής και επεξεργασίας σεισμικών κυμάτων. Μετά την παρουσίαση ακολούθησαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους μαθητές μας, σχετικά με τους σεισμούς όχι μόνο στον πλανήτη μας, αλλά και σε άλλους πλανήτες. Στην παρουσίαση συμμετείχε και το 20ο Γυμνάσιο Πατρών, με το οποίο έχουμε συστηματική συνεργασία. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητήσουμε σχετικά με την κατασκευή των σεισμογράφων και τα υλικά που θα χρειαστούμε.


Στο πλαίσιο του Ομίλου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Γεωεπιστημών και του Προγράμματος Beamline for Schools 2023 που διοργανώνει το CERN, το σχολείο μας προσκλήθηκε και παρακολούθησε ομιλία, σε απευθείας σύνδεση με το CERN στη Γενεύη, παρουσίαση σχετικά με την εξέλιξη των ιδεών ως προς τη δομή της ύλης, τα πειράματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τον μελλοντικό σχεδιασμό. Απαντήθηκαν ερωτήσεις μαθητών, ενώ έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα της σχετικής έρευνας. Το Γυμνάσιο Λ.Τ. Φολεγάνδρου, ένα από τα δύο σχολεία που παρακολούθησαν την εκδήλωση από την Ελλάδα, ευχαριστεί την Margherita Boselli και τον Marcus Joos, για την πρόσκληση, η οποία κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών μας.


Η εκκίνηση του φετινού Ομίλου Αστρονομίας έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: με την παρατήρηση της μερικής έκλειψης Ηλίου, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022. Για την παρατήρηση κατασκευάσαμε κουτιά, μέσω των οποίων “κοιτάξαμε’ τον Ήλιο με ασφάλεια. Όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες του Σχολείου μας κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων “είδα” να χάνεται ένα μικρό κομμάτι του Ήλιου, καθώς η Σελήνη παρεμβαλλόταν μεταξύ της Γης και του Ήλιου.

Καλή αρχή, λοιπόν, καθώς και για φέτος ο Όμιλος ξεκινά με πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες….

Viber 2022 10 29 18 00 20 391 Viber 2022 10 29 18 00 20 681