5η Συνάντηση
Στη σημερινή μας συνάντηση συζητήσαμε για το ζήτημα της αστρολογίας.
Οι μαθητές μας παρακολούθησαν σχετικά videos, εμπέδωσαν τις διαφορές μεταξύ Αστρονομίας και Αστρολογίας και γιατί η δεύτερη απορρίπτεται από την επιστημονική κοινότητα ως ψευδοεπιστήμη.
Ακολούθησε συζήτηση με αφορμή τα videos και απαντήθηκαν απορίες σχετικά με τις κινήσεις της Γης και του Ηλιακού συστήματος, και κυρίως γιατί δεν μπορεί η Γη να βρεθεί ποτέ για δεύτερη φορά στην ίδια θέση.
Ευχαριστούμε το Δρ Μάνο Δανέζη, καθ. Αστροφυσικής του ΕΚΠΑ, για την ευγενική άδεια χρήσης των ταινιών του για τις ανάγκες του Ομίλου μας.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητήσουμε δύο θέματα που ενδιαφέρουν τους μικρούς μας επιστήμονες έντονα:
1) Υπάρχει ζωή στο Σύμπαν; Αν ναι, ποια μπορεί να είναι η μορφή της;
2) Τι ισχύει για τα UFO’s; Ποια η στάση της Επιστημονικής κοινότητας και γιατί;
Συνάντηση 2η
Στη δεύτερη συνάντησή μας συζητήσαμε για τους εσωτερικούς (ή γήινους) πλανήτες, τον Ερμή, την Αφροδίτη και τον Άρη.
Παρουσιάστηκε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Οι εσωτερικοί Πλανήτες» των καθηγητών του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνου Δανέζη και Στράτου Θεοδοσίου, οι οποίοι μας έχουν παραχωρήσει όλο το οπτικό και ακουστικό υλικό που έχουν παράξει για χρήση από τον Όμιλό μας.
Εκτός προγραμματισμού, συζητήθηκε το ποια πιθανή μορφή μπορεί να έχουν όντα στους πλανήτες αυτούς, οπότε η συνάντησή μας εξελίχθηκε σε ζητήματα Αστροβιολογίας. Ξεκινήσαμε από απίθανες και άγνωστες μορφές ζωής στον πλανήτη μας, σε περιβάλλοντα, που μοιάζουν «εξωγήινα».
Τρία από τα «παράξενα πλάσματα» που είδαν οι μαθητές μας σε video, η αράχνη του βυθού, το Taonius Borealis και το δρακόφιδο του μεγάλου βάθους, στο πλαίσιο της ενότητας της Βιοαστρονομίας. Εύσημα: brain time.
Ακολούθησε παρουσίαση του γιατί εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους ερευνητές για τον Τιτάνα, ένα από τους δορυφόρους του Δία και γιατί υποθέτουμε ότι εκεί μπορεί να βρεθεί μια διαφορετική μορφή ζωής.
Καλλιτεχνική ε\απεικόνιση του Τιτάνα, δορυφόρου του Δία. (Εύσημα: NASA/John Glenn Research Center).
Στην επόμενη συνάντησή μας θα παρουσιαστούν οι Γιγάντιοι Πλανήτες, με σχετικά videos από τους πλέον έγκυρους ερευνητικούς οργανισμούς (NASA, ESA κλπ) και από το Παν., Αθηνών.
Ο Όμιλος λειτουργεί κάθε Δευτέρα, στις 14:30 και είναι ανοικτός για κάθε ανήσυχο πνεύμα, που επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες του πέρα από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας και τα δεσμά της βαρύτητας της μητέρας Γης.
————————————————————————————————————————-
Την Δευτέρα 22/11 ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Όμιλος Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μετεωρολογίας με επιβλέποντα καθηγητή τον Πετρόπουλο Μιχάλη. Στην πρώτη συνάντηση οι μαθητές γνώρισαν στοιχεία την ιστορία της Αστρονομίας και εξ αρχής τους δημιουργήθηκαν πλήθος απορίες για τα μυστήρια του σύμπαντος. Ο όμιλος στοχεύει οι μαθητές να κατανοήσουν τη θέσης μας στο Σύμπαν και να αντιληφθούν τόσο τη κοσμική μας γειτονιά όσο και τον Γαλαξία, μέσα στο οποίο το Ηλιακό Σύστημα κινείται.
Οι συναντήσεις του Ομίλου ορίστηκαν την Δευτέρα 14.30 – 16.00