27 Ιανουαρίου 2025 – Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Η 27η Ιανουαρίου είναι η Ημέρα Μνήμης για όσους βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τη συγκεκριμένη ημέρα τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

2712025

Σήμερα 27-01-2025 στο σχολείο μας αφιερώσαμε δύο διδακτικές ώρες στην μνήμη της ημέρας αυτής. Συγκεκριμένα προβλήθηκε μια ταινία εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας σχετική με το θέμα η οποία παρουσίασε με συγκλονιστικό τρόπο τις ολέθριες συνέπειες  του φανατισμού, της βίας και του πολέμου.

Οι μαθητές/τριες μας μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους παρακολούθησαν τα γεγονότα μέσα από τη ματιά δύο μικρών παιδιών, που αν και τους χώριζε ο “φράχτης” του πολέμου, που προέρχονταν από τον “φράχτη” που κρατάει κλειστές τις καρδιές των ανθρώπων, είχαν τελικά την ίδια τραγική μοίρα.

Εκατομμύρια συνάνθρωποί μας μεταξύ αυτών και Έλληνες εξοντώθηκαν επειδή στο σκοτεινό νου επικίνδυνων ανθρώπων, που η εξουσία τους καθόριζε την τύχη τόσων ανθρώπων, δεν άρεσε η καταγωγή τους. Ο ρατσισμός και το μίσος που απορρέει από αυτόν, οδήγησε σε βασανιστικό θάνατο άνδρες, γυναίκες και ανάμεσά τους μικρά παιδιά.

candle

Είναι συλλογική μας ευθύνη ως κοινωνία, αλλά και ατομική ευθύνη καθενός να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την κατηγοριοποίηση ανθρώπων με βάση την καταγωγή, το χρώμα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τη στάση ζωής, την όποια τους διαφορά σε σχέση με τους άλλους.

spring

Η ανθρωπότητα πορεύεται και εξελίσσεται μέσα από την παραδοχή ότι είμαστε όλοι ίδιοι και ταυτόχρονα τόσο μοναδικοί. Μέσα από το σεβασμό προς κάθε μας συνάνθρωπό θα χτίσουμε ένα κόσμο ειρηνικό και ασφαλή για τις επόμενες γενιές, μακριά από μίση και σκοτεινές αντιλήψεις που οδηγούν σε εγκλήματα.

Όλοι μας, άνδρες γυναίκες, παιδιά λέμε όχι σε κάθε μορφή μίσους, όχι στον φανατισμό από όπου κι αν προέρχεται, όχι στη φρίκη του πολέμου. Ποτέ ξανά!

Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας

Η 27η Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη στους έξι εκατομμύρια Εβραίους που οδηγήθηκαν σε μαρτυρικό θάνατο από τους Ναζί. Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος υπενθυμίζει σε όλους μας ότι ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο τυφλός φανατισμός μπορούν να οδηγήσουν σε θηριωδίες που τραυματίζουν ανεξίτηλα την ανθρωπότητα.

Το Ολοκαύτωμα άφησε βαθιές πληγές και στην πατρίδα μας. Υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν μαζικά περίπου 60.000 Έλληνες Εβραίοι. Ιδιαίτερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το ποσοστό εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων ξεπέρασε το 90%. Γι’ αυτό και, προκειμένου να τιμήσουμε τη μνήμη των συμπολιτών μας, η σημερινή ημέρα έχει ανακηρυχθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Καθώς οι αναφορές από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα λιγοστεύουν, αυξάνουν οι κίνδυνοι της λήθης και της αναβίωσης του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είναι χρέος μας να θυμόμαστε τι συνέβη στα στρατόπεδα της φρίκης, να διδαχθούμε από το παρελθόν και να μην επιτρέψουμε να συμβεί «Ποτέ Ξανά» στο μέλλον. Η μνήμη δείχνει τον δρόμο της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διδακτική επίσκεψη με το μάθημα των εικαστικών

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025, η Ά γυμνασίου του σχολείου μας , πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Δημοτική πινακοθήκη Άρτας “Γιάννης Μόραλης*”, στα πλαίσια του μαθήματος των εικαστικών.

eik1 Εκεί οι μαθητές μας χωρίστηκαν σε ομάδες και είχαν την ευκαιρία να δουν τη μόνιμη συλλογή της πινακοθήκης ,όπου εκτίθενται έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων.

eik2

Επίσης επισκέφθηκαν  και την έκθεση όπου φιλοξενείται αυτή την περίοδο στην πινακοθήκη με τίτλο Αrt-a .Στην έκθεση αυτή λαμβάνουν μέρος εικαστικοί από Γιάννενα και Άρτα και είναι διοργανωμένη από το σύλλογο εικαστικών Ηπείρου.

Τα παιδιά μετά την περιήγησή τους στην Έκθεση, δημιούργησαν τα δικά τους αντίγραφα από τη μόνιμη συλλογή, συζήτησαν πάνω στα έργα με την καθηγήτρια των εικαστικών του σχολείου μας κ. Ασλανίδου και έπαιξαν παιχνίδι θησαυρού και μίμησης!

matheik1

matheik2

matheik3

matheik4

Μετά το τέλος της δράσης ομάδα μαθητών σε ρόλο ξεναγού, ξενάγησαν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας ενημερώνοντάς τους με λεπτομερή τρόπο για τα εκθέματα.

eik3

eik4

eik5

eik6

eik7

*Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα, δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά του Κωνσταντίνου Ι. Μόραλη και της Βασιλικής, το γένος Αναστασίου Μιχάλη. Η οικογένεια το 1922 εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα, όπου ο Κωνσταντίνος Μόραλης υπηρέτησε ως γυμνασιάρχης.[6] Από το 1927 εγκαθίστανται μόνιμα στην Αθήνα, στο Παγκράτι. Την ίδια χρονιά ο νεαρός Μόραλης, που έχει πάρει την απόφαση να γίνει ζωγράφος, αρχίζει να παρακολουθεί το “κυριακάτικο μάθημα” στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Γιάννης Μόραλης  υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Η εκλογή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το διδακτικό του έργο εκεί για 35 συνεχή χρόνια (από τον Φεβρουάριο του 1948 έως τον Αύγουστο του 1983 συγκεκριμένα) αποδείχτηκε οπωσδήποτε αποφασιστικής σημασίας σε σχέση με μια σειρά από επιλογές και κατευθύνσεις της εικαστικής παραγωγής στην Ελλάδα τα χρόνια που ακολούθησαν.

Πηγή: wikipedia

Σημείωση: Οι μαθητές των τμημάτων της Α΄ τάξης συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα στάδια οργάνωσης και υλοποίησης της διδακτικής επίσκεψης. Συγκεκριμένα συμμετείχαν στην επιλογή του μεταφορικού μέσου, στη δημιουργία και συλλογή των δηλώσεων των γονέων, στη συλλογή του αντιτίμου για τη μεταφορά, στην συγγραφή της έκθεσης μετά την επίσκεψη κλπ.

Υπεύθυνοι καθηγητές:

Ασλανίδου Αικατερίνη (Υπ. μαθήματος εικαστικών)

Ζάβαλης Κωνσταντίνος, Αναγνωστάκη Ελισάβετ (Συνοδοί)

Για να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικές με την αποτίμηση της δράσης πατήστε κλικ εδώ.

Συμμετοχή του σχολείου σε ημερίδα με θέμα: “Σχολική Διαμεσολάβηση: Εφαρμογή στα σχολεία”.

Το Γυμνάσιο Φιλοθέης συμμετέχει στο Δίκτυο του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων με θέμα ““Σχολική Διαμεσολάβηση: Εφαρμογή στα σχολεία”. 

Στο πλαίσιο του Δικτύου την Τετάρτη 15-1-2025  οι εκπαιδευτικοί μας συμμετείχαν σε ημερίδα διάρκειας τεσσάρων ωρών του πανεπιστήμιου Ιωάννινων που αφορούσε στο θέμα αυτό.

Οι υπεύθυνοι της ημερίδας καλωσόρισαν τους εκπαιδευτικούς στον πρόγραμμα.

diamesolavisi1

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τρόποι εφαρμογής της διαμεσολάβησης στα σχολεία από εκπαιδευτικούς της χώρας καθώς και συμπεράσματα από την εφαρμογή της στη σχολική καθημερινότητα.

diamesolavisi2

Έπειτα ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Θάνος ανέπτυξε περαιτέρω τις θεματικές της ημερίδας και συντόνισε μέσα από μια δραστηριότητα που παρέπεμπε σε παιχνίδι ρόλων τον τρόπο που επιδρά θετικά η διαμεσολάβηση στη διαχείριση συγκρούσεων και θυμού ανάμεσα σε μαθητές.

diamesolavisi3

Συγκεκριμένα δύο εκπαιδευτικοί πήραν ρόλο μαθητών όπου παρίσταναν ότι για κάποιον ασήμαντο λόγο έχουν μαλώσει. Ο διαμεσολαβητής ο οποίος και εκείνος υποτίθεται ότι ήταν μαθητής αφού άκουσε όσα είχε να του πει κάθε “μαθητής” τους παρότρυνε να μπούνε στη θέση του άλλου και τελικά να προτείνουν εκείνοι λύσεις για το μεταξύ τους πρόβλημα.

Όσα διδαχθήκαμε εμείς οι εκπαιδευτικοί (που συχνά είμαστε ακόμη μαθητές καθώς συχνά συμμετέχουμε σε επιμορφώσεις που αφορούν την εκπαιδευτική και σχολική ζωή) είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα και βέβαια η παρουσία μας σε αντίστοιχες ημερίδες μέσω της συνεργασίας του σχολείου μας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι δεδομένη.

Χημεία Γ’ Γυμνασίου

Δύο χρήσιμοι ιστότοποι για τα οξέα, τις βάσεις και τα άλατα και μια προσομοίωση μέτρησης pH διαλυμάτων οξέων, βάσεων και αλάτων βρίσκονται στους συνδέσμους: Οξέα, Βάσεις, ΑλαταΠροσομοίωση

lab 217074 1280

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων