Χορευτικό του σχολείου μας στην πλατεία της Φιλοθέης – 25η Μαρτίου 2024

Μετά τη δοξολογία και την παρέλαση τη Δευτέρα 25η Μαρτίου του 2024, το χορευτικό του σχολείου μας με υπεύθυνο τον κ. Γούση Αποστόλη παρουσίασε χορούς της χώρας μας στην κεντρική πλατεία της Φιλοθέης

Το σχολείο μας με γνώμονα την εξωστρέφεια συμμετέχει στα κοινά δρώμενα και δίνει το παρόν στα μεγάλα γεγονότα της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας.

Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο διατροφής του ΚΠΕ Ιεράπετρας Νεάπολης

science 1182713 1280

Πατήστε εδώ.

Εορτασμός Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821

Σήμερα 22-3-2024 ημέρα Παρασκευή το Γυμνάσιο Φιλοθέης γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου  1821. Η κ. Βήττα Γεωργία εκπαιδευτικός ΠΕ06 του σχολείου μας με μια ομάδα μαθητών μας, μας παρουσίασαν τα γεγονότα  της εποχής  με καταπληκτικό τρόπο.

Μέσα από μια μοντέρνα παρουσίαση που προσέγγιζε της ατμόσφαιρα μουσικοθεατρικής παράστασης ταξιδέψαμε από το χθες στο σήμερα. Από τα επιτεύγματα των ηρώων του 1821, στα κατορθώματα της Ελλάδας μέχρι και σήμερα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη μουσική επιμέλεια της γιορτής η οποία συμπλήρωνε τις αφηγήσεις και τα ποιήματα των μαθητών.

25mar6

25mar7

Το παράδειγμα των ηρώων του 1821 συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας θυμίζει πόσα τους χρωστάμε που σήμερα ζούμε ελεύθεροι.

Η γιορτή τελείωσε με τον Εθνικό μας Ύμνο τραγουδισμένο από σύσσωμο το σχολείο.

25mar3 25mar2 25mar1

25mar4

Χρόνια πολλά σε όλους για της Εθνική μας Επέτειο και για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για την εκδήλωση Ημέρες Σωματιδιακής και Αστροσωματιδιακής Φυσικής

science 1182713 1280

Πατήστε εδώ.

Ο κόμβος επιμόρφωσης του σχολείου μας

note1Στην ιστοσελίδα μας λειτουργεί επιμορφωτικός κόμβος με τίτλο “ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ” , στον οποίο αναρτώνται όλα τα διαθέσιμα επιμορφωτικά σεμινάρια κατά χρονολογική σειρά. Οι εκπαιδευτικοί μας αλλά και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας μπορούν να έχουν συνεχή ενημέρωση για το τρέχοντα επιμορφωτικά προγράμματα και να επιλέγουν την παρακολούθηση τους σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους και τις ανάγκες των μαθημάτων τους. Στον ίδιο διαδικτυακό χώρο αναρτώνται και τα προγράμματα ενδοσχολικής επιμόρφωσης που έχουν υλοποιηθεί στο σχολείο μας με σκοπό την διάχυσή τους με την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την προστιθέμενη αξία των επιμορφωτικών δράσεων.  Παράλληλα στον ίδιο κόμβο αναρτάται επιμορφωτικό υλικό στο οποίο έχουν πρόσβαση οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί μας το οποίο αξιοποιούν οι εκπαιδευτικοί μας στο μάθημά τους.

Για να επισκεφθείτε την σελίδα “Επιμόρφωση” και να περιηγηθείτε στα παραπάνω πατήστε κλικ εδώ.

Αντίστοιχη σελίδα-κόμβος έχει δημιουργηθεί και για τους μαθητές μας στον ιστότοπό μας με τίτλο “Μαθήματα”. Η κατηγορία περιέχει άρθρα κατηγοριοποιημένα ανά μάθημα με εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές μας που προτείνονται από τους εκπαιδευτικούς του  σχολείου μας.

Για να επισκεφθείτε την σελίδα “Μαθήματα” και να περιηγηθείτε στα παραπάνω πατήστε κλικ εδώ.

Στόχος μας είναι η ιστοσελίδα μας να αποτελεί σημείο συνάντησης μαθητών και εκπαιδευτικών και όχι μόνο ώστε το σχολείο μας να παραμένει ανοικτό και να αποτελεί πυλώνα μάθησης σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Χορευτικός όμιλος Γυμνασίου Φιλοθέης: Τα έθιμα του καρναβαλιού

Ο χορευτικός όμιλος του σχολείου μας με υπεύθυνο τον κ. Γούση Απόστολο καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας τήρησε τα έθιμα της Φιλοθέης και μας παρουσίασε τα δρώμενα του καρναβαλιού μέσα από ένα ταξίδι από το χθες το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η παρουσίαση ήταν γεμάτη χορούς, τραγούδια, θεατρικά δρώμενα, αστεία, χορατά εκφρασμένα μέσα από το παραδοσιακό γαϊτανάκι, τον βλάχικο γάμο, τον γανωματή, το πιπέρι κ. ά. Οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά στα δρώμενα του χορευτικού μας ομίλου και διασκέδασαν όπως άρμοζε στη περίσταση.

Την όλη εκδήλωση έντυσαν με τις μουσικές τους ταλαντούχοι μαθητές του Μουσικού Σχολείου σε συνεργασία με μαθητές μας με γνώσεις μουσικής, με τεχνολογικό εξοπλισμό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Φιλοθέης. Επίσης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Φιλοθέης ήταν παρόντας για να θαυμάσει το έργο των μαθητών.

Το σχολείο μας επιδιώκει να είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία , να συνεργάζεται με τους φορείς και να αποτελεί πυλώνα διατήρησης και διάδοσης της παράδοσης.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Γούση για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο παρουσίασε το έργο του ομίλου μας, τους μαθητές του  χορευτικού ομίλου, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την παρουσία τους και την υποστήριξή τους.

Οργάνωση κύκλου προγράμματος ενδοσχολικής επιμόρφωσης με τίτλο «Περιβαλλοντική εκπαίδευση για τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή: Αναλαμβάνουμε δράση…»3ο Σεμινάριο: Ακραία Καιρικά Φαινόμενα & Κλιματική Κρίση

Το Γυμνάσιο Φιλοθέης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών  για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) συνδιοργανώσει πρόγραμμα ενδοσχολικής επιμόρφωσης  με τίτλο «Περιβαλλοντική εκπαίδευση για τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή. Αναλαμβάνουμε δράση…».

Έτσι το οι εκπαιδευτικοί συμμετέχοντας στα προγράμματα  της (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) την Τρίτη  13 -02-2024 παρακολούθησαν το 3ο σεμινάριο με τίτλο «Ακραία Καιρικά Φαινόμενα & Κλιματική Κρίση».

kairfen1

Αρχικά ομιλητής ήταν ο  κ. Παναγιώτης Νάστος Καθηγητής Κλιματολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος & του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, ο οποίος μας παρουσίασε την υποενότητα «Ακραία υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και ο ρόλος της Κλιματικής Αλλαγής». 

kairfen2

kairfen3

kairfen4

kairfen5

kairfen6

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από την προϊσταμένη του ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Καστοριάς κ. Μάγδα Γρηγορίου «Το Εκπαιδευτικό Υλικό του Κ.Ε.ΠΕ.Α Καστοριάς για την κλιματική αλλαγή».

kairfen7

kairfen9

Έπειτα η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Αχαΐας κ.Τίνα Παπασωτηροπούλου μας παρουσίασε «Ψηφιακά και άλλα παιχνίδια… για την κλιματική αλλαγή».

kairfen10

kairfen11

kairfen12

Κλείνοντας η κ. Ελένη Πανάγου Προϊσταμένη ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου και η κ. Χάιδω Κόσσυβα Μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου μας παρουσίασαν την θεματική «Μιλώντας σε μικρούς μαθητές για την κλιματική αλλαγή».

kairfen13

Μέσα από το επιμορφωτικό σεμινάριο αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα σχετικά με τον βαθμό που σχετίζεται η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παρουσιάστηκαν μελέτες για τις αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη μας  στο πέρασμα των ετών, με έμφαση στο ζήτημα του ρυθμού αύξησης την θερμοκρασίας, ο οποίος είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο παρών και στο μέλλον. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει σαν συνέπεια την μεγαλύτερη αποθήκευση νερού στα στρώματα της ατμόσφαιρας και σε οποιαδήποτε αστάθεια θα προκληθεί ακραίος καιρός πχ καταιγίδες κλπ.  Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγούν και σε αντίστοιχες φυσικές καταστροφές.

Η  εκπαίδευση μπορεί αργά και σταθερά να αλλάξει τους παραπάνω επιβαρυντικούς παράγοντες. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών στο ζήτημα της προστασία του περιβάλλοντος  υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον. Από τις τάξεις του Νηπιαγωγείου μέχρι και τις τάξεις του Δημοτικού , Γυμνασίου και  του Λυκείου μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και κυρίως διαδραστικά παιχνίδια  εισάγουν και ενημερώνουν με ευχάριστο και ομαλό τρόπο του μαθητές για την υπευθυνότητα που πρέπει να  δείξουν ως πολίτες του κόσμου.

Οι εκπαιδευτικοί λειτουργούν ως βασικός  πυλώνας  μετάδοσης των σημαντικών περιβαλλοντικών  μηνυμάτων με αποδέκτες το σύνολο των κοινωνικών φορέων.

Η μέρα τελείωσε με τις ευχαριστίες όλων για όσα σημαντικά ζητήματα αναδείχθηκαν και με όρεξη για εφαρμογή τη νέας γνώσης στην τάξη.

Ενδοσχολική επιμόρφωση στα διαδραστικά συστήματα μάθησης

Μετά την τοποθέτηση και σύνδεση των διαδραστικών συστημάτων, το σχολείο μας τη Δευτέρα 22-1-24 πραγματοποίησε  δράση ενδοσχολικής επιμόρφωσης από τον υπεύθυνο εγκατάστασης σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και ενσωμάτωσής τους στην διδασκαλία.

Επίσης οι εκπαιδευτικοί μας παρακολουθήσουν διαδικτυακό πρόγραμμα επιμόρφωσης στα εν λόγω σύγχρονα εκπαιδευτικά διαδραστικά συστήματα με τίτλο « Σεμινάρια Εξοικείωσης στο πλαίσιο των Υπηρεσιών Υποστήριξης των Διαδραστικών και Ρομποτικών Συστημάτων ».

diadr6

Το εισαγωγικό Σεμινάριο “Από τον μαυροπίνακα στη Διαδραστική Οθόνη: Καινοτόμες Προσεγγίσεις στην εκπαίδευση” αφορά τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που δεν έχουν εμπειρία στη χρήση των διαδραστικών οθονών. Έχει σκοπό να σας παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις, δίνοντάς σας την ευκαιρία να εξοικειωθείτε με τα διαθέσιμα εργαλεία για την αποτελεσματική χρήση και αξιοποίηση των διαδραστικών συστημάτων στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

diadr2

diadr3

diadr4

diadr5Ορισμένα μόνο από τα οφέλη της  εκπαίδευσης που υποστηρίζεται με διαδραστικά συστήματα παρουσιάζονται παρακάτω:

  1. Αμείωτο ενδιαφέρον για τους μαθητές
  2. Ενεργή Συμμετοχή και αλληλεπίδραση με το μαθησιακό περιεχόμενο
  3. Ευέλικτη ροή μαθήματος
  4. Εξοικονόμηση κόστους και χρόνου εκπαίδευσης.
  5. Δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους.

Το Γυμνάσιο Φιλοθέης επιδιώκει να είναι ενημερωμένο για τις νέες τεχνολογικέ εξελίξεις και για τα σύγχρονα συστήματα μάθησης που παρέχει η πληροφορική και η τεχνολογία. Για το σκοπό οι εκπαιδευτικοί μας φροντίζουν για την επιμόρφωση τους ώστε να ενημερώνουν τις γνώσεις τους προς όφελος των μαθητών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στο σχολείο μας παραμένουν  και οι πίνακες μαρκαδόρου που χρησιμοποίησαν οι μαθητές  μέχρι τώρα. Επίσης παραμένουν οι πίνακες κιμωλίας που χρησιμοποίησαν οι γονείς των μαθητών μας και εξυπηρέτησαν με επιτυχία τους στόχους του σχολείου παλαιότερων ετών. Πάνω από όλα όμως παραμένει η ψυχή των εκπαιδευτικών μας που διδάσκουν με ότι μέσο τους παρέχει κατά καιρούς η πολιτεία και κρατάνε αναμμένο το φως της γνώσης.

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο

 Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, το σχολείο μας σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, πραγματοποίησε δράση –  εικαστικό εργαστήριο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού. Οι μαθητές μας σχημάτισαν κύκλο και στη συνέχεια γραμμές όπου ανάλογα με τη γραμμή στην οποία στέκονταν είχαν το ρόλο του θύματος ή του θύτη. Όταν πλησίαζαν ο ένας τον άλλο ανά δυάδες σκοπός τους ήταν να σταματήσουν την επίθεση του άλλου χωρίς να ασκήσουν βία.

sxvia1

sxvia2

Στη συνέχεια ζωγράφισαν στο προαύλιο του σχολείο ένα κύκλο μέσα στον οποίο ήταν προστατευμένοι από οποιαδήποτε μορφή βίας.

sxvia6

sxvia3

sxvia4

Επίσης έφτιαξαν πανό με μήνυμα προς τιμή της ημέρας. Η δράση έκλεισε με αποτίμηση εντός των σχολικών αιθουσών.

sxvia5

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:

Ασλανίδου Αικατερίνη ΠΕ08

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων