Στο πλαίσιο του προγράμματος ενδοσχολικής επιμόρφωσης του σχολείου μας, την Τρίτη 13-02-2024 μετά από πρόσκληση του Διευθυντή, επισκέφθηκε το σχολείο μας η κοινωνική λειτουργός κ. Σεντόρη Βασιλική της 1ης ΤΟΜΥ Άρτας, η κ. Γιαννάκου Αφροδίτη επισκέπτρια υγείας της 1ης ΤΟΜΥ ΑΡΤΑΣ και η κ. Μητρογιάννη Διονυσία επισκέπτρια υγείας της 2ης ΤΟΜΥ Άρτας.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων και ενημερώθηκαν σε δύο συνολικά θεματικές. Η πρώτη θεματική είχε θέμα «Εκφοβισμός στον φυσικό και διαδικτυακό χώρο» και παρουσιάστηκε από την κ. Σεντόρη, ενώ η δεύτερη με θέμα «Τρώω έξυπνα, νιώθω καλά» από την κ . Γιαννάκου και την κ. Μητρογιάννη.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν χρήσιμες πληροφορίες για το φαινόμενο του εκφοβισμού ή bullying, οι λόγοι που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα εντός και εκτός του σχολείου, στοιχεία που αφορούν τις ηλιακές ομάδες στις οποίες παρουσιάζεται εντονότερα άλλα και οι τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για το πως δεν θα γίνουν θύματα ή και θύτες bullying και οι εκπαιδευτικοί μας για τους τρόπους αποτελεσματικότερης διαχείρισης περιστατικών εκφοβισμού, είτε αφορούν στον εντοπισμό τους είτε στην αντιμετώπισή τους.
Η επιμορφωτική δράση επεκτάθηκε στον φαινόμενου του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbulluing) όπου τονίστηκε πως αντίστοιχες συμπεριφορές συμβαίνουν δυστυχώς και στον κόσμο του διαδικτύου και συχνά σε μεγαλύτερο μεγαλύτερο βαθμό. Οι τρόποι προφύλαξης και ο σεβασμός στους κανόνες ορθής χρήσης του διαδικτύου ήταν το απόσταγμα από την θεματική. Η ψηφιακή πολιτότητα στοιχειοθετεί κανόνες με ψηφιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις για τα οποία οι κοινωνοί της εκπαιδευτικής κοινότητας οφείλουν να είναι ενήμεροι.
Στη συνέχεια κατά την παρουσίαση της δεύτερης θεματικής με τίτλο «Τρώω έξυπνα, νιώθω καλά» ενημερωθήκαμε για τις καλές και τις κακές μας συνήθειες στο φαγητό. Πιο αναλυτικά μάθαμε για τις ομάδες τροφίμων, τη διατροφική τους αξία και τους κατάλληλους συνδυασμούς μεταξύ τροφίμων ώστε να νιώθουμε και να είμαστε υγιείς. Επίσης τονίστηκαν περιπτώσεις που η κακή διατροφή συσχετίζεται με την αλόγιστη χρήση ψηφιακών μέσω πχ τηλεόρασης, υπολογιστή , video games κλπ.
Οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις στις επιμορφώτριες και αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος, ενώ οι εκπαιδευτικοί μας πήραν πολύτιμα στοιχεία τα οποία θα αξιοποιηθούν στη σχολική τάξη.
Ευχαριστούμε θερμά το επιστημονικό προσωπικό της 1ης και 2ης ΤΟΜΥ Άρτας για την πραγματοποίηση της δράσης και για την θετική τους πρόθεση να επαναλάβουμε αντίστοιχες δράσεις και στο μέλλον.