Πατήστε εδώ.
Μήνας: Φεβρουάριος 2024
Πρόσκληση σε Webinar Erasmus+ Έργου
Πατήστε εδώ.
Διδακτική επίσκεψη στο Μεσολόγγι στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
Το σχολείο μας σήμερα 23-2-2024, ημέρα Παρασκευή, πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Μεσολόγγι με το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Μια μεγάλη ομάδα μαθητών από την Α’ , Β’ και Γ΄ τάξη επισκέφθηκε την ιερή πόλη και πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Η άφιξή μας στον κήπο των ηρώων με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα λόγω της ιστορίας του τόπου, κίνησε τον ενδιαφέρον όλων.
Η κ. Αναγνωστάκη διδάσκουσα και υπεύθυνη των μαθημάτων της Λογοτεχνίας και στις τρεις τάξεις, παρουσίασε στους μαθητές ιστορικά γεγονότα για του ελεύθερους πολιορκημένους, αλλά και τον καθολικό βαθμό στον οποίο επηρεάστηκαν λογοτέχνες και φιλέλληνες της εποχής από τον αγώνα των ηρώων μέχρι και την μεγαλειώδη και ανεπανάληπτη έξοδό τους.
Ο μαθητές μας μάζεψαν λουλούδια προς τιμήν των ηρώων.
Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι συνεχίζουν να μας εμπνέουν μέχρι σήμερα και να μας υπενθυμίζουν ότι όσοι έχουν ελεύθερη ψυχή δεν φυλακίζονται.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Μεσολόγγι επισκεφθήκαμε και της Ελληνικές Αλυκές όπου ο Διευθυντής της επιχείρησης μας ενημέρωσε για τον τρόπο παραγωγής του άλατος. Έτσι η επίσκεψη μας απέκτησε διαθεματικές προεκτάσεις με το αντικείμενο της χημείας.
Τέλος πραγματοποιήσαμε περιήγηση στο κέντρο του Μεσολογγίου όπου απολαύσαμε την αρχιτεκτονική της πόλης, τον πανέμορφο ποδηλατόδρομο και την γραφική λιμνοθάλασσα η όποια είναι και υδροβιότοπος της περιοχής.
Η εμπειρία μας ήταν πολύ δυνατή και γέμισε με γνώσεις και εικόνες τους μαθητές μας και τους συνοδούς καθηγητές.
Συνοδοί:
Αναγνωστάκη Ελισάβετ
Δήμου Κωνσταντίνα
Ασλανίδου Αικατερίνη
Γκεζέρη Μαρία
Ζάβαλης Κωνσταντίνος
Μπόσμος Φώτιος
2η Άσκηση ετοιμότητας σεισμού
Σήμερα, 22-02-2024 ημέρα Πέμπτη, το σχολείο μας πραγματοποίησε την 2η άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμών. Η άσκηση ξεκίνησε στις 10:15 το πρωί και ήταν επιτυχημένη, καθώς μαθητές και εκπαιδευτικοί ενήργησαν σύμφωνα με Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του σχολείου μας.
Συγκεκριμένα οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών:
-Προφυλάχτηκαν κάτω από τα θρανία.
-Εκκένωσαν το κτήριο σύντομα και με ασφάλεια.
-Συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο, ο οποίος είχε οριστεί ως χώρος καταφυγής, όπου έγινε και η καταμέτρηση.
Πρόσκληση σε επιμορφωτική συνάντηση
Πατήστε εδώ.
Προκήρυξη του σεμιναρίου με θέμα «Πετρογέφυρα: Η τέχνη της πέτρας άλλοτε και σήμερα…»
Πατήστε εδώ.
Ενδοσχολική επιμόρφωση από την 1η και 2η Τοπική Μονάδα Υγείας Άρτας
Στο πλαίσιο του προγράμματος ενδοσχολικής επιμόρφωσης του σχολείου μας, την Τρίτη 13-02-2024 μετά από πρόσκληση του Διευθυντή, επισκέφθηκε το σχολείο μας η κοινωνική λειτουργός κ. Σεντόρη Βασιλική της 1ης ΤΟΜΥ Άρτας, η κ. Γιαννάκου Αφροδίτη επισκέπτρια υγείας της 1ης ΤΟΜΥ ΑΡΤΑΣ και η κ. Μητρογιάννη Διονυσία επισκέπτρια υγείας της 2ης ΤΟΜΥ Άρτας.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων και ενημερώθηκαν σε δύο συνολικά θεματικές. Η πρώτη θεματική είχε θέμα «Εκφοβισμός στον φυσικό και διαδικτυακό χώρο» και παρουσιάστηκε από την κ. Σεντόρη, ενώ η δεύτερη με θέμα «Τρώω έξυπνα, νιώθω καλά» από την κ . Γιαννάκου και την κ. Μητρογιάννη.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν χρήσιμες πληροφορίες για το φαινόμενο του εκφοβισμού ή bullying, οι λόγοι που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα εντός και εκτός του σχολείου, στοιχεία που αφορούν τις ηλιακές ομάδες στις οποίες παρουσιάζεται εντονότερα άλλα και οι τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για το πως δεν θα γίνουν θύματα ή και θύτες bullying και οι εκπαιδευτικοί μας για τους τρόπους αποτελεσματικότερης διαχείρισης περιστατικών εκφοβισμού, είτε αφορούν στον εντοπισμό τους είτε στην αντιμετώπισή τους.
Η επιμορφωτική δράση επεκτάθηκε στον φαινόμενου του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbulluing) όπου τονίστηκε πως αντίστοιχες συμπεριφορές συμβαίνουν δυστυχώς και στον κόσμο του διαδικτύου και συχνά σε μεγαλύτερο μεγαλύτερο βαθμό. Οι τρόποι προφύλαξης και ο σεβασμός στους κανόνες ορθής χρήσης του διαδικτύου ήταν το απόσταγμα από την θεματική. Η ψηφιακή πολιτότητα στοιχειοθετεί κανόνες με ψηφιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις για τα οποία οι κοινωνοί της εκπαιδευτικής κοινότητας οφείλουν να είναι ενήμεροι.
Στη συνέχεια κατά την παρουσίαση της δεύτερης θεματικής με τίτλο «Τρώω έξυπνα, νιώθω καλά» ενημερωθήκαμε για τις καλές και τις κακές μας συνήθειες στο φαγητό. Πιο αναλυτικά μάθαμε για τις ομάδες τροφίμων, τη διατροφική τους αξία και τους κατάλληλους συνδυασμούς μεταξύ τροφίμων ώστε να νιώθουμε και να είμαστε υγιείς. Επίσης τονίστηκαν περιπτώσεις που η κακή διατροφή συσχετίζεται με την αλόγιστη χρήση ψηφιακών μέσω πχ τηλεόρασης, υπολογιστή , video games κλπ.
Οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις στις επιμορφώτριες και αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος, ενώ οι εκπαιδευτικοί μας πήραν πολύτιμα στοιχεία τα οποία θα αξιοποιηθούν στη σχολική τάξη.
Ευχαριστούμε θερμά το επιστημονικό προσωπικό της 1ης και 2ης ΤΟΜΥ Άρτας για την πραγματοποίηση της δράσης και για την θετική τους πρόθεση να επαναλάβουμε αντίστοιχες δράσεις και στο μέλλον.
Πολιτιστικό πρόγραμμα του σχολείου μας
Μια μικτή ομάδα από μαθητές της A΄, της Β΄ και της Γ΄ τάξης, έχει αναλάβει την υλοποίηση ενός πολιτιστικού προγράμματος που σχετίζεται με την Πληροφορική και την Τεχνολογία υπό το πρίσμα του πολιτισμού γενικότερα. Ένα αρχικό δείγμα από την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος παρουσιάζεται στις εικόνες στη συνέχεια. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται η προσπάθεια αναγέννησης ενός παλαιού, πλην όμως σημαντικής τεχνολογικής αξίας, τηλεφώνου. Έπεται συνέχεια…
Σεμινάριο βοτάνων ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας
Πατήστε εδώ.
Erasmus+ /BEE-In /
Πατήστε εδώ.
Σεμινάριο εξ αποστάσεως με τίτλο «1821, η γιορτή: Με αφορμή το ζωγραφικό έργο του Χρήστου Μποκόρου, μια διαφορετική προσέγγιση του εορτασμού της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης
Πατήστε εδώ.
Οργάνωση κύκλου προγράμματος ενδοσχολικής επιμόρφωσης με τίτλο «Περιβαλλοντική εκπαίδευση για τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή: Αναλαμβάνουμε δράση…»2ο Σεμινάριο: Κλιματική Κρίση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Το Γυμνάσιο Φιλοθέης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) οργανώνει πρόγραμμα ενδοσχολικής επιμόρφωσης με τίτλο «Περιβαλλοντική εκπαίδευση για τις φυσικέ καταστροφές και την κλιματική αλλαγή. Αναλαμβάνουμε δράση…».
Οι εκπαιδευτικοί μας συμμετέχοντας στα προγράμματα της (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) την Τετάρτη 24 -01-2024 παρακολούθησαν το 2ο σεμινάριο με τίτλο «Κλιματική Κρίση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση διάρκειας (4) τεσσάρων ωρών.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Αθανάσιος Αργυρίου καθηγητής του τμήματος φυσικής του πανεπιστημιακού Πατρών, με ερευνητικά ενδιαφέροντα στη φυσική της ατμοσφαίρας και του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια μίλησαν οι υπεύθυνοι από τα ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Αττικής.
Οι επιμέρους επμορφωτικές ενότητες ήταν:
– Κλιματική κρίση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
– Μαθαίνουμε για την κλιματική αλλαγή παίζοντας
– Ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό και δίκτυο για το κλίμα
– Σχολεία για το κλίμα
Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Τέτοιου τύπου μεταβολές περιλαμβάνουν στατιστικά σημαντικές διακυμάνσεις ως προς τη μέση κατάσταση του κλίματος ή τη μεταβλητότητά του, που εκτείνονται σε βάθος χρόνου δεκαετιών ή περισσότερων ακόμα ετών. Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες, καθώς και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η τροποποίηση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας.
Πηγή: wikipedia
Ο κ. Αργυρίου μας παρουσίασε πληροφορίες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στατιστικά στοιχεία για τις διαφορές της θερμοκρασίας ως προς την προβιομηχανική περίοδο, έρευνες που φανερώνουν την μείωση των παγετώνων στην Ανταρκτική, τη συσχέτιση ακραίων καιρικών φαινομένων με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον τρόπο που συσχετίζονται οι καιρικές συνθήκες με την υγεία μας.
Μέσα από την παρουσίαση αναδείχθηκε το τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, οι συνέπειες που μπορεί να έχει για τον πλανήτη μας και την υγεία μας καθώς και η ανάγκη για ενημέρωση όλων για την αποτροπή του φαινομένου αυτού.
Στη συνέχεια της επιμορφωτικής δράσης παρουσιάστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει η εκπαίδευση στην προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην εισαγωγή και αξιοποίηση κατάλληλων παιγνιωδών ομαδικών δραστηριοτήτων στην εκπαιδευτική καθημερινότητα. Τονίστηκε η σημαντική αξία του παιχνιδιού στην διαδικασία της μάθησης και τα οφέλη που έχει κάτι τέτοιο για του μαθητές.
Στην εξέλιξη της δράσης παρουσιάστηκαν μια σειρά από online πολυμεσικές δραστηριότητες σχετικές με το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος όπως ψηφιακά κουίζ, online σταυρόλεξα, διαδραστικά βιβλία κ.ά, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να συμπληρώσουν με αποτελεσματικό τρόπο μαθησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Η μέρα τελείωσε με τις ευχαριστίες όλων για όσα σημαντικά ζητήματα αναδείχθηκαν από την επιμορφωτική δράση καθώς και με την πεποίθηση ότι η ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, θα λάβει σάρκα και οστά στο σχολείο μέσα από καινοτόμους μεθόδους μάθησης, ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες και προγράμματα που μπορούν να υλοποιηθούν.