Το Γυμνάσιο Φιλοθέης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) οργάνωσε κύκλο προγράμματος ενδοσχολικής επιμόρφωσης διάρκειας 16 ωρών με τίτλο «Περιβαλλοντική εκπαίδευση για τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή: Αναλαμβάνουμε δράση…».
Η πολιτεία έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο σημαντικό αυτό ζήτημα και από την αρχή του σχολικού έτους έχει ζητήσει από τα σχολεία να επικαιροποιήσουν τα σχέδια αντιμετώπισής κρίσεων λόγω φυσικών καταστροφών και ακραίων φυσικών και καιρικών φαινομένων.
Το σχολείο μας και οι εκπαιδευτικοί μας προσεγγίζουν με ανάλογη ευαισθησία το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και το πολύ σημαντικό ζήτημα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Αντίστοιχα έχουμε εκπονήσει σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων και πραγματοποιήσαμε δράσεις εντός του και εκτός του σχολείου όπως άσκηση αντιμετώπισης σεισμών, αποτελεσματική εκκένωση κτιρίου, δημιουργία ομάδας αποκατάστασης δικτύων, ομάδας εύρεσης αγνοούμενων, ομάδας πυρασφάλειας, πρώτων βοηθειών κλπ.
Παράλληλα έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προμηθευτούμε την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή που θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε κάθε έκτακτη συνθήκη. Για το λόγο αυτό η Διεύθυνση του σχολείου συνεργάστηκε με τη Δημοτική αρχή της περιοχής μας ώστε να προμηθευτούμε κιτ με χρήσιμα εργαλεία όπως θερμική κουβέρτα, κράνος, φτυάρι, φακούς, τσαπί, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρες, φαρμακείο κλπ. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την επιμόρφωση και εκπαίδευση του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου μας μπορούν να φανούν χρήσιμα αν χρειαστεί.
Την Πέμπτη 23 -11-2023, συμμετείχαμε στο 1ο σεμινάριο του κύκλου με τίτλο «Εκπαίδευση για τις πλημμύρες» διάρκειας (4) τεσσάρων ωρών.
Οι εκπρόσωποι της πολιτείας καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες και χαιρέτησαν την επιμορφωτική δράση. Παρόντας ήταν και ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμης Λέκκας, ένα πρόσωπο οικείο στους Έλληνες πολίτες. Τα τελευταία χρόνια, από τη θέση του επικεφαλής του ΟΑΣΠ, είναι μεταξύ των προσώπων που μας ενημερώνουν για τους σεισμούς και τις υπόλοιπες φυσικές καταστροφές, που καταγράφονται ολοένα και συχνότερα με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Ο κύριος Λέκκας αποκωδικοποίησε με επιστημονικά δεδομένα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον γύρω μας χρησιμοποιώντας ως μελέτη περίπτωσης τη μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία.
Οι εκπαιδευτικοί μας ενημερώθηκαν για τα αίτια δημιουργίας πλημμυρών, για τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον, αλλά και για τις ενδεδειγμένες ενέργειες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Και στο μέλλον το σχολείο μας θα είναι παρόν και ενήμερο σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τις φυσικές καταστροφέας και την κλιματική κρίση.