Μερικές συντομεύσεις πληκτρολογίου

keyboardCONTROL  + A για επιλογή όλων

CONTROL  + C για αντιγραφή

CONTROL  + V για επικόλληση

CONTROL  + S για αποθήκευση

CONTROL  + F για αναζήτηση μιας λέξης

CONTROL  + Z για αναίρεση της τελευταίας ενέργειας

CONTROL  + Y για κατάργηση της αναίρεσης

CONTROL  + ροδέλα ποντικιού για μεγέθυνση/σμίκρυνση

CONTROL  + 0 για επαναφορά στο αρχικό μέγεθος.

Επίσκεψη του σχολείου μας στο ΚΠΕ Φιλιππιάδας

kpefilΤην Τρίτη 28-11-2023 οι μαθητές της Ά τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Φιλιππιάδας με το πρόγραμμα “Ο Νερόμυλος, η Ανεμογεννήτρια και το Φωτοβολταϊκό”.

Το σχολείο μας έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν περιβαλλοντικά προβλήματα και απειλούν τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, συμμετέχοντας σε προγράμματα και αναλαμβάνοντας δράσεις που αποσκοπούν στην μείωση τέτοιων απειλών.  Για το λόγο αυτό επιλέξαμε να δηλώσουμε συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα εστιάζει στις ανανεώσιμες ή ήπιες μορφές ενέργειας τις οποίες η φύση ανανεώνει συνεχώς, δεν εξαντλούνται, αποδίδουν ενέργεια σε βάθος χρόνου και επαρκούν για τις ανάγκες του πλανήτη. Είναι “καθαρές” μορφές ενέργειας, φιλικές στο περιβάλλον, δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα.

Η βροχή τη συγκεκριμένη ημέρα, δεν μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε από κοντά την σταθερή ανεμογεννήτρια και το φωτοβολταικό πάνελ, που παράγουν ηλεκτρισμό με την βοήθεια του ανέμου (αιολική  ενέργεια) και του ήλιου (ηλιακή ενέργεια) αντίστοιχα και που βρίσκονται στον χώρο του ΚΠΕ Φιλιππίαδας, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Για τον ίδιο λόγο, δεν κατέστη δυνατή η πεζή περιήγηση στον απαράμιλλης ομορφιάς χώρο της λίμνης του Ζηρού. Παρόλα αυτά η βόλτα με το σχολικό λεωφορείο αποζημίωσε τους μαθητές μας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στον ίδιο χώρο λειτούργησε στο παρελθόν ορφανοτροφείο και είναι απολύτως λογική η συστολή των επισκεπτών καθώς και η συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρά.

Έτσι σεβόμενοι τους κανόνες και τη νομοτέλεια της φύσης (αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της επίσκεψής μας) οι μαθητές μας παρακολούθησαν στον εσωτερικό χώρο του ΚΠΕ χρήσιμες παρουσιάσεις και πολυμεσικό υλικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

kpefil1

kpefil3

kpefil2

Στη συνέχεια, προσμαρμοστήκαμε στα δεδομένα της ημέρας και κατά την επιστροφή μας στο σχολείο, στην αίθουσα πολυμέσων, προβλήθηκε στους μαθητές της Ά τάξης η ταινία ” Τα δελφινάκια του Αμβρακικού”  η οποία πραγματεύεται μεταξύ άλλων και περιβαλλοντικά θέματα, ενώ αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την φυσική ομορφιά του Αμβρακικού κόλπου.

Πρόκειται για μια βραβευμένη δραματική, ηθογραφική, αλλά και ρομαντική  ελληνική ταινία βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό μυθιστόρημα  του σκηνοθέτη της, Ντίνου Δημόπουλου η  οποία το 1995 προβλήθηκε ως τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ1. 

Λίγα λόγια για την πλοκή της ταινίας:

Στο Κοχύλι, ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι στον κόλπο του Αμβρακικού, δύο παιδιά, ο Πέτρος (οκτώ χρόνων) και η Ανθούλα (επτά) περνoύν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Ο Πέτρος είναι γιος του τελωνοφύλακα στο Κοχύλι, ενώ η Ανθούλα είναι κόρη του νέου τελώνη. Με τον αυθορμητισμό και την αθωότητα της τρυφερής ηλικίας τους, ανακαλύπτουν σιγά σιγά το θαύμα του κόσμου που τα περιβάλλει. Ώσπου, στο πρόσωπο ενός άλλου παιδιού, απόβλητου από την κοινωνία (και τη ζωή) επειδή έχει φυματίωση, γνωρίζουν τη σκληρότητα των μεγάλων, που δεν συγχωρούν εύκολα τη διαφορά ή την εξαίρεση. Τα παιδιά αποφασίζουν να αντισταθούν.

Οι δύο τελευταίες διδακτικές ώρες του σχολείου διατέθηκαν στους μαθητές μας για συζήτηση και απολογισμό της ημέρας με τους καθηγητές τους.

Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Φιλιππίαδας για την  ευγένεια, την προθυμία και την καλή διάθεση με την οποία υποδέχθηκαν του μαθητές και τις χρήσιμες γνώσεις που τους πρόσφεραν, τους συνοδούς καθηγητές και κυρίως τους μικρούς μας μαθητές για την υπευθυνότητα που έδειξαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Διευθυντής

Φώτης Μπόσμος

Συνοδοί καθηγητές:

Γούσης Απόστολος

Ζάβαλης Κωνσταντίνος

Αναγνωστάκη Ελισάβετ

Αποκατάσταση τηλεφωνικής επικοινωνίας

note1

Σας ενημερώνουμε ότι η βλάβη στην τηλεφωνική γραμμή του σχολείου αποκαταστάθηκε.

Γυμνάσιο Φιλοθέης Άρτας

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων