ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ

ΘΕΜΑ: “Σχολικός Εκκλησιασμός “

 

Ο εκκλησιασμός των μαθητών των σχολείων της  Β/θμιας  Εκπαίδευσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο τήρησης της θεμελιώδους επιταγής του Συντάγματος (άρθρο 16, παράγρ.2) : “Η παιδεία… έχει ως σκοπόν την ηθικήν, πνευματικήν, … αγωγήν των Ελλήνων, την ανάπτυξιν της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως και την διάπλασιν αυτών ως ελευθέρων και υπευθύνων πολιτών”. Επίσης σύμφωνα με τους σκοπούς που θέτουν οι σχετικές  διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας η παιδεία επιδιώκει να συμβάλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες  και ειδικότερα υποβοηθεί τους μαθητές  να διακατέχονται από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και να συνειδητοποιούν τη βαθύτερη σημασία του ορθοδόξου χριστιανικού ήθους. Σύμφωνα με τα παραπάνω, το σχολείο μας επιχειρεί να προωθήσει τη  γνωριμία των μαθητών με τα πνευματικά αγαθά της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου μας, στον οποίο καλούνται να ζήσουν και να δημιουργήσουν με ελευθερία και αλληλοσεβασμό.  Για το λόγο αυτό, πνευματικά – πολιτιστικά αγαθά, όπως η Θεία Λειτουργία, απαιτείται να προσεγγίζονται με τη δέουσα προσοχή και προετοιμασία. Η  μαζική, τυπική και κατ’ έθος προσέλευση του σχολείου στο ναό δεν εξυπηρετούν τον παιδαγωγικό – γνωσιακό σκοπό της δραστηριότητας αυτής. Αντίθετα, προκαλούν αίσθημα δυσαρέσκειας, εκνευρισμού και κόπωση σε όλους, ενώ υποβαθμίζουν την οργανωτική ικανότητα του σχολείου και απαξιώνουν τη σημασία του εγχειρήματος. Έτσι η  πληροφόρηση των μαθητών πριν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν (γλωσσικά, πολιτιστικά, θεολογικά) τι διαδραματίζεται και, στο μέτρο που το επιθυμούν, να το συνδέσουν με τη ζωή τους. Ως εκ τούτου ο σχολικός εκκλησιασμός, όπως προβλέπεται και από τις διάφορες εγκυκλίους και διατάξεις, είναι δραστηριότητα του σχολείου η οποία έχει μεγάλη αξιακή και παιδαγωγική σημασία, είναι ανοιχτή για όλους τους μαθητές, εφόσον το επιθυμούν, δεν αποτελεί γνωσιακή ολοκλήρωση μαθήματος και, πράγμα που απορρέει από τη φύση της Θ. Λειτουργίας, δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα απρόσωπο και καταναγκαστικό.

Ειδικότερα στον  εκκλησιασμό μετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες συνόλου του Γυμνασίου μια και το σχολείο μας δεν είναι πολυπληθές.   Η διάρκειά του δεν ξεπερνά τις δύο (2) ώρες. Τους μαθητές συνοδεύουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν μάθημα κατά την ώρα του εκκλησιασμού, αλλά και όσοι εκ των εκπαιδευτικών το επιθυμούν. Η έγκαιρη συνεννόηση με τον εφημέριο του ναού είναι προφανές ότι είναι απαραίτητη και εκ των πραγμάτων και του αποτελέσματος κρίνεται πολύ ικανοποιητική.

Ο εκκλησιασμός των μαθητών πραγματοποιείται:

α. το διάστημα προ των διακοπών για την εορτή των Χριστουγέννων

β. κατά τη σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών και τις εθνικές εορτές

γ. το διάστημα προ των διακοπών για την εορτή του Πάσχα

δ. μετά από εισήγηση του διευθυντή στο σύλλογο των διδασκόντων μέχρι τρεις (3) φορές το διδακτικό έτος (τοπικές επέτειοι, εορτή πολιούχου, Ακολουθία των Χαιρετισμών, έκτακτα περιστατικά) και σε ώρες λειτουργίας του σχολείου. Στην απόφαση του συλλόγου ορίζονται οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και  εξασφαλίζονται οι  τρόποι ασφαλούς μετάβασης και επιστροφής των μαθητών από το ναό. Οι μαθητές  συμμετέχουν (αναγνώσματα, απαγγελία του συμβόλου της πίστεως ή της Kυριακής προσευχής κ.ά.) εφόσον το επιθυμούν και έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα γι’ αυτό. Σκοπός όλων, όσοι σχετίζονται με τη συγκεκριμένη σχολική  δραστηριότητα, είναι να έχει ο σχολικός εκκλησιασμός τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κοινή  πεποίθησή μας είναι ότι βαδίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση