Εκδήλωση αδελφοποίησης

Το 1ο Γυμνάσιο Δικαίων διοργανώνει εκδήλωση αδελφοποίησης με το Γυμνάσιο «ΧΡΙΣΤΟ ΜΠΟΤΕΒ» ΙΒΑΪΛΟΒΓΚΡΑΝΤ της Βουλγαρίας. (13/02/2015).

Η εκδήλωση αδερφοποίησης των δύο σχολειών είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 11:00 το πρωί στο Γυμνάσιο «ΧΡΙΣΤΟ ΜΠΟΤΕΒ» ΙΒΑΪΛΟΒΓΚΡΑΝΤ της Βουλγαρίας.

Το χρονικό της αδελφοποίησης.

Η διαδικασία αδελφοποίησης των δύο σχολείων ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 μετά την προσωπική επίσκεψη του Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Στεργάτου Γεωργίου, ο οποίος διεμήνυσε την πρόθεση συνεργασίας του σχολείου, στην οποία ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά η Διευθύντρια του Γυμνασίου του Ιβαϊλοβγκραντ.

Στα μέσα Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε μία ακόμη επίσκεψη στο Ιβαϊλοβγκραντ με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Διευθυντή του Γυμνασίου, κ. Στεργάτο Γεώργιο, της καθηγήτριας κ. Τσιουμπανίκα Νικολέττα και της κ. Φραγκούδη Ζωή, που ανέλαβε χρέη διερμηνέα. Ένα μήνα μετά, ανταποδώσαμε τη φιλοξενία στη δική τους αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε το Σχολείο μας.

Η αφετηρία για μια σχέση αμφίδρομης προσφοράς επισφραγίζεται τυπικά με τη σημερινή τελετή αδελφοποίησης και συνεχίζεται ουσιαστικά με το επόμενο πολιτιστικό αντάμωμα, περί τα μέσα Μαΐου, όταν εικοσαμελής δική μας αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Βουλγαρία.

Οι δεσμοί με το «αδελφό» σχολείο τονώνουν το ηθικό και την ελπίδα και δίνουν την ευκαιρία να χαράξουμε μια παραγωγική και εποικοδομητική πορεία που θα έχει και σήμερα και στο μέλλον θετικά αποτελέσματα για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές και των δύο σχολείων.

Σύντομο ιστορικό Γυμνασίου Δικαίων.

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το σχολείο το οποίο ιδρύθηκε το 1961 δόθηκε σε λειτουργία την περίοδο 1968-1969 κυρίως για να ικανοποιήσει της ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε στα Δίκαια, επειδή υπήρχαν πολλές υπηρεσίες, όπως το ταχυδρομείο, η Αγροτική Τράπεζα και το Αστυνομικό τμήμα. Επίσης, υπήρχε και μια σύγκρουση με το χωριό της Πλάτης, όσον αφορά τη δημιουργία του σχολείου.

ΜΑΘΗΤΕΣ

Οι μαθητές του σχολείου καταγόταν από την Ελιά, τον Καναδά, το Σπήλαιο, το Ορμένιο, τη Φτελιά, την Πάλλη, αλλά και από τα Πετρωτά. Οι μαθητές μένανε στα Δίκαια όπου νοικιάζανε κάποια δωμάτια, γιατί δεν υπήρχαν δρόμοι και η μετακίνησή τους ήταν πολύ δύσκολη. Μένανε συνήθως δυο-δυο, και ήταν αγόρι με αγόρι και κορίτσι με κορίτσι. Το σχολείο λειτουργούσε έξι μέρες την εβδομάδα και οι μαθητές παγαίνανε στα χωριά τους μόνο την Κυριακή. Το 50% των μαθητών του σχολείου το αποτελούσαν οι γυναίκες. Οι μαθητές μέχρι την περίοδο 1965-1966 φορούσαν στολές. Τα αγόρια φορούσαν πηλίκιο και τα κορίτσια ποδιές και άσπρα πουκάμισα. Επίσης, υπήρχε στις στολές το σήμα της κουκουβάγιας.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Στο σχολείο δεν υπήρχαν πολλές ελλείψεις καθηγητών παρά μόνο στους καθηγητές των Μαθηματικών και της Φυσικής, οι οποίοι για τη διδασκαλία των Μαθηματικών και της Φυσικής ερχόταν από την Ορεστιάδα.

ΚΤΙΡΙΟ

Στην αρχή το σχολείο ήταν τριτάξιο Γυμνάσιο και μετά έγινε εξατάξιο. Η έλλειψη διδακτηρίου οδήγησε τη διδασκαλία των μαθημάτων να γίνεται σε ενοικιαζόμενους χώρους. Το 1976 είχαμε τη δημιουργία επιπλέον αιθουσών λόγω αύξησης του αριθμού των μαθητών, Μέσα στις τάξεις υπήρχε μειωμένος εξοπλισμός, υπήρχαν μόνο τα απαραίτητα, όπως πινάκες, θρανία, έδρες. Ο τρόπος θέρμανσης του κτιρίου γινόταν με ξυλόσομπες. Τα ξύλα τα έχανε μέσα σε τσουβάλια γιατί δεν υπήρχε χώρος να τα βάλλουν. Λόγω μη ύπαρξης κυλικείου στο σχολείο, η σίτιση των μαθητών γινόταν στο Οικοτροφείο της Μητρόπολης το οποίο βρισκόταν κοντά στη σημερινή Πυροσβεστική.

Κατά το σχολικό έτος 2014-15 φοιτούν συνολικά 26 μαθητές (στο παρελθόν φοιτούσαν περισσότεροι από 250 μαθητές και μαθήτριες στο εξατάξιο Γυμνάσιο) και εργάζονται 17 καθηγητές. Τα τρία τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την κουλτούρα του σχολείου και να διαμορφώσουμε για τους μαθητές μας ένα κλίμα πρόσφορο για βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις με ποικίλα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων.

Δυστυχώς, στις μέρες μας, ο πολιτισμός φαντάζει πολυτέλεια. Ως παιδαγωγοί όμως πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας αξίζει να νιώσουν το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, να θωρακιστούν με τις αρχές του και να αντλήσουν από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη του, για να διαγράψουν το δικό τους μέλλον πιο ρεαλιστικό και πιο ξεκάθαρο.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Σύντομες ομιλίες

11:00 π.μ. Διευθύντρια Γυμνασίου Ιβαϊλοβγκραντ κ. Χορόσοβα Αλεξάνδρα.

11:05 π.μ. Διευθυντής Γυμνασίου Δικαίων κ. Στεργάτος Γεώργιος.

11:10 π.μ. Υπογραφή Αδελφοποίησης από τους κ. Χορόσοβα και Στεργάτο.

11:15 π.μ. Προβολή Βίντεο για τον Άγιο Τρύφωνα και εργασία των παιδιών πάνω στην γλωσσική συγγένεια και των χειρονομιών των δύο λαών.

Καλλιτεχνική εκδήλωση

Λαϊκή μουσική και χοροί από τη Βουλγαρία.

Πέρας της τελετής

Παράθεση γεύματος με την φροντίδα του Γυμνασίου Ιβαϊλοβγκράντ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση