Στo πλαίσιo υλοποίησης του σχεδίου δράσης “Αξιοποίηση και προστασία των σχολικών χώρων και υποδομών” εκπονήθηκε ερωτηματολόγιο που απευθύνθηκε σε μαθητές/-ήτριες της Β΄ και Γ΄ Τάξης του σχολείου μας, προκειμένου να διερευνηθούν η ικανοποίησή τους από τις πραγματοποιηθείσες δράσεις/παρεμβάσεις, τι αποκόμισαν από τη μεταξύ τους και με τους/τις εκπαιδευτικούς τους συνεργασία, αλλά και οι προτάσεις τους για μελλοντικές παρεμβάσεις στον χώρο του σχολείου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα του παραπάνω ερωτηματολογίου, οι μαθητές/-ήτριες σε πολύ μεγάλο ποσοστό (93,7%) παρατήρησαν τις αλλαγές που είχαν συντελεστεί στους χώρους του σχολείου. Ιδιαίτερα πρόσεξαν το βάψιμο διαφόρων κατασκευών και χώρων (81%), την περιποίηση και τον εμπλουτισμό των παρτεριών (75,9%) και τη δημιουργία στέγαστρου (74,7%). Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις, μάλιστα, ικανοποίησαν τους μαθητές “πολύ” ή “αρκετά” σε ποσοστό 82,2%.
Η παρέμβαση που τα παιδιά κρίνουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει είναι η τοποθέτηση διαδραστικών πινάκων και προτζέκτορα σε κάθε αίθουσα. Δευτερευόντως, να τοποθετηθούν παγκάκια στον προαύλιο χώρο. Ωστόσο, μεγαλύτερος ακόμη αριθμός παιδιών θεωρεί πως το σχολείο τους δε χρειάζεται αλλαγές και τους ικανοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Από τους/τις μαθητές/-ήτριες που συμμετείχαν στην υλοποίηση των αλλαγών-βεlτιώσεων οι περισσότεροι θεωρούν πως καλλιέργησαν σε πολύ μεγάλο ή αρκετά μεγάλο βαθμό πρώτα τον σεβασμό στο περιβάλλον, ακολούθως -και με ελάχιστη διαφορά- το ενδιαφέρον και την ευθύνη για τον χώρο του σχολείου, αλλά και τη χαρά της δημιουργίας/συμμετοχής και το πνεύμα συνεργασίας. “Αρκετά” θεωρούν πως αξιοποίησαν την ενεργητικότητά τους και ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους.
Οι εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν τη δράση
Κων. Δράκου
Γ. Ψεύτη
Μ. Κολιάτσου
Α. Μπαλής