Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης»

Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε.Δράμας και ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ«eκπ@ιδευτικός κύκλος», προκηρύσσει για το σχολικό έτος 2019-2020 τον 8ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης»(ΥΠ.Π.Ε.Θ./157802/Γ2/02-10-2014). Ο Γρηγόρης Πεντζίκης (1945-2012) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έζησε στη Δράμα,όπου δίδαξε ως φιλόλογος καθηγητής. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, δοκίμια κριτικής, βιβλία, ενώ λογοτεχνικά και κριτικά του κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
α) Κατηγορία Εφηβικού Διηγήματος
Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου ή Γενικού/Επαγγελματικού Λυκείου μπορεί να συμμετέχει(ατομικά) με ένα (1) διήγημα έως έξι (6) σελίδες μεγέθους Α4, δακτυλογραφημένες με γραμματοσειρά TimesNewRoman12, στην ελληνική γλώσσα και θέμα ελεύθερο.
β) Κατηγορία Εφηβικής ποίησης Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου ή Γενικού/Επαγγελματικού Λυκείου μπορεί να συμμετέχει (ατομικά) με ένα (1) ποίημα, γραμμένο με ομοιοκαταληξία ή με ελεύθερο τρόπο, μέχρι τριάντα στίχους, στην ελληνική γλώσσα και θέμα ελεύθερο.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Τα έργα θα πρέπει να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα και να υποβληθούν σε δύο(2) δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο, το οποίο θα αναγράφεται στο πάνω δεξιό μέρος του κειμένου, όπου θα αναγράφεται και η βαθμίδα εκπαίδευσης(Γυμνάσιο ή Γενικό/Επαγγελματικό Λύκειο). Εκτός από τα παραπάνω αντίτυπα απαιτείται και ψηφιακό αντίγραφο του κειμένου σε μορφή αρχείου κειμένου αποθηκευμένο σε CD με αναγραμμένο πάνω του το ψευδώνυμο.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών είναι η 31η Ιανουαρίου 2020 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Τα υποβαλλόμενα κείμενα δεν επιστρέφονται. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής και στις δύο κατηγορίες(Εφηβικού Διηγήματος και Εφηβικής ποίησης). Επιπρόσθετες πληροφορίες για το διαγωνισμό παρέχονται στην ιστοσελίδα
http://educircle.gr/pentziki/
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Καθημερινώς, στα τηλέφωνα της Δ.Δ.Ε.Δράμας, 2521351223,2521351224, 2521351225,
καθώς και στο σχολείο.

Καλή σχολική χρονιά!

Με αγιασμό, όπως κάθε χρόνο, ξεκινήσαμε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και του Λυκείου Χιλιομοδίου. Στην τελετή παραβρέθηκαν, εκτός από γονείς/κηδεμόνες, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Κορινθίων, κ. Αν. Ταγαράς, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Τ.Κ. Χιλιομοδίου, κ.κ. Γ. Κανέλλος και Κ. Μέξιας. Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς στα παιδιά, όπως και οι πρόεδροι των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, κ. Χρ. Ηλίας και κ. Γ. Καλαρά. Μέλη των Συλλόγων πρόσφεραν γλυκά και αναψυκτικά σε όλους!

Ενόψει της έναρξης των μαθημάτων η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, απηύθυνε το παρακάτω μήνυμα:

«Αγαπητοί Μαθητές και Μαθήτριες,Αγαπητοί και Αγαπητές Λειτουργοί της Εκπαίδευσης
Για μερικούς από εσάς είναι η πρώτη ημέρα στο σχολείο, για ορισμένους η πρώτη φορά σε νέο σχολείο, και για κάποιους άλλους η επιστροφή σε έναν γνώριμο τόπο με καινούργιες όμως προκλήσεις.

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά σήμερα, γεμάτη ελπίδα, προσδοκίες και αγωνίες.
Στόχος και αυτή τη χρονιά είναι εσείς, οι μαθητές μας, να αποκτήσετε πολύτιμες γνώσεις, χρήσιμες δεξιότητες και πλούσιες εμπειρίες. Έχετε κι εσείς την ευθύνη απέναντι στον εαυτό σας. Να αδράξετε την ευκαιρία, να αποκομίσετε όσα περισσότερα μπορείτε, να ονειρευτείτε. Όλα μπορείτε να τα καταφέρετε!
Στόχος, επίσης, εσείς οι εκπαιδευτικοί μας, με τη στήριξη της Πολιτείας, να συνεχίσετε να επιτελείτε με γνώση και όρεξη το λειτούργημά σας. Σημαντική σας αποστολή να εμπνέετε τα παιδιά μας να αναζητούν διαρκώς τη γνώση και την αυτοβελτίωση
Μεγάλο μέρος της ευθύνης έχουμε βεβαίως και εμείς, ως πολιτική ηγεσία και υπηρεσίες του Υπουργείου. Να στηρίζουμε έμπρακτα τους λειτουργούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, να βάζουμε τον πήχη ολοένα και ψηλότερα και να εργαστούμε συλλογικά για να φτιάξουμε ένα καλύτερο σχολείο.
Σας εύχομαι όλες και όλους καλή σχολική χρονιά, με υγεία και πρόοδο.
Διακριτά θέλω να ευχηθώ στους γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι μαθαίνουν στα παιδιά τους να πιστεύουν στον εαυτό τους και τα στηρίζουν σε κάθε τους βήμα για να πραγματώσουν τα όνειρά τους».

Ωράριο Λειτουργίας

Κατά το Σχ. Έτος: 2019-20 το ωράριο λειτουργίας διαμορφώνεται ως εξής:

 

1η ώρα
8:10 –  8:55
2η ώρα 9:00 –  9:45
3η ώρα 9:55 – 10:40
4η ώρα 10:50 – 11:30
5η ώρα 11:40 – 12:20
6η ώρα 12:25 – 13:05
7η ώρα 13:05 – 13:40

 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ 11/9/19

Ενημερώνουμε τους μαθητές/τις μαθήτριες του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Χιλιομοδίου που μετακινούνται με σχολικά λεωφορεία ότι την Τετάρτη 11/9/19 τα λεωφορεία θα περάσουν το πρωί από τα χωριά όπως συνήθως και θα αναχωρήσουν από το Χιλιομόδι στις 11.00

Από την Πέμπτη 12/9 το ωράριο των σχολείων θα είναι
8.10 -13.40. Τα δρομολόγια από Αγιονόρι & Στεφάνι θα αναχωρούν 10 λεπτά αργότερα το πρωί και ως είχαν το μεσημέρι. Για τα υπόλοιπα δρομολόγια προς το παρόν δε θα υπάρξει μεταβολή.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Την Τετάρτη, 11 Σεπτέμβρη, σας περιμένουμε στις 8.45΄στον προαύλιο χώρο του Σχολείου μας, όπου θα τελεστεί ο καθιερωμένος Αγιασμός, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ

 

 

Για τους παραπεμπομένους μαθητές υλοποιείται από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για κάθε μάθημα. Στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου διεξάγονται οι επαναληπτικές εξετάσεις (προφορικές και γραπτές) για τους παραπάνω μαθητές (δεύτερη εξεταστική περίοδος) από επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μαθητές μη προσερχόμενοι στις γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις

ΠΔ 126/2016 (ΦΕΚ 211/Α/11-11-2016), Άρθρο 10
1. Μαθητής που απουσιάζει σε γραπτή ανακεφαλαιωτική εξέταση ή προσέρχεται μετά την ανακοίνωση των θεμάτων δεν γίνεται δεκτός σε αυτήν και βαθμολογείται από τον Σύλλογο Διδασκόντων με τον βαθμό ένα (01).
2. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου: Μαθητής που απουσιάζει δικαιολογημένα από γραπτή ανακεφαλαιωτική εξέταση λόγω ασθενείας που βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις (βεβαίωση δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας)  ή λόγω άλλου σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο των Εκπαιδευτικών ότι συνιστά ανωτέρα βία, με αίτηση του κηδεμόνα ή του ιδίου, εφόσον είναι ενήλικος, που υποβάλλεται στον Διευθυντή του Γυμνασίου, εξετάζεται άλλη ημέρα πριν από την έναρξη της δεύτερης εξεταστικής περιόδου, την οποία ορίζει με απόφαση του ο Σύλλογος των διδασκόντων.
Οι διατάξεις του εδαφίου αυτού εφαρμόζονται και για τους μαθητές που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων των εξετάσεων λόγω αιφνίδιας και εμφανούς ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις. Οι μαθητές αυτοί, εάν δεν προσέλθουν σε εξέταση πριν από την έναρξη της δεύτερης εξεταστικής περιόδου λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των επαναληπτικών εξετάσεων και να εξετασθούν γραπτά σε όσα μαθήματα της Ομάδας Α’ δεν εξετάσθηκαν. Οι μαθητές αυτοί, εάν δεν προσέλθουν σε εξέταση μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαημέρου του Ιουνίου λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που βεβαιώνονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο των Εκπαιδευτικών ότι συνιστά ανωτέρα βία, έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.
Για τους μαθητές αυτούς ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προβαίνει σε έκδοση αποτελέσματος στο τέλος Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή πρέπει οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι οι μαθητές, αν είναι ενήλικοι, να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση στον Διευθυντή του οικείου Γυμνασίου εντός δύο (2) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ότι οι μαθητές αυτοί θα εξετασθούν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Εξετάσεις Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής: Κωδικοί μαθητών

Καλούνται οι μαθητές της Γ΄ τάξης που παρακολουθούν το Πρόγραμμα Πιστοποίησης Πληροφορικής και θέλουν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις, να προχωρήσουν στη διαδικασία απόκτησης κωδικών και δημιουργίας λογαριασμού μέσω της επιλογής «Πληροφοριακό Σύστημα» στην πύλη ενημέρωσης https://kpp.cti.gr μέχρι και Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019.

8ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης «Η βιβλιοθήκη της Άλκης Ζέη»: Νικητές

 

Ανάμεσα στους μαραθωνοδρόμους που συμμετείχαν (περισσότεροι από 16.500 μαθητές από 350 περίπου σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού),ήταν και πολλοί μαθητές μας, με την επίβλεψη των φιλολόγων κ. Διαμαντή, Μαρκάκη και Κολιάτσου.Σίγουρα το ταξίδι τους στη φιλαναγνωσία ήταν συναρπαστικό και θα τους μείνει αξέχαστο!

Οι νικητές ανακοινώθηκαν και χαιρόμαστε που μία από αυτούς είναι η Κατερίνα Τσάκωνα της Γ΄τάξης!!!
Κερδίζει 5 βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ της επιλογής της (εκπαιδευτικά βοηθήματα ή παιδικά βιβλία).
Όσοι πήραν μέρος μπορούν να παραλάβουν από το σχολείο τον Έπαινο Συμμετοχής τους.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ!