Η τελευταία έκλειψη ηλίου για το 2019

000 1NB1M5

Ήταν η τελευταία ηλιακή έκλειψη της χρονιάς και όπως θα δείτε στις εικόνες που ακολουθούν ήταν και η πιο εντυπωσιακή.

H νέα Σελήνη ευθυγραμμίστηκε πλήρως μεταξύ Γης και Ήλιου, όμως η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν της επέτρεψε να καλύψει πλήρως τον ηλιακό δίσκο.

Η Σελήνη έφτασε στο περίγειο, δηλαδή στο πλησιέστερο προς τη Γη σημείο της τροχιάς της στις 18 Δεκεμβρίου. Όμως το συγκεκριμένο περίγειο ήταν το πιο απομακρυσμένο περίγειο του έτους, καθώς βρισκόταν σε απόσταση 370.300 χιλιομέτρων. Κατά την περίοδο της έκλειψης, η Σελήνη βρισκόταν σε απόσταση 384.200 χιλιομέτρων από τη Γη.

000_1NB1M7

Η απόσταση αυτή σημαίνει ότι ο κώνος της σκιάς της Σελήνης δεν ακουμπά στην επιφάνεια της Γης κι έτσι, η Σελήνη δεν καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα μια δακτυλιοειδή κάλυψη. Με άλλα λόγια, πίσω από τη σκιά της Σελήνης φαίνεται το πύρινο ηλιακό στεφάνι, με το όλο θέαμα να παραπέμπει σε ένα εντυπωσιακό δαχτυλίδι φωτιάς.

000_1NB1R8

Ελλάδα και Κύπρος δεν περιλαμβάνονταν στις τυχερές χώρες, από τις οποίες έγινε ορατή η δακτυλιοειδής έκλειψη της 26ης Δεκεμβρίου. Η επόμενη δακτυλιοειδής έκλειψη αναμένεται να γίνει στις 21 Ιουνίου 2020 και θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο.Η επόμενη πλήρως ορατή από την Ελλάδα δακτυλιοειδής έκλειψη θα συμβεί την 1η Ιουνίου 2030, με την αμέσως επόμενη να μην αναμένεται πριν το 2136.

000_1NB1SO

000_1NB1NV

 

Πηγή: https://www.protothema.gr

Σχετικά με ΡΕΝΕΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διδάσκω Μαθηματικά στο Γενικό Λύκειο Κρεμαστής Ρόδου. Είμαι διορισμένος στη δημόσια εκπαίδευση από το 2004 μετά από την επιτυχία μου στον ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών.


Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε όλα τα άρθρα του/της ΡΕΝΕΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *