Πόσο ασφαλείς είναι οι πληροφορίες που αναρτούμε στο Διαδίκτυο; Τι συμβαίνει όταν τις διαμοιραζόμαστε με όλον τον κόσμο; Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου μπορείτε να διαβάστε δυο ιστορίες κόμικς από τον Παγκόσμιο Ιστό, στα Ελληνικά. Αφού τις παρακολουθήστε, γράψτε τις εντυπώσεις σας, στα σχόλια του blog. Ελάτε προετοιμασμένοι στο εργαστήριο για συζήτηση.
Ωραία, αλλά τι θα δω σε κάθε ιστορία;
Στην πρώτη, με τίτλο η Ομάδα της Ρώμης, η Έμμα, που συμμετέχει στη θεατρική ομάδα του σχολείου, παίρνει ένα θεατρικό έργο από έναν άγνωστο με τον οποίον συνομιλεί ηλεκτρονικά. Η ιστορία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία των υπολογιστών και τη σημασία της χρήσης των κωδικών πρόσβασης.
Η δεύτερη ιστορία, με τίτλο Προβλήματα και Περιστατικά, περιλαμβάνει σύντομες ιστορίες που αναφέρονται στην ορθότητα των πληροφοριών που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, θέματα υπευθυνότητας κατά τη δημοσίευση φωτογραφιών και κειμένου, τη γνωριμία με άλλους μέσω Διαδικτύου και τα διομότιμα δίκτυα στο Διαδίκτυο.
Οι ιστορίες είναι διαθέσιμες στο http://www.e-yliko.gr/htmls/Safety/getsafe/index.htm με ειδικές ενότητες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Καλές και ασφαλείς βόλτες!
Υ.Γ. Για να αφήνετε τα σχόλιά σας στο blog από εδώ και πέρα, πρέπει να πληκτρoλογήσετε το συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών που βλέπετε κάτω από το κουμπάκι Submit, το λεγόμενο CAPTCHA. Το CAPTCHA είναι ένα πρόγραμμα που προστατεύει τους ιστότοπους από τους spammers δημιουργώντας και “βαθμολογώντας” τεστ που μπορούν να περάσουν άνθρωποι αλλά όχι τα προγράμματα υπολογιστών. Οι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν παραμορφωμένο κείμενο, αλλά τα τρέχοντα προγράμματα υπολογιστών δεν μπορούν. Στο παράδειγμα της διπλανής εικόνας για να στείλετε το σχόλιό σας πρέπει να πληκτρολογήσετε 8ΗΜΒ.
14 Σχόλια
Αφήστε μια απάντηση
Πληροφορικός @ σχολείο ;-)
Σχετικά με μένα
About me. Edit this in the options panel.Αρχεία
- Σεπτέμβριος 2016
- Οκτώβριος 2015
- Σεπτέμβριος 2015
- Φεβρουάριος 2015
- Δεκέμβριος 2014
- Νοέμβριος 2014
- Σεπτέμβριος 2014
- Μάιος 2014
- Απρίλιος 2014
- Μάρτιος 2014
- Ιανουάριος 2014
- Οκτώβριος 2013
- Σεπτέμβριος 2013
- Αύγουστος 2013
- Ιούλιος 2013
- Απρίλιος 2013
- Φεβρουάριος 2013
- Δεκέμβριος 2012
- Νοέμβριος 2012
- Οκτώβριος 2012
- Σεπτέμβριος 2012
- Αύγουστος 2012
- Ιούλιος 2012
- Μάιος 2012
- Απρίλιος 2012
- Μάρτιος 2012
- Φεβρουάριος 2012
- Ιανουάριος 2012
- Δεκέμβριος 2011
- Νοέμβριος 2011
- Οκτώβριος 2011
- Σεπτέμβριος 2011
- Αύγουστος 2011
- Ιούλιος 2011
- Ιούνιος 2011
- Μάιος 2011
- Απρίλιος 2011
- Μάρτιος 2011
- Φεβρουάριος 2011
- Ιανουάριος 2011
- Δεκέμβριος 2010
- Νοέμβριος 2010
- Οκτώβριος 2010
- Σεπτέμβριος 2010
- Απρίλιος 2010
- Φεβρουάριος 2010
- Ιανουάριος 2010
- Δεκέμβριος 2009
- Οκτώβριος 2009
- Φεβρουάριος 2009
- Ιανουάριος 2009
- Δεκέμβριος 2008
- Νοέμβριος 2008
Αναζήτηση
ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΣΤΑ ΔΕΔΕΝΑ ΜΑΣ.ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ.[CHAT]
Η πρώτη ιστορία ήταν πολύ ωραία. Αυτό που πρέπει να μας μείνει είναι ότι είναι παράνομο να αντιγράφουμε κάποια στοιχεία από το Internet
Από το κόμιξ που διαβάσαμε μάθαμε καινούργια πράγματα που θα μας φανούν χρήσιμα.Όπως ότι πρέπει να ενημερωνουμε τακτά το λειτουργικό μας σύστημα για να μην κολήσουμε ιούς και ότι δεν πρέπει να λέμε σε άλλους τον κωδικό πρόσβασης μας.
Η πρώτη ιστορία ήταν πολύ ωραία. Αυτό που πρέπει να μας μείνει είναι ότι είναι παράνομο να αντιγράφουμε κάποια στοιχεία από το Internet.Από το κόμιξ που διαβάσαμε μάθαμε καινούργια πράγματα που θα μας φανούν χρήσιμα.Όπως ότι πρέπει να ενημερωνουμε τακτά το λειτουργικό μας σύστημα για να μην κολήσουμε ιούς και ότι δεν πρέπει να λέμε σε άλλους τον κωδικό πρόσβασης μας.Επίσης ήταν πολύ ώραιo μάθημα.
TO ΗΘΙΚΟ ΔΕΙΔΑΓΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΚΑΚΟΒΟΥΛΕΣ Η ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΥΛΑΧΤΑ.
Πρέπει να προσέχουμε τι κάνουμε στο διαδύκτιο.Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες του διαδυκτίου:-)
Mας άρεσε γιατί μας πληροφορεί για κάποιους κινδύνους του Διαδικτύου.
Η ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΕ Η ΛΙΖΑ.
Τα κείμενα αυτά μαςδείχνουν πως δεν μπορούμε να ανεβάσουμε τίποτα στο διαδύκτιο χωρίς να έχουμε την άδεια του ατόμου που τον αφορά αυτό που εμείς θέλουμε να δείξουμε και σε άλλα άτομα!!!
Επίσης μας δείχνει πώς δεν είναι καλό να ανεβάζουμε φωτογραφίες άλλων μόνο και μόνο για να τους εκδικηθούμε για κάτι που μαs έκαναν..
Στην πρώτη ιστορία μάθαμε πως δεν είναι καθόλου σωστό να αντιγράφουμε κάποια πρωσοπικά δεδομένα ενός ατόμου σαν να είναι δίκα μας και να τα παρουσιάζουμε στο διαδύκτιο χωρίς την άδεια του. Επίσης μάθαμε πως πρέπει να μην λέμε σε κανέναν το κωδικό πρόσβασης μας ούτε στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους.Επιπλέον πρέπει να ενημερώνουμε σε τακτό χρονικό διάστημα το λειτουργικό μας σύστημα για να μην κολίσουμε ιούς
Mου άρεσε γιατί με πληροφορόρισε για τους κινδύνους του Διαδικτύου και επειδή είχαν πολύ ωραίες εικόνες.
Οι ιστορίες μου άρεσαν αρκετά. Με εντυπωσιάζει η ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να κλέψει τα πνευματικά μας δικαιώματα από την ανάρτηση δικών μας δεδομένων στο διαδίκτυο. Μαθαίνω επίσης ότι δεν είναι σωστό να συνομιλούμε με αγνώστους στο διαδίκτυο, ότι είναι λάθος και επικίνδυνο να δίνουμε δικούς μας κωδικούς πρόσβασης σε άλλους και ότι είναι απαραίτητο να ενημερώνουμε συχνά το αντιϊικό μας σύστημα για να προστατευόμαστε από τους ιούς.
Η πρώτη ιστορία ήταν λίγο καλύτ
Η πρώτη ιστορία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Καθώς μας βοήθησε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το ΙΝΤΕΡΝΕΤ στη ζωή μας ΑΛΛΑ και το πόσο πολύ επικίνδυνο μπορεί να γίνει όταν δεν το χειριζόμαστε με τον σωστό τρόπο. ΔΗΛΑΔΗ όταν πράττουμε απερίσκεπτα.