Νοέ 2010 23
Μελετήστε τον παραπάνω χάρτη σχετικά με τα πολυμέσα.
- Με ποιον τρόπο εφαρμόζονται τα πολυμέσα στον τουρισμό; Μπορείτε να γράψετε μερικούς σχετικούς συνδέσμους από το Διαδίκτυο;
- Με ποιον τρόπο εφαρμόζονται τα πολυμέσα στη δημόσια διοίκηση; Μπορείτε να γράψετε μερικούς σχετικούς συνδέσμους από το Διαδίκτυο;
- Υπάρχει η έννοια “βάθος χρώματος” και “ανάλυση εικόνας” στις εικόνες ενός βιβλίου; Δικαιολογήστε την απάντησή σας.
- Βρείτε μια ψηφιογραφική και μια διανυσματική εικόνα. Μεγεθύντε τις σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών. Τι διαπιστώνετε;
14 Σχόλια
Αφήστε μια απάντηση
Πληροφορικός @ σχολείο ;-)
Σχετικά με μένα
About me. Edit this in the options panel.Αρχεία
- Σεπτέμβριος 2016
- Οκτώβριος 2015
- Σεπτέμβριος 2015
- Φεβρουάριος 2015
- Δεκέμβριος 2014
- Νοέμβριος 2014
- Σεπτέμβριος 2014
- Μάιος 2014
- Απρίλιος 2014
- Μάρτιος 2014
- Ιανουάριος 2014
- Οκτώβριος 2013
- Σεπτέμβριος 2013
- Αύγουστος 2013
- Ιούλιος 2013
- Απρίλιος 2013
- Φεβρουάριος 2013
- Δεκέμβριος 2012
- Νοέμβριος 2012
- Οκτώβριος 2012
- Σεπτέμβριος 2012
- Αύγουστος 2012
- Ιούλιος 2012
- Μάιος 2012
- Απρίλιος 2012
- Μάρτιος 2012
- Φεβρουάριος 2012
- Ιανουάριος 2012
- Δεκέμβριος 2011
- Νοέμβριος 2011
- Οκτώβριος 2011
- Σεπτέμβριος 2011
- Αύγουστος 2011
- Ιούλιος 2011
- Ιούνιος 2011
- Μάιος 2011
- Απρίλιος 2011
- Μάρτιος 2011
- Φεβρουάριος 2011
- Ιανουάριος 2011
- Δεκέμβριος 2010
- Νοέμβριος 2010
- Οκτώβριος 2010
- Σεπτέμβριος 2010
- Απρίλιος 2010
- Φεβρουάριος 2010
- Ιανουάριος 2010
- Δεκέμβριος 2009
- Οκτώβριος 2009
- Φεβρουάριος 2009
- Ιανουάριος 2009
- Δεκέμβριος 2008
- Νοέμβριος 2008
Αναζήτηση
Τα πολυμέσα όπως διαπιστόνοται στον παραπάνω πίνακα είναι ένας εύκολος και ταυτόχρονα πολύ περίπλοκος πρόπος να χρησιιμοποιήσει κανείς τις εφαρμογές του υπολογιστή.Μέσο του υπολογιστή μπορουμε να αναπαραστίσουμε κινούμενες εικόνες βιντεο ήχους κείμενα και εικόνες με την ψηφιάκη μορφή.Οι πληροφορίες μιάσ εφαρμογής συνδέονται μεταξύ τους με μη γραμίκο τρόπο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 1:Στον τουρισμό τα πολυμέσα υπάρχουν πολλές φορές σε υπολογιστές που βρίσκονται σε διάφορα μέρη ,όπως μουσεία ή αεροδρόμια,στα λεγόμενα περίπτερα πληροφόρησης τα οποία δίνουν πληροφορίες στους τουρίστες για την πόλη που επισκέπτονται,τα εκθέματα μουσείων κ.α.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3:Οχι,δεν υπάρχουν οι έννοιες βάθος και ανάληση εικόνας σε εικόνες ενός βιβλίου διότι αυτοί οι δύο όροι αφορουν τη δημιουργία εικόνων, σε έναν υπολογιστή κι όχι στο χαρτί ενός βιβλίου το οποίο δεν αποτελείται απο εικονοστοιχεία.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4:Μεγεθύνοντας μια εικόνα ψηφιογραφική διαπιστώνουμε ότι γίνονται διακριτές οι ψηφίδες και δεν μπορούμε να δούμε καλά την εικόνα.Αντίθετα μεγεθύνοντας μια διανυσματική εικόνα διαπιστώνουμε ότι βλέπουμε την εικόνα πιο μεγάλη και πιο καθαρή.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2:Στη δημόσια διοίκηση τα πολυμέσα εφαρμόζονται με διάφορους τρόπους όπως για παράδειγμα με την υποβολή δήλωσης στην εφορία από το σπίτι μέσω internet.
Μπράβο Ράνια!
1) Τα πολυμέσα μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην ανάπτυξη του τουρισμού γιατί όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφτούν έναν τουριστικό προορισμό θα μπορέσουν να μάθουν για το πως είναι. Σχετικοί σύνδεσμοι στο διαδύκτιο είναι: http://www.visitcyprus.com/wps/portal/, http://el.hotels.com/
2) Τα πολυμέσα στην δημόσια διοίκηση βοηθούν στο να γίνονται κάποιες εργασίες πιο γρήγορα αφού χρησιμοποιήται και ο μη γραμμικός τρόπος σύνδεσης. Σχετικοί σύνδεσμοι είναι: http://www.yyka.gov.gr/, http://www.ypepth.gr/
3) Στις εικόνες ενός βιβλίου δεν υπάρχουν pixels για να μπορεί να υπάρχει και η ανάλυση. Στις εικόνες ενός βιβλίου μπορεί να υπάρχει βάθος χρώματος αφού μπορούμε να δούμε τα διάφορα χρώματα.
4) Διαπιστώνουμε πως στην ψηφιογραφική εικόνα θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα pixels ενώ στην διανυσματική όχι.
1)Τουρισμός:Στην είσοδο διαφόρων δημοσίων κτηρίων,μουσείων,αεροδρομίων,σιδηροδρομικών σταθμών,δημαρχείων,πανεπιστημίων υπάρχουν εγκατεστημένα κάποια μηχανήματα που μοιάζουν με υπολογιστές.Τα μηχανήματα αυτά,που ονομάζονται περίπτερα πληροφόρησης (InfoKiosk)έχουν ως σκοπό την ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών.Ο πολίτης μέσα από μία εφαρμογή πολυμέσων,μπορεί να βρει πληροφορίες σχετικά με την πόλη που επισκέπτεται,τα εκθέματα ενός μουσείου ή τα δρομολόγια των τρένων της περιοχής.
http://www.xo.gr/
http://www.yppo.gr/0/gindex.jsp
2)-
3)Η έννοια ”βάθος χρώματος” δεν υπάρχει στις εικόνες ενός βιβλίου διότι η πρώτη εκφράζει το πλήθος των διαφορετικών χρωμάτων που έχουν χρησιμοποιηθει για να να χρωματιστουν τα εικονοστοιχεία της οθόνης.
Η έννοια ”ανάλυση εικόνας” υπάρχει στις εικόνες ενός βιβλίου επειδή εκφράζει τον αριθμό των εικονοστοιχείων μιάς εικόνας σε κάθε διάσταση της.
4)http://help.adobe.com/el_GR/Photoshop/10.0/images/im_04.png
http://www.papadakismanolis.gr/index.php?lid=1&mid=5&aid=3
Αφού μεγεθύνουμε τις δύο εικόνες διαπιστώνουμαι πως η διαωυσματική εικόνα αναπαράγει τέλεια το περιεχόμενο της σε αντίθεση με την ψηφιογραφικη.
1)Tα πολυμέσα εφαρμόζονται στον τουρισμό με την μορφή εικόνας βίντεο και ήχου και βοηθούν πολυ στην ανάπτυξη του τουρισμού.Σχετικά site:www.koinonikostourismos.gr/,/www.clickmedia.gr/digilodge
2)www.ypes.gr/el/,www.adedy.gr/adedy/site/home/ws/primary+menu/thesis/diikisi.csp;jsessionid=
3)Στις εικόνες ενός βιβλίου δεν υπάρχει η έννοια βάθος χρώματος γιατι με τον όρο αθτό εννοούμε το πλήθος των διαφορετικών χρωμάτων που χρησιμοποιούνται για να χρωματίσουν τα εικονοστοιχεία μιας οθόνης.
4)Αν μεγενθύνουμε την ψηφιογραφική εικόνα διαπιστώνουμε ότι μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εικονοστοιχεία ενώ στην διανυσματική δεν διακρίνονται.
@Μιχαέλα: Μπράβο για τις απαντήσεις.
Ερώτηση 1=Στον τουρισμό τα πολυμέσα υπάρχουν πολλές φορές σε υπολογιστές που βρίσκονται σε διάφορα μέρη ,όπως μουσεία ή αεροδρόμια τα οποία δίνουν πληροφορίες στους τουρίστες για την πόλη που επισκέπτονται,τα εκθέματα μουσείων κ.α.
Ερώτηση 2=Τα πολυμέσα στην δημόσια διοίκηση βοηθούν στο να γίνονται κάποιες εργασίες πιο γρήγορα. Κάποιοι σύνδεσμοι είναι: http://www.yyka.gov.gr/, http://www.ypepth.gr/
Ερώτηση 3=Στις εικόνες ενός βιβλίου δεν υπάρχει η έννοια βάθος χρώματος γιατί με τον όρο αυτό εννοούμε το πλήθος των διαφορετικών χρωμάτων που χρησιμοποιούνται για να χρωματίσουν τα εικονοστοιχεία μιας οθόνης
Ερώτηση 4=Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στην ψηφιογραφική εικόνα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα pixels ενώ στην διανυσματική δεν μπορούμε.
Βασιλική σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Είναι σωστές και ολοκηρωμένες 🙂
1)Τα πολυμέσα στον τουρισμό υπάρχουν σε υπολογιστές που βρίσκονται σε διάφορα μέρη ,όπως μουσεία και αεροδρόμια,στα λεγόμενα περίπτερα πληροφόρησης τα οποία δίνουν πληροφορίες στους τουρίστες για την πόλη που επισκέπτονται,τα εκθέματα μουσείων κ.ά.
2) Τα πολυμέσα στην δημόσια διοίκηση βοηθούν να γίνονται κάποιες εργασίες γρηγορότερα αφού χρησιμοποιείται και ο μη γραμμικός τρόπος σύνδεσης.http://www.ypepth.gr/
3)Στις εικόνες ενός βιβλίου δεν υπάρχει το βάθος του χρώματος γιατί με τον όρο αυτό εννοούμε το πλήθος διαφορετικών χρωμάτων που χρησιμοποιούνται για να χρωματίσουν τα εικονοστοιχεία μιας οθόνης.
1) Σε διάφορα δημόσια κτίρια, μουσεία, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς κ.λ.π υπάρχουν εγκατεστημένα κάποια μηχανήματα που μοιάζουν με υπολογιστές. Τα μηχανήματα αυτά ονομάζονται περίπτερα πληροφόρησης (InfoKiosk) και έχουν ως σκοπό την ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών. Ο πολίτης με τη βοήθεια αυτών των υπολογιστών μπορεί να πάρει πληροφορίες σχετικά με την πόλη που επισκέπτεται, τα εκθέματα ενος μουσείου κ.λ.π.
2) Στη δημόσια δοιήκηση τα πολυμέσα χρησημεύουν για να γίνονται πολλές εργασίες γρήγορα και εύκολα (π.χ. Να γίνονται τηλεδιασκέψεις, ηλεκτονική σύνδεση μεταξύ των υπουργείων κ.λ.π.), γιότι συνδέονται με μη γραμμικό τρόπο.
3) Οι έννοιες αυτές δεν υπάρχουν στις εικόνες ενος βιβλίου καθως αναφέρονται σε εικόνες τις οπίες δημιουργούμε στον υπολογιστή.
4) Την ψηφιογραφική εικόνα όσο περισσότερο την μεγενθύνουμε μπορούμε να δούμε τα εικονοστοιχεία που την αποτελούν. Ενώ όσο περισσότερο μεγενθύνουμε μία διανυσματική η ποιότητά της παραμένει τέλεια
1) Βοήθησαν τα πολυμέσα στην ανάπτυξη του τουρισμού γιατί οι προορισμοί έγιναν πιο γνωστοί και αναδείχθηκε ο πλούτος της πατρίδας μας, αλλά και άλλων τουριστικών προορισμών. Η εικόνα, το βίντεο και η άμεση επικοινωνία συντέλεσαν και στη μείωση των τιμών. Σχετικοί σύνδεσμοι είναι: http://www.hotelsline.gr/,http://www.hotelsline.gr/
2) Οι εργασίες στον τομέα διοίκησης γίνονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά επειδή συνδέονται με μη γραμμικό τρόπο.Σχετικοί σύνδεσμοι:http://www.ekdd.gr/ekdda/,http://www.gspa.gr
3)Βάθος χρώματος είναι το πλήθος των δυαδικών ψηφίων που θα χρησιμοποιήσει ένας υπολογιστής για να αναπαραστήσει το χρώμα κάθε εικονοστοιχείου (πίξελ, pixel) μιας εικόνας. Άρα στις εικόνες βιβλίου δεν υπάρχει βάθος χρώματος.
4)Φτιάχνοντας μια ψηφιογραφική εικόνα και κάνοντας τη μεγέθυνση διαπιστώνω ότι γίνονται διακριτές οι ψηφίδες και δεν μπορώ να δω καλά την εικόνα.Αντίθετα μεγεθύνοντας μια διανυσματική εικόνα διαπιστώνω ότι βλέπω την εικόνα πιο μεγάλη και πιο καθαρή και η ποιότητά της είναι σταθερή.
1) Στον τομέα του τουρισμού τα πολυμέσα εφαρμόζονται με διάφορα μηχανήματα (InfoKiosk), τα οποία τα συναντούμε κυρίως σε εισόδους μουσείων, αεροδρομίων, πανεπιστημίων και έχουν ως σκοπό την ενημέρωση και την πληροφόρηση των πολιτών.
http://www.visitgreece.gr/portal/site/eot/
2)Στον τομέα της δημόσιας διοίκησης τα πολυμέσα χρησιμεύουν στη δημιουργία διαφόρων εργασιών εύκολα και γρήγορα.Επίσης χρησιμοποιείται και ο μη γραμμικός τρόπος σύνδεσης.
http://www.ypepth.gr
3)Η ανάλυση της εικόνας δηλώνει τον αριθμό των εικονοστοιχείων μιας εικόνας σε κάθε διάσταση ενώ το βάθος χρώματος εκφράζει το πλήθος των χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να χρωματίσουν τα εικονοστοιχεία της οθόνης. Στις εικόνες ενός βιβλίου η έννοια βάθος χρώματος δεν υπάρχει.
4)Παρατηρώ ότι μεγεθύνοντας μια ψηφιογραφική εικόνα οι ψηφίδες γίνονται ευδιάκριτες, κάτι που μας δυσκολεύει να δούμε την εικόνα.Αντίθετα μεγεθύνοντας μια διανυσματική εικόνα παρατηρώ ότι η εικόνα γίνεται μεγάλύτερη και πιο καθαρή.
Στέλλα χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συμμετοχή σου και τις εύστοχες απαντήσεις σου. Μπράβο!