Ο χαλβατζής
Η λέξη xαλβαδοποιός προέρχεται από τα: χαλβάς+ποιώ, ο παρασκευαστής χαλβά, ο χαλβατζής. Χαλβάς είναι είδος γλυκίσματος ανατολίτικης προέλευσης. Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι ή ρυζάλευρο ή αλεύρι με βούτυρο, ζάχαρη, αμύγδαλα κ.α. H λέξη χαλβατζής προέρχεται από την τούρκικη λέξη helvaci = παρασκευαστής χαλβά. Χαλβατζίδικο λέγανε το εργαστήριο του χαλβατζή.Σήμερα υπάρχουν ακόμα χαλβατζήδες πολύ από τους οποίους βρίσκονται στα Τρίκαλα που όμως
εκσυγχρονίστηκαν και δουλεύουν σε σύγχρονα εργαστήρια.

Χαλβατζής: Οι πλανόδιοι χαλβατζήδες με την ολοστρόγγυλη τάβλα απάνω στο κεφάλι τους, σεργιανούσαν στους δρόμους της πόλης και διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους. Οι καλύτεροι τεχνίτες του χαλβά ήταν οι Αρβανίτες.