Το επάγγελμα του χαλβατζή

Ο χαλβατζής

Η λέξη xαλβαδοποιός προέρχεται από τα: χαλβάς+ποιώ, ο παρασκευαστής χαλβά, ο χαλβατζής. Χαλβάς είναι είδος γλυκίσματος ανατολίτικης προέλευσης. Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι ή ρυζάλευρο ή αλεύρι με βούτυρο, ζάχαρη, αμύγδαλα κ.α.  H λέξη χαλβατζής προέρχεται από την τούρκικη λέξη helvaci = παρασκευαστής χαλβά. Χαλβατζίδικο λέγανε το εργαστήριο του χαλβατζή.Σήμερα υπάρχουν ακόμα  χαλβατζήδες πολύ από τους οποίους βρίσκονται στα Τρίκαλα που όμως

cebf-cf80cebbceb1cebdcf8cceb4ceb9cebfcf82-cf87ceb1cebbceb2ceb1cf84ceb6ceaecf82εκσυγχρονίστηκαν και δουλεύουν σε σύγχρονα εργαστήρια.
χαλβάς-φαρσάλων

Χαλβατζής: Οι πλανόδιοι χαλβατζήδες με την ολοστρόγγυλη τάβλα απάνω στο κεφάλι τους, σεργιανούσαν στους δρόμους της πόλης και διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους. Οι καλύτεροι τεχνίτες του χαλβά ήταν οι Αρβανίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *