Το ουράνιο τόξο στο νηπιαγωγείο

0

Συγγραφέας: ΣΚΕΠΕΤΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ | Κατηγορία Οπτική, Χωρίς κατηγορία | , στις 27-01-2018

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα ολοένα και πιο αυξημένο ενδιαφέρον για το πώς η σκέψη των νηπίων προσεγγίζει το φυσικό κόσμο, ενώ υπάρχουν και αρκετές σχετικές ερευνητικές προσπάθειες. Ο φυσικός κόσμος είναι κάτι, που μαγεύει τα παιδιά του νηπιαγωγείου,που η όλη τους καθημερινότητα είναι, έτσι και αλλιώς , ένας αέναος πειραματισμός με το κάθετι.

Μία από τις αγαπημένες θεματικές αυτής της ηλικίας είναι τα χρώματα και ,φυσικά, και το ουράνιο τόξο,που συγκεντρώνει όλα τα χρώματα. Εμείς θα αναφερθούμε στο ουράνιο τόξο και στο πώς αυτό σχηματίζεται,αφού δούμε το παρακάτω βίντεο

Έπειτα, θα μπορούσαμε να κάνουμε το παρακάτω πείραμα, που ενδείκνυεται για τη νηπιακή ηλικία

Υποατομικά σωματίδια

0

Συγγραφέας: Φιλίππου Αικατερίνη | Κατηγορία Χημεία | , στις 19-01-2018

atom

Ά-τομο ετυμολογία: Α στερητικό +Τέμνω-κόβω = αυτό που δεν κόβεται.

Άτομο είναι το μικρότερο σωματίδιο ενός στοιχείου που μπορεί να πάρει μέρος στο σχηματισμό χημικών ενώσεων και το οποίο παραμένει αναλλοίωτο κατά τις χημικές αντιδράσεις. Τα άτομα, αποτελούνται από τρεις τύπους υποατομικών σωματιδίων τα οποία διέπουν τις ιδιότητες των πρώτων:

  • ηλεκτρόνια, τα οποία έχουν αρνητικό φορτίο και έχουν τη μικρότερη μάζα.
  • πρωτόνια, τα οποία έχουν θετικό φορτίο και έχουν μάζα περίπου 1836 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ηλεκτρονίων και
  • νετρόνια, τα οποία δε φέρουν φορτίο και έχουν μάζα περίπου 1838 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ηλεκτρονίων.

Τα πρωτόνια και τα νετρόνια σχηματίζουν τον συμπαγή ατομικό πυρήνα. Τα ηλεκτρόνια σχηματίζουν ηλεκτρονικό νέφος το οποίο περιβάλλει τον πυρήνα.

Το πείραμα του Ερατοσθένη

0

Συγγραφέας: Φιλίππου Αικατερίνη | Κατηγορία Πανελλήνιες Δράσεις, πειράματα φυσικής | , στις 19-01-2018

erato

Συμμετοχή των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ν.Σμύρνης  στο «Πείραμα του Ερατοσθένη,μέτρηση της ακτίνας της Γης».

Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και 1ο Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ), διοργάνωσαν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 (Εαρινή Ισημερία), δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης». Το Πείραμα αυτό, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής!

Τη μέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως n «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, βρήκαμε την «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ν.Σμύρνης συναντούν τη Φυσική

0

Συγγραφέας: Φιλίππου Αικατερίνη | Κατηγορία Συνέδρια, Φυσική | , στις 19-01-2018

fisiki_6

Η Φυσική μαγεύει στις 15-16-17 Δεκεμβρίου 2017 στην Αθήνα.

Η Ένωση ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με το ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ διοργανώνει μαθητική εκδήλωση στις 15-16-17 Δεκεμβρίου 2017 με:

  • ομιλίες από Διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές
  • Εργαστηριακά δρώμενα
  • Μαθητικές Ιχνηλασίες
    Σκοπός: Οι συμμετέχοντες μαθητές σε αυτή την πρωτότυπη και δημιουργική συνάντηση θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή τους με Διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους και να γνωρίσουν όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο των Φυσικών Επιστημών.
    Στόχοι: Να εισαχθούν οι μαθητές στην σύγχρονη επιστημονική γνώση και μέθοδο, να κατανοήσουν σε βάθος σύγχρονα επιστημονικά ζητήματα, να αποσαφηνίσουν τις έννοιες που τα συγκροτούν και να αποκτήσουν κριτική και συνδυαστική σκέψη.
    Προϋποθέσεις συμμετοχής: Βαθμός ελέγχου μεγαλύτερος από 16.

ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ  ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ: Πέντε μαθητές 3ου Γ/ΣΙΟΥ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ θα γίνουν εισηγητές την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου!

Βιβλίο Βιολογίας Α΄Γυμν

0

Συγγραφέας: Φιλίππου Αικατερίνη | Κατηγορία Βιολογία | , στις 19-01-2018

Μπορείτε να διαβάσετε το εμπλουτισμένο ηλεκτρονικό  σχολικό  βιβλίο  Βιολογίας Α΄Γυμνασίου κάνοντας κλικ εδώ.

 

 

Πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο

0

Συγγραφέας: Φιλίππου Αικατερίνη | Κατηγορία Οπτική | , στις 15-01-2018

Στο video που ακολουθεί γίνεται μια πολύ καλή  προσπάθεια εξήγησης του  γνώριμου σε όλους μας φυσικού φαινομένου του ουράνιου τόξου, που περιλαμβάνει προσομοιώσεις.

Η ομορφιά του ουράνιου τόξου αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους μικρούς μας φίλους, που δημιουργούν ιστορίεςκι επιδίδονται σε εντυπωσιακές ζωγραφιές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δείτε το στο slideshare.net

 

Ουράνιο τόξο

0

Συγγραφέας: Φιλίππου Αικατερίνη | Κατηγορία Οπτική | , στις 13-01-2018

UTOXO2

Το ουράνιο τόξο είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο εκδηλώνεται ύστερα από τη βροχή, όταν στην ατμόσφαιρα υπάρχουν σταγονίδια νερού και ο Ήλιος προβάλει σιγά σιγά μέσα από τα σύννεφα. Για να γίνει ορατό το ουράνιο τόξο στον παρατηρητή, θα πρέπει ο Ήλιος να είναι πίσω από τον παρατηρητή και οι σταγόνες νερού μπροστά του. Η εμφάνιση του ουράνιου τόξου οφείλεται στο συνδυασμό δύο φαινομένων: του διασκεδασμού και της ολικής ανάκλασης. Διασκεδασμός, είναι η  εξάρτηση του δείκτη διάθλασης από το μήκος κύματος, δηλ. ότι τα έξι χρώματα που αποτελούν το λευκό φως: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και ιώδες,  διαθλώνται με διαφορετικό τρόπο, όταν διέρχονται μέσα από το ίδιο οπτικό μέσο. Έτσι λιγότερο έντονα διαθλάται (δηλ. «στρίβει», αλλάζει πορεία όταν κινείται από ένα οπτικό μέσο σε ένα άλλο) το κόκκινο χρώμα, που έχει μεγάλο μήκος κύματος και περισσότερο έντονα διαθλάται το ιώδες που έχει μικρό μήκος κύματος.

Πιο αναλυτικά:  όταν το λευκό φως του Ήλιου προσπέσει πάνω σε μία σταγόνα νερού που αιωρείται στην ατμόσφαιρα, διαθλάται και λόγω του διασκεδασμού αναλύεται στα χρώματα από τα οποία αποτελείται (όπως συμβαίνει  όταν το λευκό φως προσπέσει πάνω σε ένα πρίσμα). Στη συνέχεια μονοχρωματικές ακτινοβολίες δηλ. τα χρώματα που έχουν διαχωριστεί, προσπίπτουν στο εσωτερικό της σταγόνας με γωνία πρόσπτωσης μεγαλύτερη από την κρίσιμη και υφίστανται ολική ανάκλαση. Μετά την ανάκλαση τους προσπίπτουν και πάλι στο εσωτερικό της σταγόνας (με γωνία πρόσπτωσης μικρότερη από την κρίσιμη) και διαθλώνται ξανά, με αποτέλεσμα να διαχωριστούν ακόμα πιο έντονα, με αποτέλεσμα  ο παρατηρητής να βλέπει  το  φάσμα του λευκού φωτός στον ουρανό, δηλ. το γνωστό μας  ουράνιο τόξο. Σπανιότερα εμφανίζεται το  διπλό ουράνιο τόξο

Θερμοκηπικά αέρια

0

Συγγραφέας: Φιλίππου Αικατερίνη | Κατηγορία Περιβάλλον | , στις 08-01-2018

Ταυτοποίηση αερίων ενισχυμένου φαινόμενου θερμοκηπίου

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), οι υδρατμοί (H2O), το μεθάνιο (CH4), τα υποξείδια του αζώτου (N2O) και κάποια άλλα αέρια, θεωρούνται αέρια του θερμοκηπίου. Τα μόριά τους συνδέονται χαλαρά, ώστε να μπορούν να ταλαντώνονται με την απορρόφηση θερμότητας.

Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες

Η  συνεισφορά των ανθρώπινων δραστηριοτήτων κυρίως προέρχεται από την καύση των ορυκτών καυσίμων, τα οποία απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τα αέρια του θερμοκηπίου και τα αερολύματα επηρεάζουν το κλίμα, μεταβάλλοντας την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία και την εξερχόμενη υπέρυθρη (θερμική) ακτινοβολία, διαταράσσοντας την ενεργειακή ισορροπία του πλανήτη.

Ειδικότερα:

  1. Το διοξείδιο του άνθρακα έχει αυξηθεί από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, στη θέρμανση και ψύξη των κτιρίων
  2. Το μεθάνιο έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων  που σχετίζονται με τη γεωργία αλλά και με την εξόρυξη και διανομή φυσικού αερίου. Άλλες πηγές του: έλη, υγρότοποι βοσκή βοοειδών.
  3. Τα οξείδια και υποξείδια του αζώτου προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα,όπως είναι η χρήση λιπασμάτων και η καύση ορυκτών καυσίμων
  4. Οι υδρατμοί (αέρια φάση του νερού) είναι το πιο άφθονο και από τα πιο σημαντικά αέρια του θερμοκηπίου (η παρουσία τους δεν επηρεάζεται άμεσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα).

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.

.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση