Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια σημαντική ιστορική επέτειος που συνδέεται με την ελευθερία, τη δημοκρατία και την αντίσταση. Μέσα από την ανάγνωση της “Ντενεκεδούπολης” της Ευγενίας Φακίνου προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τις έννοιες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του θάρρους.
Πριν προχωρήσουμε στην ανάγνωση της ιστορίας παρατηρήσαμε τις χάρτινες φιγούρες των ηρώων και αναρωτηθήκαμε ποιοι είναι αυτοί οι χαρακτήρες και πώς μπορούν να ζουν σε μια πολιτεία γεμάτη ντενεκεδάκια.
Αφού διαβάσαμε το βιβλίο χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και κάθε ομάδα ζωγράφισε και παρουσίασε στην ολομέλεια μια φάση από την ιστορία.
Κατόπιν συζητήσαμε για τα χαρακτηριστικά του κάθε ήρωα: «Τι συμβολίζει ο κάθε χαρακτήρας στην ιστορία; Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία του;»
Συζητήσαμε όλοι μαζί για το βαθύτερο νόημα της ιστορίας, εστιάζοντας στο πόσο σημαντική είναι η συνεργασία, η φιλία και η δύναμη που έχουμε όταν αντιστεκόμαστε στην αδικία. Η ερώτηση «Πώς καταφέρνει η Ντενεκεδούπολη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που την απειλούν; Τι μας μαθαίνει αυτό για τη συνεργασία;» μας έδωσε τροφή για σκέψη και κίνητρο για να στήσουμε την δική μας κουκλοθεατρική παράσταση.
Με αφορμή τον Λαδένιο έναν από τους χαρακτήρες της Ντενεκεδούπολης, μιλήσαμε για τα πολιτεύματα. Μέσα από ρόλους και ψηφοφορίες, μάθαμε τι σημαίνει να αποφασίζουμε όλοι μαζί (δημοκρατία) ή μόνο ένας (δικτατορία), μια μικρή ομάδα (ολιγαρχία) ή ένας βασιλιάς (βασιλεία).