Κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ασχοληθήκαμε με το εργαστήριο δεξιοτήτων «Ενδυνάμωση, Συνεργασία, Προλαβαίνουμε τη Βία», στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ζω Καλύτερα – Ευ ζην» και πιο συγκεκριμένα της υποενότητας «Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη».
Μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία:
- Να μάθουν τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων τους,
- Να αναγνωρίζουν και να σέβονται τη διαφορετικότητα,
- Να κατανοήσουν τη σημασία του να συνεργάζονται αρμονικά με τους άλλους,
- Και να εξασκηθούν στο πώς μπορούν να αντιμετωπίζουν δύσκολες ή απειλητικές καταστάσεις με υγιή και θετικό τρόπο.
- Να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους
Η κύρια επιδίωξη του προγράμματος ήταν να ενισχύσει την πρόληψη φαινομένων βίας μέσα και έξω από την ομάδα, προωθώντας την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό, και την αποδοχή όλων των παιδιών.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, αναπτύξαμε σημαντικές δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως:
- Κριτική σκέψη
- Επικοινωνία
- Συνεργασία
- Δημιουργικότητα
Παράλληλα, καλλιεργήθηκαν και δεξιότητες ζωής όπως η ευθύνη, η επίλυση προβλημάτων, η κοινωνική ευαισθησία, η αυτοφροντίδα και η ενεργή πολιτειότητα.
Μέσα από δραστηριότητες, συζητήσεις και ομαδικές εργασίες, τα παιδιά διδάχθηκαν ότι ο σεβασμός, η συνεργασία και η συμπερίληψη είναι τα θεμέλια για μια πιο δίκαιη και ειρηνική κοινωνία.
Εργαστήριο 1ο: Συνεργασία
Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Συνεργασία», τα νήπια συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες που τους βοήθησαν να κατανοήσουν τη σημασία της ομαδικότητας και της αλληλοβοήθειας.
Ξεκινήσαμε δημιουργώντας εννοιολογικούς χάρτες, όπου τα παιδιά κατέγραψαν τι μπορούν να καταφέρουν μόνα τους και τι χρειάζονται βοήθεια για να ολοκληρώσουν.
Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε στο YouTube την όμορφη ιστορία «Του σκοινιού τα μανταλάκια» (https://www.youtube.com/watch?v=4PPwOJd3sxE), και πραγματοποιήσαμε ερωτήσεις κατανόησης, ενισχύοντας τη σκέψη και τη φαντασία των παιδιών.
Ακολούθησαν πειραματισμοί και δραστηριότητες, όπου τα παιδιά προσπάθησαν πρώτα μόνα τους και ύστερα σε ομάδες:
-
Να μετακινήσουν ένα τραπέζι
-
Να σηκώσουν το παγκάκι
-
Να σηκώσουν έναν συμμαθητή τους ψηλά
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν από έναν μόνο άνθρωπο. Με ενθουσιασμό, συνεργάστηκαν, βρήκαν λύσεις και έμαθαν ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!
Εργαστήριο 2ο: Αυτοεκτίμηση
Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων για την αυτοεκτίμηση, τα παιδιά πρότειναν ερωτήσεις για να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και συμμετείχαν σε παιχνίδι ρόλων, παίζοντας τον δημοσιογράφο και τον συνεντευξιαζόμενο.
Στη συνέχεια, ζωγράφισαν την παλάμη τους και μέσα σε κάθε δάχτυλο σημείωσαν πέντε πράγματα για τα οποία νιώθουν περήφανα.
Όλοι μαζί πρότειναν λέξεις ενδυνάμωσης, όπως «μπορώ», «βοηθάω», «ευχαριστώ», και τις έγραψαν σε χάρτινα ρούχα, δημιουργώντας τη “Μπουγάδα της τάξης”.
Τέλος, διαβάσαμε μικρές ιστορίες με ήρωες παιδιά που περνούν δύσκολες καταστάσεις, από την συλλογή ιστοριών “The Adventures of Little Tommy” (https://www.storyjumper.com/book/read/170028041/The-Adventures-of-Little-Tommy), και συζητήσαμε πώς μπορούν να δυναμώσουν τον εαυτό τους όταν κάποιος τους υποτιμά. Κάθε ενδυναμωτική λέξη που πρότειναν, την έβρισκαν στο καλάθι με τα “ρούχα” και την κρεμούσαν στο σχοινί της τάξης.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά έμαθαν πως η δύναμη βρίσκεται μέσα τους και πως η θετική σκέψη, η αποδοχή και η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.
Εργαστήριο 3ο: Τα δικαιώματα των παιδιών
Στα πλαίσια του 3ου εργαστηρίου μιλήσαμε για κάτι πολύ σημαντικό: τα δικαιώματα των παιδιών. Μέσα από μια απλή και κατανοητή παρουσίαση, εξηγήσαμε τι σημαίνει «δικαίωμα» και ποια δικαιώματα έχουν όλα τα παιδιά του κόσμου, όπως το δικαίωμα στην αγάπη, την εκπαίδευση, την υγεία και το παιχνίδι…
Ακολούθησε μια όμορφη συζήτηση, όπου τα παιδιά μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για το αν έχουν αυτά τα δικαιώματα και μάθαμε πως δεν έχουν όλα τα παιδιά στον κόσμο τις ίδιες ευκαιρίες. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε – με καλοσύνη, σεβασμό, και ευαισθητοποίηση.
Τέλος, κάθε παιδί αποτύπωσε μέσα στο βιβλίο του με ζωγραφιές τα δικαιώματα που θεωρεί πιο σημαντικά, στέλνοντας έτσι το δικό του μήνυμα για έναν καλύτερο κόσμο για όλα τα παιδιά. https://www.canva.com/design/DAGlZdqAqck/KUV1tbF4xR48bFBeTRxQ3g/view?utm_content=DAGlZdqAqck&utm_campaign=share_your_design&utm_medium=link2&utm_source=shareyourdesignpanel
Εργαστήριο 4ο: Η Ιστορία του Ιγκόρ – Διαφορετικότητα-Επίλυση Προβλήματος
Γνωρίσαμε τον Ιγκόρ – μια κούκλα που μας αφηγήθηκε τη δική του συγκινητική ιστορία.
Ο Ιγκόρ ένιωθε μόνος. Τα παιδιά στην τάξη του τον κορόιδευαν για τον τρόπο που μιλούσε και για τη χώρα καταγωγής του. Αναζητώντας βοήθεια, απευθύνθηκε στα δικά μας παιδιά.
Τα παιδιά άκουσαν με προσοχή, πρότειναν τρόπους για να βοηθήσουν τον Ιγκόρ και ψήφισαν τις καλύτερες ιδέες. Έπειτα, ζωγράφισαν τις λύσεις τους και τις παρουσίασαν στον Ιγκόρ.
Παράλληλα, παρακολούθησαν και συζήτησαν εικόνες από την κοινωνική ιστορία «Πώς αντιδρώ στον σχολικό εκφοβισμό», μέσα από το προσβάσιμο υλικό του ΙΕΠ (http://prosvasimo.iep.edu.gr/el/koinwni kes-istories). Σύγκριναν τις δικές τους προτάσεις με αυτές της ιστορίας, και διαπίστωσαν ότι αρκετές από αυτές ήταν κοινές.
Τελειώνοντας χρησιμοποιήσαμε τις προτάσεις των παιδιών για να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική αφίσα με σύνθημα «ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ»
Εργαστήριο 5ο: Οι εικόνες ‘’κρύβουν’’ τη δική τους ιστορία-Μεταγνώση/Αξιολόγηση
Τα παιδιά παρατήρησαν εικόνες με σκηνές βίας και αντιδράσεις παιδιών, χωρίστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες, υποθέτοντας τι συνέβη πριν και μετά από κάθε εικόνα. Μέσα από ερωτήσεις όπως «Πώς νιώθει ο ήρωας;», «Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;», ενίσχυσαν την ενσυναίσθηση, τη φαντασία και τη συνεργασία τους. Οι ιστορίες παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια, δίνοντας την ευκαιρία για διάλογο και προβληματισμό.