Η εργασία μας στην Ευέλικτη ζώνη ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και μάλλον το θέμα θα το δουλέψουμε και του χρόνου, γιατί «έχει πολύ ψωμί» και το θέλουν και τα παιδιά. Το θέμα έχει τίτλο : «Οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες είναι αδέρφια μας» και το εξετάζουμε πολύπλευρα: Ιστορία, Λογοτεχνία, Μουσική, ειδησεογραφία, διηγήσεις μεταναστών. Συμμετέχουν οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης.
Η πρώτη μας δουλειά ήταν να εξετάσουμε το φαινόμενο της μετακίνησης πληθυσμών μέσα από τα βιβλία ιστορίας και να καταγράψουμε τα συμπεράσματά μας σχετικά με τις αιτίες που οι άνθρωποι έφευγαν μαζικά από τις εστίες τους.
Αρχικά αποδελτιώσαμε , δηλαδή βρήκαμε και καταγράψαμε, όλα τα σημεία στα οποία αναφέρονται μετακινήσεις πληθυσμών στα βιβλία ιστορίας του Δημοτικού από την Γ’ έως και την Στ΄τάξη.
Η πρώτη διαπίστωση ήταν πως οι ‘πρώτοι Έλληνες’ , οι Αχαιοί, ήρθαν κατά ομάδες από άλλες βόρειες περιοχές και εγκαταστάθηκαν στην ελληνική χερσόνησο. Το ίδιο και οι ‘τελευταίοι Έλληνες’, οι Δωριείς, που ήρθαν κι αυτοί από τον Βορρά κι εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο.
Κατόπιν , στο βιβλίο της Δ’ τάξης αναφέρεται πως στον 8ο π.Χ. αιώνα έγιναν οργανωμένες πολυπληθείς μετακινήσεις από την ελληνική χερσόνησο, κυρίως προς τα παράλια της Μεσογείου και τον Εύξεινο Πόντο. Στο βιβλίο μάλιστα χρησιμοποιείται η λέξη «μετανάστευσαν» και το έκαναν , για να βρουν πιο εύφορους τόπους να καλλιεργήσουν και να κατοικήσουν. Ώστε λοιπόν, οι Έλληνες ήρθαν ως μετανάστες στον τόπο που ονομάζουμε Ελλάδα και πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν ξανά σε άλλους τόπους για να ζήσουν καλύτερα. Από τη συζήτηση που έγινε στην τάξη , αφού διαβάσαμε τα αποσπάσματα που αποδελτιώσαμε αρχικά από τα βιβλία της Γ’ και Δ’ τάξης , καταλήξαμε πως η μετανάστευση είναι πανάρχαιο φαινόμενο και μάλιστα πολύ πολύ…ελληνικό.