Η Ε' τάξη παρουσιάζει…

Δημοτικό σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου

Τηλεπικοινωνία … αρχαίων

Οκτ 201530

Είδαμε ένα βίντεο από  το μουσείο του ΟΤΕ για  την τηλεπικοινωνία στην Αρχαία Ελλάδα. Μάθαμε ότι η λέξη τηλεπικοινωνία είναι μια σύνθετη λέξη που προέρχεται από την αρχαία λέξη  τήλε, που σημαίνει μακριά, άρα  η τηλεπικοινωνία σημαίνει μακρινή επικοινωνία.

Οι αρχαίοι Έλληνες έχουν αναπτύξει τους ηχητικούς και οπτικούς τρόπους επικοινωνίας. Η επικοινωνία σχετιζόταν με το απόρρητο των επικοινωνιών.  Ο Ερμής και η Ίριδα ήταν οι προστάτες των επικοινωνιών.

Πρώτη ήταν η ηχητική επικοινωνία με δυνατή φωνή, σαν την περίπτωση του Στέντορα.  Αργότερα φτιάξανε τα ηχητικά όργανα, όπως τη σάλπιγγα. Η σάλπιγγα χρησιμοποιήθηκε στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με χρe105ησιμοποίηση της φωτιάς έφτιαξαν την οπτική τηλεπικοινωνία. Το πρώτο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Αρχαίας Ελλάδας ήταν το δίκτυο Τροίας – Μυκηνών. Αυτό το δίκτυο χρησιμοποίησαν για τα στέλνουν τα νέα της νίκης των Αχαιών στη Τροία. Είχε έκταση 550 χιλιομέτρων και ο εφευρέτης του ήταν ο σοφός Παλαμήδης. Ο Παλαμήδης έφτιαξε μια σειρά από προσυμφωνημένα μηνύματα με φωτιές.

154 π.χ. οι εφευρέτες Δημόκλειτος και Κλεόξενος σκέφτηκαν για την επικοινωνία με πυρσούς και ελληνικό αλφάβητο, που ήταν ο πρόδρομος σημάτων Μορς και ψηφιακής λογικής.

ΠΗΓΕΣ:

  • https://www.youtube.com/watch?v=3SfpHwRXqDM

e101Νεφέλη –  Ανίτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων