ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ – Η ΤΑΦΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΡΙΑΝΝΩΝ

Στην παρακάτω δραστηριότητα μπορείτε να δείτε το ψηλότερο και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας της γης, δηλαδή την κορυφή του Έβερεστ και τον βυθό της Τάφρου των Μαριανών. Περάστε το ποντίκι σας πάνω από τα σημάδια για να δείτε πληροφορίες. Πατήστε πάνω τους για να μεταφερθείτε στην δορυφορική εικόνα κάθε σημείου.

Το βάθος των ωκεανών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι περισσότερο ανεξερεύνητο από ότι η επιφάνεια του Άρη.

Η Τάφρος των Μαριανών είναι μια πρόκληση για τους εξερευνητές εξαιτίας του απέραντου βάθους της. Την τάφρο έχουν επισκεφθεί πολύ λίγοι εξρευνητές. Οι πρώτη εξρεύνηση στην άβυσο Challenger, όπως λέγεται το βαθύτερο σημείο της τάφρου, έγινε το 1960. Πολύ αργότερα έγινε η επόμενη αποστολή με την κατάδυση του Καναδούσκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερο σε βάθος λίγο λιγότερο από 10.808 μέτρα. Ο Κάμερον περιέγραψε τις εικόνες που αντίκρυσε ως “απόκοσμες “και “εξωγήινες.”.

Δείτε πως είναι μια κατάδυση στην τάφρο των Μαριαννών.

Το 2019 καταδύθηκε ένας Τεξανός επιχειρηματίας και εξερευνητής,  φτάνοντας σε 10.927 μέτρα, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ. Ανάμεσα στα δείγματα πετρωμάτων που συνέλεξε και τα νέα θαλάσσια είδη που ανακάλυψε, βρήκε και ανθρώπινα σκουπίδια: μια πλαστική σακούλα και περιτυλίγματα γλυκισμάτων.

Δείτε κι εσείς με τα δικά του μάτια!

Το 2020, ένα βαθυσκάφος που κατασκεύσαν Κινέζοι επιστήμονες, καταδύθηκε  νέου, αρκετές φορές, για να εξερευνήσει την άβυσο Challenger. Έφτασε σε βάθος 10.909 μέτρα σε μία από αυτές τις καταδύσεις.

Το κινεζικό βαθυσκάφος Le Fendouzhe κινείται μέσα στο σκοτάδι καθώς το φως του ήλιου δεν φτάνει σε τέτοια βάθη, ενώ σύννεφα από θαλασσινό αλάτι περιβάλλουν το σκάφος. Ύστερα, “προσγειώνεται” ομαλά στον πυθμένα του βυθού.  Παρατηρεί τα πολυάριθμα είδη και την κατανομή των ζωντανών οργανισμών στα θαλάσσια βάθη, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες. Ο βυθός καλύπτεται από ένα στρώμα λάσπης που είναι γεμάτο μικροοργανισμούς καθώς αυτοί τρέφονται από αυτήν την πλούσια σε οργανικά υπολείμματα λάσπη. και μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της ζωής.

Σχετικά με Ελένη Παπαποστόλου

Δασκάλα στο 12o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ, ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.