ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος: «ΥΓΙΕΙΝΗ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ -ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟHΘΕΙΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» διεξήχθη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.
Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ιουλιανού 33 – 35 και 3ης Σεπτεμβρίου 74 – 78 και ιδρύθηκε υπό την ιδιωτική πρωτοβουλία του Θεόδωρου Ν. Χαραγκιώνη (1948 – 2023).
Τα τμήματα που πήραν μέρος ήταν: Β’ Μηχανολόγων, Γ’ Οχημάτων, Γ’ Μηχανολογικών Κατασκευών και Γενικής Μηχανολογίας και Γ’ Ψυκτικών.
Αρχηγός της επίσκεψης ήταν η Ιλιάδα Αλεξανδρή Π.Ε. 82 Μηχανολόγος και συνοδοί οι Βασίλειος Κουτσογιάννης Δ.Ε. 02.02 Μηχανολόγος και Ελένη Μητροπούλου Π.Ε. 87.02 Νοσηλευτικής.
Ο σκοπός της επίσκεψης, ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την εξέλιξη της αυτοκίνησης από τις αρχές του 20ου αιώνα ως σήμερα και εκμεταλλευόμενοι την ύπαρξη ομοιώματος συνεργείου των αρχών του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, να αντιληφθούν τις ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας και την επικινδυνότητα του χώρου, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών που έχουν επιτευχθεί στο μεσοδιάστημα. Επίσης, αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν στοιχεία σχετικά με τα μαθήματα που διεξάγονται στον μηχανολογικό τομέα, τόσο θεωρητικά, όσο και εργαστηριακά.
Η ξενάγηση ξεκίνησε από το ισόγειο του κτιρίου και ανεβήκαμε διαμέσου ράμπας, όπου σε προθήκες υπήρχε η εξέλιξη του τροχού, από πέτρινους μέχρι τις μέρες μας και παράλληλα δίνονταν επεξηγήσεις σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιδράσεις που συντέλεσαν στην παρουσία της τεχνολογίας στη ζωή μας. Η διαδρομή κατέληξε στην είσοδο του ομοιώματος του συνεργείου που προαναφέραμε.Ένα σημείο που έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση στα παιδιά, ήταν ότι ακόμη στις μέρες μας υπάρχουν χώροι επισκευής οχημάτων, οι οποίοι διαφέρουν ελάχιστα ως καθόλου από το ανωτέρω ομοίωμα κι έτσι τονίστηκε ακόμη περισσότερο η σημασία της ασφάλειας και της υγιεινής. Αντιλήφθηκαν την σημασία των σημάνσεων, της χρήσης εντόνων χρωμάτων και σχεδίων σήμανσης στους επικίνδυνους χώρους όπως ο λάκκος πρόσβασης στο κάτω μέρος του οχήματος, αλλά και τη σημασία του καλού φωτισμού, καλού εξαερισμού, εργονομίας του χώρου και φυσικά της ύπαρξης κατάλληλων εργαλείων που θα υποκαθιστούν τη χρήση μυϊκής δύναμης, καθώς και της λάθος στάσης του σώματος που θα είχε ως αποτέλεσμα μακροχρόνιες βλάβες στον οργανισμό.
Στη συνέχεια διεξήχθη σεμινάριο σχετικά με την οδική ασφάλεια και συμπεριφορά και υπήρξε συζήτηση με τα παιδιά, όπου αναφέρθηκαν ελλείψεις σήμανσης και συμπεριφορές που συναντούν στην καθημερινότητά τους.
Στο δεύτερο μέρος της ξενάγησης και κατά την παρουσίαση των εκθεμάτων, δόθηκε έμφαση στις απαιτήσεις που προϋποθέτει η επισκευή και συντήρηση τέτοιων οχημάτων, ώστε να γίνει αντιληπτό το πώς χρησιμοποιούμε τον εξοπλισμό μας και πώς στεκόμαστε σχετικά με οχήματα που έχουν ιδιαίτερη διάταξη κινητήρα (π.χ. κεντρομήχανα), καθώς και οχήματα που το μέγεθός τους και το βάρος τους απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά την ανάρτησή τους σε ανυψωτικά μηχανήματα, για τα οποία ίσως απαιτούνται ιδιαίτερες προδιαγραφές.
Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών, εντυπωσιάστηκαν με τα εκθέματα και προσπαθούσαν να βρουν κοινά με τα οχήματα που συναντούν στην καθημερινότητά τους.Στο τρίτο μέρος της ξενάγησης ζητήθηκε από τους μαθητές να παρατηρήσουν και να αναφέρουν τις σημάνσεις ασφαλείας του χώρου, τον εξαερισμό και φωτισμό, τις οδούς εισόδου και διαφυγής, την ύπαρξη απινιδιστή, καθώς και τις μεθόδους προσαγωγής και απομάκρυνσης των εκθεμάτων σε ένα κτίριο με ορόφους και ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά την προβολή, καθώς και διευκόλυνση στην περιήγηση των επισκεπτών ανάμεσα στα εκθέματα, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος συνωστισμού ή πρόκλησης ζημίας.
Εν κατακλείδι, η ανατροφοδότηση που είχαμε από μαθητές και μαθήτριες τις μέρες που ακολούθησαν χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ενθουσιώδεις εκφράσεις και εκδηλώσεις και το ενθαρρυντικό ήταν ότι κατά τη διάρκεια εργαστηριακών ασκήσεων, είχαμε συνεχώς παρατηρήσεις για τυχόν ελλείψεις των εργαστηρίων, καθώς και προτάσεις για βελτίωση των χώρων.