ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΧΡΗΣΤΟΥ

 

 

ChristouKP 3 1
Δρ Κωνσταντίνος Π. Χρήστου- Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ

Τι άλλαξε στην προσέγγιση της μάθησης των μαθηματικών τον 20ο αιώνα και πώς αυτές οι αλλαγές επέδρασαν στη μαθηματική εκπαίδευση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα;

 

 

Περίληψη:

Με την έναρξη του 20ου αιώνα το πολύπλοκο ζήτημα της μάθησης μετατρέπεται από αντικείμενο φιλοσοφικής αναζήτησης σε αντικείμενο συστηματικής επιστημονικής διερεύνησης. Η πρώτη επιστημονική θεωρία για τη μάθηση εκφράζεται από τη σχολή του συμπεριφορισμού στην ψυχολογία. ‘Έκτοτε οι ψυχολογικές θεωρίες για τη μάθηση ασκούν σημαντική επιρροή στην έρευνα της μάθησης των μαθηματικών. Οι κονστρουκτιβιστικές προσεγγίσεις στη μάθηση και την ανάπτυξη αποτελούν το κυρίαρχο παράδειγμα για τη διερεύνηση των ζητημάτων της διδασκαλίας και της μάθησης των μαθηματικών. Επηρεασμένες από το έργο θεωρητικών όπως ο Jean Piaget, ο Lev Vygotsky, και Jerom Bruner οι προσεγγίσεις αυτές δίνουν έμφαση στην ενεργητική μάθηση, την επίλυση προβλημάτων και την εξερεύνηση ως κεντρικά στοιχεία της μάθησης των μαθηματικών. Στην παρούσα ομιλία θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση των βασικών επιστημονικών θεωρητικών προσεγγίσεων στη μάθηση των μαθητικών και πώς αυτές επηρέασαν (και συνεχίζουν να επηρεάζουν) τη διδασκαλία τους, με παραδείγματα και εφαρμογές από την εκπαιδευτική πράξη.

 

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Κωνσταντίνος Χρήστου, γιος του μαθηματικού και φροντιστή Παναγιώτη Χρήστου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Μετά την αποφοίτησή του από το 3ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων εγγράφηκε στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά τη λήψη του πτυχίου του Μαθητικού ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στη μαθηματική εκπαίδευση. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διδακτική των Μαθηματικών, από το Centre for Science Education, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, στη Σκοτία. Το 2009 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Εννοιολογική Αλλαγή στα Μαθηματικά – Η Περίπτωση της Άλγεβρας” και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στη Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη, από το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δούλεψε ως συμβασιούχος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης μέχρι να εκλεγεί στη θέση του επίκουρου καθηγητή Διδακτικής των Μαθηματικών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου και έφτασε στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.

Από το 2023 είναι επίκουρος καθηγητής της Μαθηματικής Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα γενικότερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη ανάπτυξη της μαθηματικής γνώσης από τις μικρές ηλικίες με εστίαση στη διδασκαλία και τη μάθηση των μαθηματικών εννοιών. Πιο συγκεκριμένα, μελετά ζητήματα γνωστικής ανάπτυξης μαθηματικών εννοιών, συχνά επικεντρώνοντας στην έννοια του αριθμού. Διερευνά τον τρόπο με τον οποίο κατανοείται ο αριθμός από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου μέχρι τις τελευταίες τάξεις του σχολείου καθώς επίσης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε διδακτικά για να ενισχύσουμε τη μαθηματικώς ορθή κατανόηση.

Ερευνητικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά περιοδικά της κοινότητας της διδακτικής των μαθηματικών.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση