Μια περιήγηση στα Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά
Διδακτικές προκλήσεις και προοπτικές
Περίληψη:
Με έναυσμα τις ακροτελεύτειες προτάσεις κάποιων εκ των 13 βιβλίων των Στοιχείων του Ευκλείδη, θα γίνει μια συζήτηση για τα Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά και θα επικεντρωθούμε κυρίως:
- Στις απαρχές των Ελληνικών Μαθηματικών που ανάγονται στην εποχή του Θαλή και του Πυθαγόρα
- Θα αναπτυχθούν σύντομα το νόημα, η μέθοδος και το περιεχόμενο των επιτευγμάτων των Αρχαίων Ελλήνων στον τομέα των Μαθηματικών, με προβολή στο σήμερα
- Θα αναζητηθεί η θέση των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών στο σύγχρονο Εκπαιδευτικό και Σχολικό γίγνεσθαι.
Σύντομο βιογραφικό:
Ο κ. Λάππας Διονύσιος γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας, αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών του οποίου είναι και αριστοβάθμιος Διδάκτωρ. Μέχρι την αφυπηρέτησή του (2023) κατείχε μόνιμη θέση ΔΕΠ Αναπληρωτή Καθηγητή με αντικείμενο τη Γεωμετρία. Ερευνητικές εργασίες του κ. Λάππα έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και έχουν παρουσιασθεί σε εξειδικευμένα διεθνή Συνέδρια. Διδάσκει τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ένα ευρύ κύκλο μαθημάτων. Έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό φοιτητών για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Master).
Ο κ. Λάππας ενδιαφέρεται ζωηρά για Εκπαιδευτικά και γενικότερα ζητήματα Διδασκαλίας των Μαθηματικών. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.) με αντικείμενο τη σύνταξη Αναλυτικών Προγραμμάτων και την κρίση σχολικών εγχειριδίων για τη Γεωμετρία, ενώ έχει συμμετάσχει σε Γενικές Επιτροπές Εισαγωγικών Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης έχει συμμετάσχει στην επιλογή Διοικήσεων για την Εκπαίδευση και Σχολικών Συμβούλων.
Τέλος, ο κ. Λάππας είναι μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) και επί σειρά ετών συμμετείχε στο Προεδρείο του εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου της.