Τα μαθηματικά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη
Περίληψη:
Αν και ούτε ο Πλάτων ούτε φυσικά ο Αριστοτέλης μπορούν να θεωρηθούν ως μαθηματικοί, χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε πρόσωπα που είχαν μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, όπως ήταν ο Εύδοξος, ο Θεαίτητος, ο Διόφαντος, ο Απολλώνιος και φυσικά ο μέγιστος όλων, ο Ευκλείδης, ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί την σημαντική συνεισφορά τους στην ανάπτυξη των μαθηματικών και της φυσικής, αφού τα Στοιχεία του Ευκλείδη μπορούν να θεωρηθούν ως τέκνο της πλατωνικής Ακαδημίας, ενώ η Φυσική Ακρόαση του Αριστοτέλη αν και δεν συνάδει με τον σύγχρονο τρόπο σκέψης στη Φυσική, ωστόσο αποτέλεσε ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα που προσπάθησε να περιγράψει θεμελιώδεις έννοιες της φυσικής και των μαθηματικών, όπως είναι ο τόπος, ο χρόνος, η δύναμη και η συνέχεια. Σκοπός της διάλεξης είναι η συνοπτική παρουσίαση της συνεισφοράς των δύο αυτών φιλοσόφων στην ανάπτυξη των μαθηματικών αλλά και ο τρόπος με τον οποίο το έργο τους επηρέασε τις διδακτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται κατά την εκμάθηση αυτής της σπουδαίας επιστήμης.
Σύντομο βιογραφικό
Ο Αθανάσιος Ι. Μάργαρης έλαβε το Πτυχίο του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ το 1992, τον Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών MSc in Computer Science από το Computer Science Department του Πανεπιστημίου του Sheffield το 1995 και τον Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορικής, από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2003. Το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής ήταν η μελέτη χαοτικών εκλυστών και μη γραμμικών συστημάτων με τη βοήθεια νευρωνικών δικτύων.
Τα τελευταία 23 χρόνια εργάζεται ως Συνεργαζόμενο Έκτακτο Προσωπικό (Π.Δ. 407) σε βαθμίδες Λέκτορα και Επίκουρου Καθηγητή σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, διδάσκοντας μαθήματα Φυσικής, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Πληροφορικής.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στον χώρο της Μαθηματικής Φυσικής, της Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος, των Νευρωνικών Δικτύων και των Παράλληλων και Κατανεμημένων Συστημάτων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά ελληνικών και ξένων συνεδρίων. Έχει συγγράψει 6 βιβλία πάνω στον χώρο της Πληροφορικής και των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και έχει μεταφράσει άλλα 16 βιβλία σε συναφή αντικείμενα από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα, το σύνολο των οποίων διανέμεται σε ένα μεγάλο πλήθος Πανεπιστημιακών Τμημάτων μέσω του συστήματος Εύδοξος. Την τρέχουσα χρονική περίοδο εργάζεται ως Εντεταλμένος Διδάσκων στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας