Ταξιδεύοντας με τη Μουσική
18 Δεκ 2018

Εργασία για την εξέλιξη της μουσικής σημειογραφίας από την αρχαιότητα έως σήμερα

Συντάκτης: Σισίκη Έλενα | Κάτω από: Εργασίες

Οι μαθητές της Ε & ΣΤ δημοτικού, αλλά και των τάξεων του Γυμνασίου θα παρουσιάσουν μία εργασία για την εξέλιξη της μουσικής σημειογραφίας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Οι μαθητές θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες των πέντε, θα αντλήσουν υλικό από το διαδίκτυο και από τα διαδραστικά βιβλία της ΣΤ δημοτικού (κεφ. 7) και της Γ γυμνασίου (κεφ 2) και θα το παρουσιάσουν με διαφορετικούς τρόπους.

  1. Η πρώτη ομάδα θα δημιουργήσει μία χρονογραμμή αιώνων στο excell στην οποία θα αναγράφονται τα σπουδαιότερα στάδια στην εξέλιξη της μουσικής σημειογραφίας και θα ετοιμάσει ένα ερωτηματολόγιο – quizz στο blog με ερωτήσεις που θα επιδέχονται διαφορετικού τύπου απαντήσεις (π.χ. η 1η απάντηση να είναι με κλίμακα από 1-5, η 2η να είναι πολλαπλής επιλογής, η 3η να απαντήσει κανείς γραπτά σύντομα κ.ο.κ.) για τους συμμαθητές τους.
  2. Η δεύτερη ομάδα θα συντάξει στα συνεργατικά έγγραφα google docs ένα αρχείο κειμένου για τον Guido d’ Arezzo και για το ρόλο που έπαιξαν οι μοναχοί στη διάσωση των μουσικών έργων και στην εξέλιξη της μουσικής σημειογραφίας, με χρήση εικόνων και υπερσυνδέσμων σε σχετικά video.
  3. Η τρίτη ομάδα θα δημιουργήσει μία παρουσίαση στο prezi ή στο power point με τις διαφορετικές μορφές μουσικής σημειογραφίας χρησιμοποιώντας λίγες πληροφορίες και πολλές εικόνες ή video.
  4. Η τέταρτη ομάδα θα δημιουργήσει μία παρουσίαση στο prezi αποκλειστικά για τη σύγχρονη σημειογραφία χρησιμοποιώντας κυρίως εικόνες παραδείγματα και video από τη σύγχρονη μουσική εργογραφία.
  5. Κάθε ομάδα θα ανεβάσει στο padlet του μαθήματος ή στο ιστολόγιο στο χώρο των σχολίων, τους συνδέσμους από τις ιστοσελίδες που χρησιμοποίησαν, αλλά και από όσες δεν χρησιμοποίησαν αλλά θεωρούν ότι αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Θα δημιουργήσουν δηλαδή ένα είδος ψηφιακής “βιβλιογραφίας” – αναφορά ηλεκτρονικών πηγών με ημερομηνίες προσπέλασης και μία προτεινόμενη λίστα ηλεκτρονικών πηγών.

Ετικέτες:

2 σχόλια προς “Εργασία για την εξέλιξη της μουσικής σημειογραφίας από την αρχαιότητα έως σήμερα”

  1. Ασπα είπε:

    Εξαιρετική δουλειά!!

  2. Ευθύμης είπε:

    Ωραία πρόταση Ελένη!