Ουρανός

Χωρική θερμική διαστολή

Πατήστε τον υπερσύνδεσμο για να δείτε τη βιντεοσκοπημένη πειραματική διαδικασία

video

Το βίντεο αυτό εντάχθηκε στη δράση “Παραμύθ(ο)ι από την ματιά ενός επιστήμονα” με “επιστημονικές παραλλαγές” γνωστών μύθων της Ελληνικής μυθολογίας.

Ο Ηρακλής πήγε μέχρι την άκρη της Γης για να φέρει στον Ευρυσθέα τα χρυσά μήλα από ένα δέντρο που βρισκόταν στον κήπο των Εσπερίδων. Όποιος έτρωγε από αυτά έμενε για πάντα νέος.

Το φύλαγαν οι νύµφες Εσπερίδες κι ένας ακοίµητος δράκος. Εκεί κοντά βρισκόταν κι ο τιτάνας Άτλαντας που κρατούσε τον Ουρανό στη ράχη του.
Ο Ηρακλής ταξίδεψε πολύ για να φτάσει εκεί. Πέρασε από πολλές χώρες. Πέρασε κι από τον Καύκασο όπου ελευθέρωσε τον Προµηθέα. Εκείνος, για να τον ευχαριστήσει, του έδειξε το δρόµο για να φτάσει στον κήπο των Εσπερίδων και τον συµβούλεψε να στείλει τον Άτλαντα να πάρει τα χρυσά µήλα. Ο Ηρακλής βρήκε τον Άτλαντα κι εκείνος δέχτηκε να πάει στον κήπο των Εσπερίδων. Ο Ηρακλής όµως αναγκάστηκε να κρατήσει ο ίδιος τον ουρανό στη ράχη του, ώσπου να γυρίσει.
Ο Άτλαντας µε τη βοήθεια των Εσπερίδων, που έφτιαξαν ένα µαγικό ποτό και κοίµισαν το δράκο, πήρε τα χρυσά µήλα. Επιστρέφοντας στον Ηρακλή δεν ήθελε να ξαναπάρει τον Ουρανό στη ράχη του και είπε ότι θα πήγαινε ο ίδιος τα µήλα στον Ευρυσθέα.

και από εδώ και κάτω ακολουθεί η “επιστημονική παραλλαγή” του μύθου (κατά τον οποίο τελικά ο Ηρακλής κατάφερε να ξαναβάλει τον Άτλαντα στη θέση του).

Ο Ηρακλής ζήτησε από τον Ιόλαο, τον αγαπημένο του ανηψιό, να θερμάνει τον Ουρανό. Έτσι και έγινε. Ο Ουρανός διαστάλθηκε με αποτέλεσμα να ακουμπήσει στις κολώνες που βρισκόταν από κάτω του. Έτσι ο Ηρακλής άφησε τον Ουρανό από τα χέρια του και αυτός δεν έπεσε στη Γη. (Βέβαια για να μην συμβεία αυτό, ο Ουρανός έπρεπε να θερμαίνεται συνέχεια, γιατί αλλιώς θα συστέλλονταν και θα έπεφτε …….. στα κεφάλια μας.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση