Πειραματική διάταξη

Καταλυτική διάσπαση Η2Ο2 με χρήση Multilog

Στο παρόν άρθρο γίνεται μια προσπάθεια μελέτης της καταλυτικής διάσπασης υπεροξειδίου του υδρογόνου με χρήση του συστήματος συχρονικής λήψης και απεικόνισης Multilog. Ως καταλύτης χρησιμοποιήθηκε πυρολουσίτης (MnO2) σε σκόνη.

Σημείωση: Σκοπός του πειράματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τον πειραματικό τρόπο προσέγγισης της κινητικής μιας αντίδρασης. Για το λόγο αυτό, όπως κάνουμε φυσικά και στις ασκήσεις, ρίχνουμε νερό στο κρασί μας και χρησιμοποιούμε τις γνωστές προσεγγίσεις και απλουστεύσεις. Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Η αντίδραση αυτή είναι εξώθερμη, ενώ εμείς θεωρούμε ότι η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του πειράματος είναι σταθερή.
  • Στην ολική πίεση συμβάλλουν και οι σχηματιζόμενοι υδρατμοί, τους οποίους εμείς δεν υπολογίζουμε.
  • Ο αισθητήρας πίεσης μπορεί να έχει αποκλίσεις
  • Το δοχείο μπορεί να μην είναι ερμητικά κλειστό, με αποτέλεσμα να διαφεύγει οξυγόνο κ.α.

Το υποστηρικτικό υλικό περιλαμβάνει:

  • βιντεοσκοπημένη την πειραματική διαδικασία
  • φύλλα εργασίας εμπλουτισμένα με πολυμεσικό υλικό (video πειραματικής διαδικασίας, φωτογραφία πειραματικής διάταξης, διαδικτυακά quiz)
    • Σημείωση: τα φύλλα εργασίας είναι δομημένα με τέτοιον τρόπο ώστε οι μαθητές να τα επεξεργαστούν εκτυπωμένα με χρήση κινητών συσκευών (tablets, smartphones) σκανάροντας Qr και AR codes. Με αυτόν τον τρόπο εστιάζουν την προσοχή τους στο φύλλο εργασίας  χρησιμοποιώντας την κινητή συσκευή ως εργαλείο για να το επεξεργαστούν.   Παρόλ’ αυτά υπάρχουν και υπερσύνδεσμοι έτσι ώστε να επεξεργαστεί το  φύλλο εργασίας με τη βοήθεια Η/Υ.

video πειραματικής διαδικασίας
1ο φύλλο εργασίας 2ο φύλλο εργασίας

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση