Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad – EUSO, http://euso.eu/) είναι ένας μαθητικός πειραματικός διαγωνισμός στα μαθήματα φυσικών επιστημών (Φυσική – Χημεία – Βιολογία) όπου συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών μέχρι 17 ετών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου) από όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο. Η κάθε χώρα συμμετέχει με δύο ομάδες μαθητών που επιλέγονται με διαδικασία που αποφασίζει η κάθε χώρα. Από τη διοικούσα επιτροπή της EUSO έγινε αποδεκτή η πρόταση του επιστημονικού σωματείου ΠΑΝΕΚΦΕ να αναλάβει για την Ελλάδα τη διαδικασία επιλογής των ελληνικών ομάδων μέσω των ΕΚΦΕ.
Για την Ελλάδα, η διαδικασία επιλογής των ομάδων διεξάγεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, σε τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς, επιλέγεται η ομάδα (ή οι ομάδες) μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε Ε.Κ.Φ.Ε.. Οι τοπικοί διαγωνισμοί διεξάγονται συνήθως στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι ομάδες που θα επιλεγούν από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς, συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
- Πανελλήνιος διαγωνισμός Νότιας Ελλάδας όπου συμμετέχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
- Πανελλήνιος διαγωνισμός Βόρειας Ελλάδας όπου συμμετέχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.
Από τον κάθε τελικό διαγωνισμό επιλέγεται μια τριμελής ομάδα μαθητών που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO. Η αποστολή της κάθε χώρας αποτελείται από τον Συντονιστή, που είναι και αρχηγός της αποστολής, τους δύο Μέντορες (Φυσικός-Χημικός ή Βιολόγος) και τις δύο ομάδες των μαθητών (σύνολο 9 άτομα). Κάθε χώρα επιβαρύνεται μόνο με τα έξοδα μεταφοράς/ταξιδιού των μελών, τα έξοδα διαμονής επιβαρύνουν τη διοργανώτρια χώρα.
Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα και αυτά είναι η επίλυση δύο προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων-χρήση πειραματικής διάταξης. Το περιεχόμενο της ύλης το καθορίζει η διοικούσα επιτροπή της EUSO και πρέπει να αποτελεί μέρος από την ύλη που διδάσκονται οι μαθητές σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.
Σε όλους τους συμμετέχοντες απονέμεται μετάλλιο. Στο 10% των συμμετεχόντων απονέμεται χρυσό μετάλλιο, στο 30% αργυρό και στο 60% χάλκινο.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι :
- Η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών.
- Η ουσιαστική ενασχόληση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή, που απαιτούν πειραματική πρακτική, στο σχολικό εργαστήριο Φυσικών Επιστημών.
Ιστορικό
- Η ΠΑΝΕΚΦΕ, σε συνεργασία με το ίδρυμα Ευγενίδου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διοργάνωσε τη 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO2014 στην Αθήνα από 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2014.
- Η Ελλάδα συμμετέχει κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα με δύο τριμελείς ομάδες μαθητών από το 2006 έως σήμερα. Οι Ελληνικές ομάδες κατέκτησαν αργυρά μετάλλια το 2009, το 2010, το 2014 (δύο) και το 2016.