Αποτελέσματα Διαγωνισμού «Μαθαίνω για το DNA με ασφάλεια»

Μετά την ολοκλήρωση της δράσης «Μαθαίνω για το DNA με ασφάλεια», που διοργανώθηκε από την  Περιφερειακή  Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας,  τον Σ.Ε.Ε. Φυσικών Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας  και  το  Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών  Επιστημών  (Ε.Κ.Φ.Ε.)  της Π.Ε.  Κοζάνης, ανακοινώνονται τα ονόματα των μαθητών και μαθητριών που βραβεύονται.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

1ο βραβείο: Χρυσόστομος Χατζής, 3ο Δ.Σ. Σιάτιστας

2ο βραβείο: Ελευθέριος Βασιλειάδης, Σάββας Κοτταρίδης & Κωνσταντίνος Σαμαράς, 2ο Δ.Σ. Κοζάνης

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

1ο βραβείο: Χριστίνα Τσολάκη, 3ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας

2ο βραβείο: Βικτωρία Καραζιώτα, Γυμνάσιο Σερβίων

Οι βραβευθέντες μαθητές κερδίζουν βιβλία για τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους.

Επίσκεψη Γυγ του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης στο ΕΚΦΕ Κοζάνης

Με μαθητές του Γ’ Υγείας του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης απομονώσαμε DNA από ανθρώπινα κύτταρα, παρασκευάσαμε δικό μας θρεπτικό υλικό και φτιάξαμε καλλιέργειες, φτιάξαμε μοντέλο μείωσης και ανασυνδυασμένου DNA, παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παρασκευής καρυότυπου, είδαμε με εικονικό πείραμα τα αποτελέσματα της υπεριώδους ακτινοβολίας στα βακτήρια και χρησιμοποιήσαμε ένα κέρμα για να επιβεβαιώσουμε τον 1ο Νόμο του Mendel.

Ημερίδα «Καλές πρακτικές στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και υλοποίηση προγραμμάτων και καινοτόμων δράσεων σχετικών με τις Φυσικές Επιστήμες στην Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια εκπαίδευση»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, τα Ε.Κ.Φ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας, τα Κ.Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας και η ομάδα fb «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση» συνδιοργανώνουν διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Καλές πρακτικές στην εξ αποστάσεως διδασκαλία μαθημάτων και υλοποίηση προγραμμάτων και καινοτόμων δράσεων σχετικών με τις Φυσικές Επιστήμες στην Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια εκπαίδευση» το Σάββατο 15 Μαΐου 2021.

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που δίδαξαν/διδάσκουν εξ αποστάσεως τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή/και υλοποίησαν/υλοποιούν εξ αποστάσεως προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων και καινοτόμες δράσεις που σχετίζονται με τις Φυσικές Επιστήμες. Απευθύνεται, επίσης, σε υπεύθυνες/υπεύθυνες ΕΚΦΕ και υπεύθυνους/υπεύθυνες ή μέλη των παιδαγωγικών ομάδων των ΚΠΕ, που, λόγω της πανδημίας, υλοποιούν τις δράσεις και τα προγράμματά τους εξ αποστάσεως.

Η ημερίδα έχει στόχο να αναδείξει καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί κατά τη σύγχρονη ή ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά τo τρέχον ή το προηγούμενο σχολικό έτος, ώστε να συμβάλει στη διάχυση καλών πρακτικών, την ανταλλαγή ιδεών και, ως εκ τούτου, τη βελτίωση της εξ αποστάσεως διδακτικής διαδικασίας.

Η ημερίδα θα λάβει χώρα διαδικτυακά το Σάββατο 15 Μαΐου σε δύο ζώνες:

 • την πρωινή ζώνη, κοινή για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια, από τις 10.00 μέχρι τη 13.30 (αίθουσα 1).
 • την απογευματινή ζώνη, που χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος της από τις 16.00 μέχρι τις 18.00 είναι κοινό για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια (αίθουσα 1). Το δεύτερο μέρος χωρίζεται σε δύο παράλληλες συνεδρίες, μία για τη δευτεροβάθμια από τις 18.15 έως τις 20.45 (αίθουσα 1) και μία για την πρωτοβάθμια από τις 18.15 έως τις 19.45 (αίθουσα 2).

Η ημερίδα θα διεξαχθεί μέσω zoom και youtube. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μέσω zoom μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής https://forms.gle/ffHDCCKb9Ke6GP2m7 μέχρι την Παρασκευή 14/5/2021 στις 11.00 π.μ. και θα τους σταλούν οι σύνδεσμοι για το zoom στο email που θα έχουν δηλώσει στη φόρμα. Για όσους δεν προλάβουν να δηλώσουν συμμετοχή ή αντιμετωπίσουν πρόβλημα σύνδεσης στο zoom η ημερίδα θα μεταδοθεί και με live streaming από το youtube από το κανάλι των Πόλων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας-ΤΠΕ Δυτικής Μακεδονίας (αίθουσα 1) https://bit.ly/3fNDZDj και από το κανάλι του Σ.Ε.Ε. Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας Δημητρίου Τζήμα (αίθουσα 2) https://bit.ly/3hcO2SV.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής, εφόσον συμπληρώσουν τα παρουσιολόγια που θα είναι διαθέσιμα προς συμπλήρωση μέσω του chat κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Στα παρακάτω pdf θα βρείτε το πρόγραμμα και τον τόμο των περιλήψεων.Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου

 

Δράση «Μαθαίνω για το DNA με ασφάλεια»

Είσαι μαθητής/μαθήτρια Στ’ Δημοτικού, Α’, Β’ ή Γ’ Γυμνασίου, Α’ ή Β’ Λυκείου της Π.Ε. Κοζάνης;

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το DNΑ;

Αν η απάντησή σου στις δύο προηγούμενες ερωτήσεις είναι «Ναι», τότε μπορείς να συμμετάσχεις στη δράση «Μαθαίνω για το DNA με ασφάλεια», που θα υλοποιηθεί με αφορμή την Ημέρα DNA, που γιορτάζεται κάθε χρόνο διεθνώς στις 25 Απριλίου.

Η Α’ φάση θα διεξαχθεί στο διάστημα από 25 Απριλίου έως 8 Ιουνίου. Κατά το διάστημα αυτό θα μπορείς να απαντήσεις σε ένα quiz με ερωτήσεις κλειστού τύπου που θα έχουν σχέση με το DNA, να παίξεις το παιχνίδι “DΝΑ detective” αλλά και να πειραματιστείς κι εσύ στο σπίτι σου απομονώνοντας DNA από κάποια πηγή της επιθυμίας σου χρησιμοποιώντας απλά υλικά και ακολουθώντας τις οδηγίες που θα σου δοθούν! Οι σύνδεσμοι που παραπέμπουν στα παραπάνω βρίσκονται εδώ.

Η φάση αυτή δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Θα μπορείς να μάθεις, να αξιολογήσεις τις γνώσεις σου και να πειραματιστείς μόνος ή μόνη σου από το σπίτι σου. Θα μπορείς να ασχοληθείς με τις δραστηριότητες της Α’ φάσης όποτε θέλεις μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα και για όσες φορές θέλεις, χωρίς να καταχωρείται πουθενά βαθμολογία.

Προσοχή όμως! Αν θέλεις να λάβεις έπαινο συμμετοχής, θα πρέπει να συμπληρώσεις τη φόρμα συμμετοχής,  και να μας αποστείλεις 1 φωτογραφία που να αποδεικνύει ότι συμμετείχες στην Α’ φάση π.χ. μπορείς να στείλεις ένα screenshot του αποτελέσματός σου στο quiz ή το παιχνίδι ή μια φωτογραφία από το DNA που απομόνωσες. Δεν χρειάζεται να φαίνεσαι εσύ στη φωτογραφία. Με λίγα λόγια, όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, έχουν δικαίωμα να λάβουν έπαινο συμμετοχής, εφόσον συμπληρώσουν τη φόρμα και αποστείλουν 1 φωτογραφία που να αποδεικνύει τη συμμετοχή τους. Επιπλέον, εφόσον το επιθυμούν, έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη Β’ φάση και να διεκδικήσουν δώρα για το σχολείο τους.

Σε περίπτωση που θέλεις να συμμετέχεις και στη Β’ φάση καλείσαι να ετοιμάσεις ένα παραδοτέο που να έχει σχέση με το DNA. Το παραδοτέο μπορεί να είναι:

 • μια αφίσα,
 • μία ζωγραφιά,
 • ένα κολάζ,
 • μια κατασκευή,
 • ένα video,
 • ένα animation,
 • ένα παιχνίδι,
 • ένα ποίημα,
 • ένα τραγούδι,
 • ένα comic,
 • ένα παραμύθι ή ό,τι άλλο σκεφτείς.

Η τελική ημερομηνία για την αποστολή του παραδοτέου είναι η 8η Ιουνίου 2021. Το παραδοτέο μαζί με τα στοιχεία του συμμετέχοντα (ονοματεπώνυμο, τάξη, σχολική μονάδα, τίτλος έργου, email επικοινωνίας) θα πρέπει να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@ekfe.koz.sch.gr και να συνοδεύεται από τη δήλωση συγκατάθεσης κηδεμόνα, που μπορείς να κατεβάσεις από εδώ.Λήψη αρχείου

Το παραδοτέο θα κριθεί ως προς την πρωτοτυπία, τη δημιουργικότητα και τη συνάφεια με το θέμα της δράσης. Όλα τα έργα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Κοζάνης και, εφόσον υπάρξουν αρκετές συμμετοχές, πιθανότατα θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματά σου

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχω στη δράση;

 • Να είσαι μαθητής Στ’ Δημοτικού, Α’, Β’ ή Γ’ Γυμνασίου ή Α’ ή Β’ Λυκείου της Π.Ε. Κοζάνης.
 • Να έχεις ηλεκτρονική συσκευή με σύνδεση στο internet.

Μπορώ να συμμετάσχω στην Α’ φάση χωρίς να συμμετάσχω στη Β’ φάση;

Ναι!!

Μπορώ να συμμετάσχω στην Α’ φάση χωρίς να συμπληρώσω τη φόρμα συμμετοχής και να στείλω φωτογραφία που να αποδεικνύει τη συμμετοχή μου;

Ναι!!! Αλλά στην περίπτωση αυτή δε θα λάβεις έπαινο συμμετοχής, γιατί δε θα ξέρουμε ότι συμμετείχες!

Μπορώ να συμμετάσχω στη Β’ φάση χωρίς να συμμετάσχω στην Α’ φάση;

Όχι!!

Τι πρέπει να κάνω για να συμμετάσχω στη Β’ φάση;

Να έχεις συμπληρώσει τη φόρμα συμμετοχής και να αποστείλεις με email στο ΕΚΦΕ Κοζάνης 1 φωτογραφία που να αποδεικνύει τη συμμετοχή σου στην Α’ φάση μέχρι 8 Ιουνίου 2021. Στην περίπτωση αυτή ο έπαινος που θα λάβεις θα αφορά και τις δύο φάσεις.

Μπορώ να συνεργαστώ για τη δημιουργία του παραδοτέου με τον αδελφό ή την αδελφή μου ή κάποιον/κάποια/κάποιους/κάποιες φίλο/φίλη/φίλους/φίλες μου;

Μπορείς, αρκεί να φοιτά/φοιτούν στο ίδιο σχολείο με σένα και η συνεργασία σας να πραγματοποιηθεί τηρώντας τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Στην περίπτωση αυτή το παραδοτέο θα πρέπει να συνοδεύεται από τα στοιχεία επικοινωνίας και τη δήλωση συγκατάθεσης κηδεμόνα για κάθε συμμετέχοντα.

Πού μπορώ να απευθυνθώ, αν χρειάζομαι κάποια πληροφορία ή διευκρίνιση ή ακόμη και υποστήριξη σε σχέση με τη δράση και το παραδοτέο;

Στην περίπτωση αυτή μη διστάσεις να απευθυνθείς στο ΕΚΦΕ Κοζάνης με email (mail@ekfe.koz.sch.gr) ή τηλεφωνικά (2461024158).

Διαδικτυακή επίσκεψη του Γυμνασίου Λευκοπηγής στο ΕΚΦΕ Κοζάνης

Στις 21/4/2021 οι μαθητές του Γυμνασίου Λευκοπηγής επισκέφτηκαν διαδικτυακά το ΕΚΦΕ Κοζάνης για πραγματοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων βιολογίας (ανίχνευση ουσιών στα τρόφιμα με την Α’, ο αόρατος κόσμος των μικροβίων με τη Β’ τάξη και απομόνωση DNA με τη Γ’ τάξη).

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή με εισήγηση στην ημερίδα «Καλές πρακτικές στην εξ αποστάσεως διδασκαλία μαθημάτων και υλοποίηση προγραμμάτων και καινοτόμων δράσεων σχετικών με τις Φυσικές Επιστήμες» στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Μακεδονίας, τα ΕΚΦΕ Δυτικής Μακεδονίας, τα ΚΠΕ Δυτικής Μακεδονίας και η ομάδα fb «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση» συνδιοργανώνουν διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο «Καλές πρακτικές στην εξ αποστάσεως διδασκαλία μαθημάτων και υλοποίηση προγραμμάτων και καινοτόμων δράσεων σχετικών με τις Φυσικές Επιστήμες». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 15 Μαΐου 2021.
Σε ποιους απευθύνεται – Στόχος
Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν εξ αποστάσεως τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή/και υλοποιούν εξ αποστάσεως προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας κλπ) και καινοτόμες δράσεις που σχετίζονται με τις Φυσικές Επιστήμες. Απευθύνεται, επίσης, σε υπεύθυνες/υπεύθυνες ΕΚΦΕ και υπεύθυνους/υπεύθυνες ή μέλη των παιδαγωγικών ομάδων των ΚΠΕ, που, λόγω της πανδημίας, υλοποιούν τις δράσεις και τα προγράμματά τους εξ αποστάσεως.
Η ημερίδα έχει στόχο να αναδείξει καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί κατά τη σύγχρονη ή ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά τo τρέχον ή το προηγούμενο σχολικό έτος, ώστε να συμβάλει στη διάχυση καλών πρακτικών, την ανταλλαγή ιδεών και, ως εκ τούτου, τη βελτίωση της εξ αποστάσεως διδακτικής διαδικασίας.
Θεματικές ενότητες
• Καλές πρακτικές για την εξοικείωση των μαθητών του Νηπιαγωγείου με έννοιες των φυσικών επιστημών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση
• Καλές πρακτικές στην εξ αποστάσεως διδασκαλία των Φυσικών, της Γεωγραφίας και των ενοτήτων της Μελέτης Περιβάλλοντος που έχουν σχέση με τις Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό Σχολείο
• Καλές πρακτικές στην εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
• Καλές πρακτικές στην εξ αποστάσεως υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προγραμμάτων αγωγής υγείας & καινοτόμων δράσεων σχετικών με τις Φυσικές Επιστήμες
• Το πείραμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση
• Φυσικές επιστήμες και ειδική αγωγή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Χρονοδιάγραμμα-Χρήσιμες πληροφορίες
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 15 Μαΐου 2021. Η ώρα έναρξης και λήξης, το ακριβές πρόγραμμα και ο σύνδεσμος της ημερίδας θα γνωστοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των περιλήψεων από τους/τις εισηγητές/εισηγήτριες, οπότε και θα αποσταλεί και η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παρακολούθηση της ημερίδας. Η χρονική διάρκεια της κάθε εισήγησης θα είναι περίπου 15 λεπτά, αλλά και αυτό θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των περιλήψεων.
Σημαντικές ημερομηνίες
Πρόσκληση υποβολής περιλήψεων από εισηγητές/εισηγήτριες & έναρξη υποβολής περιλήψεων: 15 Απριλίου 2021
Λήξη υποβολής περιλήψεων από εισηγητές/εισηγήτριες: 5 Μαΐου 2021
Ανακοίνωση προγράμματος ημερίδας & πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παρακολούθηση της ημερίδας: 7 Μαΐου 2021
Διεξαγωγή ημερίδας: 15 Μαΐου 2021
Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν με εισήγηση στην ημερίδα να συμπληρώσουν τη φόρμα εισηγητή https://forms.gle/qPeZBUC6z4mjRYBW8 και να αποστείλουν μια περίληψη της πρακτικής που θα παρουσιάσουν στην ημερίδα στο email kalespraktikes.dytmakedonia@gmail.com
Το αρχείο της περίληψης να είναι σε μορφή Microsoft Word (doc ή docx) ή Open Office (odt).

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗΣ ΣΤΟ ΕΚΦΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Με την Α’ Γυμνασίου του Γυμνασίου Ξηρολίμνης ανιχνεύσαμε το άμυλο, τις πρωτεΐνες και τη βιταμίνη C σε τρόφιμα και έπειτα χρησιμοποιήσαμε τις γνώσεις μας για να λύσουμε μια υπόθεση κλοπής.

Διαδικτυακή επίσκεψη Β’ τάξης Γυμνασίου Κρόκου στο ΕΚΦΕ

Την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 με τους μαθητές της Β’ τάξης του Γυμνασίου Κρόκου πειραματιστήκαμε με το νερό και μάθαμε πολλά πράγματα για αυτό.

 

Διαδικτυακή επίσκεψη της Β’ & Γ’ τάξης του Γυμνασίου Ξηρολίμνης στο ΕΚΦΕ Κοζάνης

Επανάληψη πειράματος Ερατοσθένη εξ αποστάσεως με το Γυμνάσιο Ξηρολίμνης

Στις 22/3/2021 την 5η και 6η ώρα επαναλάβαμε εξ αποστάσεως μέσω webex το πείραμα του Ερατοσθένη με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Ξηρολίμνης.

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων