@E.F.E. Team

Ομάδα Βιβλίου Αγγλικών 6ης Δημοτικού

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οκτ 201010

Tο να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα είναι κάτι το συναρπαστικό. Σε βάζει σε πρωτόγνωρους δρόμους, σε γνωρίζει με την ιστορία και τον πολιτισμό ενός άλλου λαού, σε φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους. Με αυτές τις σκέψεις ξεκινήσαμε να γράφουμε το βιβλίο Αγγλικών της ΣΤ΄ Δημοτικού. Θέλαμε αυτό που νοιώσαμε εμείς σαν μικρές μαθήτριες, όταν ξεκινούσαμε να μαθαίνουμε την ξένη γλώσσα, αυτό που νοιώθουμε ακόμα και τώρα – γιατί ποτέ δε σταματάς να μαθαίνεις – να το νοιώσουν και τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα το ταξίδι της μάθησης.

Σε λίγο κοντά σας! 

Το νέο βιβλίο Αγγλικών της Στ’ Δημοτικού αποτελείται από 10 ενότητες (Units). Η κάθε ενότητα περιλαμβάνει 3 μαθήματα (Lessons). Στο 1ο μάθημα βρίσκεται συνήθως ένα Reading text, στο 2ο ένα Listening text και στο 3ο ένα Project. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες που προτείνει το βιβλίο είναι για να γίνουν από τους μαθητές / τις μαθήτριες στην τάξη και απαιτείται εργασία σε ζεύγη ή σε μικρές ομάδες. Επιλέον εργασίες, που μπορούν να γίνουν ατομικά ή στο σπίτι, βρίσκονται στο βιβλίο εργασιών (Workbook).

Ξεκινώντας να δουλεύετε πάνω σε μια ενότητα, καλό είναι να συμβουλευτείτε το βιβλίο του δασκάλου (Teacher’s Book). Εκεί θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες και υλικό που θα σας βοηθήσει στην οργάνωση του μαθήματός σας. Φροντίστε να αξιοποιήσετε την εισαγωγική σελίδα κάθε ενότητας. Στη σελίδα αυτή θα βρείτε εικόνες σχετικές με το θέμα που διαπραγματεύεται η ενότητα και, πολύ σημαντικό, τους διδακτικούς σκοπούς (Aims of the Unit) της ενότητας  τους οποίους πρέπει να δείτε μαζί με τους μαθητές / τις μαθήτριες.

Προσπαθήσαμε να φέρουμε τα κείμενα του βιβλίου όσο το δυνατό πιο κοντά στα αυθεντικά κείμενα της γλώσσας. Γι αυτό, σε πολλά από αυτά, υπάρχει μεγάλος αριθμός αγνώστων λέξεων. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει τα παιδιά να αποστηθίσουν και να μάθουν όλες τις λέξεις των κειμένων. Μπορείτε να επιλέξετε τις πιο χρήσιμες, ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο της τάξης σας.

Σε κάθε ενότητα, μέσα σε ειδικό πλαίσιο,  προτείνουμε χρήσιμες τεχνικές μάθησης ( Learning Strategies) που είναι καλό  οι μαθητές  / μαθήτριες να εξοικειώνωνται με αυτές από την αρχή.

Στο τέλος κάθε ενότητας με ένα δισέλιδο τεστ αυτοαξιολόγησης (Check yourself) οι μαθητές / μαθήτριες ελέχγουν την πρόοδό τους και εντοπίζουν τι έχουν αποκομίσει από τη διαδικασία μάθησης που προηγήθηκε.

Τί νέο προτείνει αυτό το βιβλίο;
Δραστηριότητες Διαφοροποιημένης Παιδαγωγικής (Differentiated Pedagogy)
Στην ουσία είναι συμπληρωματικές / εναλλακτικές ασκήσεις που μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές διαφορές των μαθητών σας και θεωρώντας ότι κάθε μαθητής / μαθήτρια στην τάξη έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει γνώσεις, κρίνετε ότι κάποιο παιδί χρειάζεται κάτι λιγότερο απαιτητικό ή το αντίθετο. Ή σε περίπτωση που κάποιο παιδί έχει διαθέσιμο χρόνο για να ασχοληθεί με μια επιπλέον δραστηριότητα που κρίνετε ότι το ενδιαφέρει.
Ασκήσεις Διαμεσολάβησης (Mediation Exercises)
Στις ασκήσεις αυτές ζητάμε από τους μαθητές / τις μαθήτριες να κατανοήσουν ένα Ελληνικό κείμενο και να μεταφέρουν μόνο το νόημά του στα Αγγλικά.  ΠΡΟΣΟΧΗ: Όχι να το μεταφράσουν.
Ατομικός Φάκελος Μαθητή (Portfolio)
Στο βιβλίο προτείνουμε κάποιες εργασίες που μπορούν τα παιδιά να διατηρούν στον προσωπικό τους φάκελο. Εκεί οι μαθητές σημειώνουν πληροφορίες για τον εαυτό τους, την πρόοδό τους και τοποθετούν τα έργα τους. Διατηρώντας έναν Ατομικό Φάκελο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τον εαυτό τους, να εντοπίσουν τα δυνατά ή τα αδύνατα σημεία τους και να κάνουν προσπάθεια βελτίωσης. Εμπλέκονται τα ίδια στη διαδικασία εκμάθησης της ξένης γλώσσας. Αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και εμπλουτίζουν τις γνώσεις και τις πολιτισμικές τους εμπειρίες, ώστε να επιτυγχάνουν τους στόχους που θέτουν.

Τέλος, για να δώσουμε επιπλέον βοήθεια και να ενισχύσουμε  την αυτονόμιση των μικρών μαθητών / μαθητριών, προχωρήσαμε στη συγγραφή ενός Companion που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΣΑΒΒΑΛΑΣ. (Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην αντίστοιχη σελίδα του ιστολογίου μας.)

Δείτε εδώ την αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

COMPANION για το βιβλίο της 6ης Δημοτικού

companion

Στο βοήθημα θα βρείτε:
- Ερμηνείες του λεξιλογίου
- Απλές εξηγήσεις των γραμματικών φαινομένων με παραδείγματα και ασκήσεις εμπέδωσης
- Προτάσεις για επιπλέον εργασίες και δραστηριότητες

Οκτώβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Η Συγγραφική μας Ομάδα (την ονομάσαμε @E.F.E. από τα αρχικά των μικρών μας ονομάτων) αποτελείται από τις κ.κ. Ελένη Εφραιμίδου και Φιλίτσα Φρουζάκη, καθηγήτριες Αγγλικής, και την κ. Ελένη Ζώη – Ρέππα, τέως σχολική σύμβουλο Αγγλικής στην Αργολίδα – Κορινθία.

team.jpg

Για όσους /όσες θέλουν να επικοινωνήσουν προσωπικά μαζί μας παραθέτουμε τις ηλεκτρονικές μας διευθύνσεις:

Εφραιμίδου Ελένη: efraimid@sch.gr

Ζώη-Ρέππα Ελένη: elenizoi@yahoo.gr

Φρουζάκη Φιλίτσα: lalimos@hol.gr

Επισκέπτες



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων