Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες

ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ

ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ

Στις μέρες μας θεωρείται σημαντικότατη η συμβολή της μουσικής αγωγής στα προγράμματα αποκατάστασης των ατόμων με ειδικές δεξιότητες . Στο θεραπευτικό τομέα αλλά και στο μαθησιακό και ψυχαγωγικό, το μάθημα της μουσικής μπορεί και συμβάλλει στην αναβάθμιση και ενίσχυση των ικανοτήτων των μαθητών ανεξάρτητα από το πρόβλημα που παρουσιάζουν. Ως ιδιαίτερο μάθημα η μουσική αγωγή αλλά και ως ξεχωριστή δραστηριότητα προσφέρει πολλές δυνατότητες έκφρασης στην Ειδική αγωγή.

Είναι επίσης, σημαντικό να σημειωθεί πως τα άτομα με ειδικές δεξιότητες δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητα ή τρυφερά από τα άλλα, αντιδρούν και αποκτούν μουσικές εμπειρίες όπως όλοι. Με τη μουσική βοήθεια μπορούν να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν καλύτερα και να πραγματοποιήσουν πολύ σημαντικά πράγματα. Ορισμένα μάλιστα από αυτά τα άτομα, έχουν και διατηρούν ανυπολόγιστες μουσικές δεξιότητες,

που συνήθως είναι εξασθενημένες ή μπλοκαρισμένες και πολλές φορές καταστρέφονται. Όπως λοιπόν, γενικότερα, με την κατάλληλη αγωγή και εκπαίδευση επιδιώκει κανείς να ανακαλύψει, να εξελίξει και να αναπτύξει σε ανώτερο δυνατό επίπεδο τις λανθάνουσες δυνάμεις που υπάρχουν σε κάποιο παιδί, το ίδιο και με τη μουσική αγωγή και εκπαίδευση προσπαθεί τις όποιες μουσικές δεξιότητες που υπάρχουν, να τις απαλλάξει από τους παράγοντες εκείνους που τις καθιστούν δύσκολες ως αδύνατες να εκδηλωθούν.

Με αυτή τη σκέψη δημιουργήσαμε τη χορωδία του  Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Ρεθύμνου ,  η οποία γινόταν όταν απουσίαζαν συνάδελφοι από το σχολείο. Τα παιδιά μας συμμετείχαν με προθυμία και ζήλο και ευελπιστούμε στο μέλλον ότι η χορωδία μας θα παρουσιάσει  πρόοδο παρουσιάζοντας πρωτότυπες μουσικές εκδηλώσεις.(Σας ενημερώνουμε ότι στο σχολείο μας δεν υπήρχε μουσικός,η χορωδία οργανώθηκε από την κ. Βορνιωτάκη Φωτείνη  Ε.Β.Π  και τον Λίλιο Ανδρέα Φυσικοθεραπευτή  οι οποίοι είχαν γνώσεις μουσικής.)

Με τις ιδιαίτερες- μαγικές  και μελωδικές φωνές της η χορωδία του ΕΝ.Ε.ΕΓΥ.Λ  στις………τραγούδησε τα κάλαντα στο Γεράνι. Πιστοί στο ραντεβού τους όπως άλλωστε κάθε χρόνο οι μικροί μας τραγουδιστές  με την μπάντα τους ξεχύθηκαν στους δρόμους σκορπώντας   χαρούμενη και χριστουγεννιάτικη διάθεση .Οι μαθητές μας φέτος επέλεξαν να κάνουν το κοινό τους να γνωρίσει  τα κάλαντα από όλη την Ελλάδα.

 

Κάλαντα από την Ικαρία ,Κάλαντα Δωδεκανήσου ,Μακεδονίτικα κάλαντα, Μοραΐτικα , Θρακιώτικα και φυσικά τα κρητικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια εκδήλωση. Πρώτος σταθμός το δημοτικό σχολειό Γερανίου  όπου μας υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά άλλωστε  όπως μας είπαν μας περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία. Μάλιστα στο τέλος   μας ζήτησαν και τραγούδησαν μαζί μας ένα παραδοσιακό τραγούδι δίνοντας μας  χριστουγεννιάτικες κάρτες που είχαν φτιάξει οι ίδιοι όπως και  εμείς  ανταποδώσαμε με χριστουγεννιάτικες κατασκευές .Επόμενος σταθμός  το Νηπιαγωγείο οι μικροί μας φίλοι μας περίμεναν με ένα υπέροχο χαμόγελο και με πολλές ζεστές αγκαλιές αλλά και με πολλά ζαχαρωτά που μας κέρασαν στο τέλος για να μας ευχαριστήσουν. Στη συνέχεια η μπάντα και η χορωδια τραγούδησαν σε κάθε στενό και σοκάκι του χωριού .Όλοι οι κάτοικοι ευδιάθετοι στεκόταν τραγουδούσαν και αντάλλαζαν ευχές.  Ωστόσο δεν έλειπαν και τα κεράσματα. Τελευταίος σταθμός το σχολείο όπου έψαλαν τα κάλαντα στη διεύθυνση και …… το πάρτυ ξεκίνησε με χορούς και τραγούδια.

 

Στη χορωδία συμμετείχαν τα παιδιά:

Α τάξη

Σπυριδάκη Δήμητρα ,Κορνιλάκη Γαρυφαλλιά, Καούδης Γιάννης, Χριστουλλάκης Μανώλης, Ψωμάς Μπάμπης

Β τάξη

Πετσαγγουράκη Δέσποινα,Χνάρη Ραφαέλα,Λαμπρινός Μανώλης, Μάρκος Γλετζάκης , Δημήτρης Λαρεντζακης, Πέτροβα Ρουμιάνα, Λευτέρης Ψωμάς

Γ τάξη

Μαλτσαδάκη Βασιλική, Μαλλιαράκη Στέλλα, Ντόρα Κυρίλοβα, Στριλιγκάς Σταύρος, Παχουντάκης Στέλιος, Ζαχαριουδάκης Κων/νος, Ψωμάς Μάρκος

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες, Τα Νέα μας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΠΑΖΑΡ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΞΥΛΟ,ΠΥΛΟ ,ΥΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟ

Το ΕΝ.Ε.ΕΓΥΛ.Λ ΡΕΘΥΜΝΟΥ πραγματοποίησε  για δεύτερη χρονιά Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ με αντικείμενα και διακοσμητικά που κατασκευάστηκαν από τους μαθητές μας.

Δημοσιεύθηκε στην Δραστηριότητες

Συμμετοχή στο χριστουγιεννιάτικο  διήμερο που διοργάνωσε ο Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γερανίου

Συμμετοχή στο χριστουγιεννιάτικο  διήμερο που διοργάνωσε ο Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γερανίου

Στις 15 Δεκεμβρίου συμμετείχαμε στο πρόγραμμα του χριστουγεννιάτικου διημέρου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γερανίου, ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου με δύο διαφορετικές δράσεις από την ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό του σχολείου.

Η πρώτη δράση περιελάμβανε ομιλία με τους γονείς και συζήτηση. Κεντρικό θέμα ήταν «Αγάπη και όρια στα παιδιά, μπορούν να συνυπάρξουν;». Στα πλαίσια της συγκεκριμένης συζήτησης έγινε ανάλυση για τον ορισμό των ορίων, τον τρόπο που τίθενται και πως αυτά προάγουν τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Εκφράστηκαν προβληματισμοί από τους γονείς και δόθηκαν διευκρινήσεις σε προσωπικές απορίες. Τέλος, εκφράστηκε η ανάγκη για περαιτέρω συναντήσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων.

Στη δεύτερη δράση πραγματοποιήθηκε αφήγηση παραμυθιού και  εικαστικό δρώμενο. Μέσα από την αφήγηση μιας ευαίσθητης και συγκινητικής ιστορίας δόθηκε η αφορμή να προβληματιστούμε παρέα με τα παιδιά για τη σημασία της φιλίας, τη μοναξιά, το φόβο και τους στόχους που βάζουμε στη ζωή μας.

Στη συνέχεια με τους μικρούς  μας φίλους φτιάξαμε τα δικά μας  χρώματα με αλεύρι, σόδα, αλάτι και χρώμα ζαχαροπλαστικής και αποτυπώσαμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας.

 

Η συνεργασία μεταξύ σχολείων, γονέων και κοινότητας, έχει βαρύνουσα σημασία καθώς στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα είναι αναγκαίο να δρουν συντονισμένα και να στοχεύουν από κοινού στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς για την πρόσκληση τους, τις μαθήτριες και τους μαθητές που παρευρέθηκαν προσφέροντας με τη θετική τους διάθεση όμορφη και εποικοδομητική αλληλεπίδραση.

Δημοσιεύθηκε στην Εκδρομές - περίπατοι - επισκέψεις

Διδακτική επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.

Διδακτική επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.

 

 

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στις 7/12/2018 στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου . Είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο του μουσείου, να γνωρίσουν και να παρατηρήσουν τα πλούσια  εκθέματα του. Ήρθαν σε επαφή με τις συλλογές των πετρωμάτων, απολιθωμάτων αλλά και των ευρημάτων των διαφόρων ενδημικών θηλαστικών όπως οι κρητικοί νάνοι ελέφαντες , ελάφια και ιπποπόταμοι.

Μέσα από θεματικά πεδία, απλοποιημένα για παιδιά, τους δόθηκε η δυνατότητα να αναγνωρίσουν απολιθώματα, να παρατηρήσουν και να συγκρίνουν μικροαπολιθώματα με σύγχρονα κοχύλια. Μέσω των διαφορετικών δραστηριοτήτων επιτεύχθηκε, με τρόπο ευχάριστο, η προσέγγιση της επιστήμης της Παλαιοντολογίας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σιμιτζή για την υποδοχή, τη φιλοξενία και  την ξενάγηση που μας προσέφερε. Όπως επίσης και για την παρουσίαση αναφορικά με την εξελικτική πορεία της Κρήτης και των γεωλογικών  παλαιοντολογικών μεταβολών της ευρύτερης περιοχής.

 

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες

3η Δεκεμβρίου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

3η Δεκεμβρίου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία με στόχο να αναδείξει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για ευημερία, ισότιμη συμμετοχή και προσφορά στην κοινωνία, αλλά και τις δυνατότητες των ατόμων αυτών. Σαν πολίτες καλούμαστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους και να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, τη Δευτέρα 3 του Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών σε ζητήματα που αφορούν την αναπηρία, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών του σχολείου μας και των μικρών μαθητών του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Γερανίου για την ανάδειξη παιδαγωγικών πρακτικών που προάγουν τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης. Σκοπός μας είναι ένα Σχολείο μέσα στο οποίο οι μαθητές αποδέχονται τη διαφορετικότητα να αποκτούν δεξιότητες ενσυναίσθησης, κοινωνική συνείδηση και αίσθημα της συλλογικής ευθύνης.

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα αξιών ζωής ασχοληθήκαμε με την αξία της ανεκτικότητας. Ανεκτικότητα μια απαραίτητη αρετή σημαίνει δέχομαι, σέβομαι και κατανοώ τη διαφορετικότητα ατόμων, ομάδων, λαών, ιδεών. Η ανεκτικότητα καλλιεργεί τον αυτοσεβασμό, την αξιοπρέπεια, σημαίνει συνεργασία, για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγάλων προβλημάτων.

Tο να μάθουμε στα παιδιά μας την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, δεν θα τα βοηθήσει μόνο να γίνουν πιο ευτυχισμένα, αλλά θα τους δώσει την δυνατότητα, μεγαλώνοντας, να διεκδικήσουν περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην εργασία και σε άλλους τομείς της ζωής τους. Και σίγουρα αυτό πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι με τους γονείς οι οποίοι πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν να ζουν, να μαθαίνουν και να εργάζονται σε ομάδες και κοινωνίες οι οποίες θα γίνονται ολοένα και πιο διαφορετικές και πολυπολιτισμικές.

Ξεκινήσαμε μ ένα παραμύθι “Oι εφτά Χρωματιστοί Ιππότες”

Στο βασίλειο των Χρωμάτων ζούσαν εφτά ιππότες: ο Κόκκινος, ο Πορτοκαλής, ο Κίτρινος, ο Πράσινος, ο Μπλε, ο Λουλακής και ο Βιολετής. Όλοι ήταν γενναίοι και τολμηροί, ένιωθαν πολύ περήφανοι για το χρώμα τους, ο καθένας πίστευε ότι είναι ο καλύτερος από το άλλον, δεν ανέχονταν ο ένας τον άλλον και μόνο στους άλλους έβλεπε μειονεκτήματα. Όταν όμως ενώθηκαν όλοι μαζί δημιούργησαν την πιο όμορφη και εντυπωσιακή αψίδα που είχε δει ποτέ κανείς: το ουράνιο τόξο. Επεξεργαστήκαμε το παραμύθι και κουβεντιάσαμε. Γιατί τσακώνονταν μεταξύ τους, σε τι είχαν δίκιο, σε τι δεν είχαν, ποια ήταν η λύση για τους καυγάδες τους. Κάναμε το ουράνιο τόξο με ωραία χρώματα.