Σχολικό έτος 2020-2021

 Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Σχολικής Μονάδας

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Παύλου Μελά,  λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 37 του Ν.  4692/12-06-2020 (ΦΕΚ 111, τ. Α΄) (Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις)  και έχοντας την ευθύνη της εφαρμογής του, καταρτίζει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας Σχολικής Μονάδας.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών έχει την ευθύνη της εφαρμογής των προβλεπόμενων παιδαγωγικών κατευθύνσεων σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του σχολείου. Με το πλαίσιο αυτό εφαρμόζονται οι σκοποί της εκπαίδευσης, όπως καθορίζονται από το Σύνταγμα και τους σχετικούς Νόμους, Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, προσαρμοσμένοι στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολείου. Ειδικότερα σε ένα σχολείο ειδικής αγωγής οι σκοποί της εκπαίδευσης και οι παιδαγωγικές κατευθύνσεις διαμορφώνονται και καθορίζονται με βάση τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Σχολικής Μονάδας εγκρίνεται από τον συντονιστή Εκπαίδευσης και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με τη διαμόρφωση από τους εκπαιδευτικούς ενός πλαισίου κανόνων καλλιεργείται η συμμετοχική ευθύνη και δεσμεύονται όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας στην τήρησή τους.

 

Α. ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σύμφωνα με το Νόμο 3699/2008 Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) είναι το σύνολο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μαθητές με αναπηρία και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η πολιτεία δεσμεύεται να κατοχυρώνει και να αναβαθμίζει διαρκώς τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ως αναπόσπαστο στοιχείο της υποχρεωτικής και δωρεάν δημόσιας παιδείας και να μεριμνά για την παροχή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στους αναπήρους όλων των ηλικιών και για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Δεσμεύεται επίσης, να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες με αναπηρία και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ίσες ευκαιρίες για πλήρη συμμετοχή και συνεισφορά στην κοινωνία, ανεξάρτητη διαβίωση, οικονομική αυτάρκεια και αυτονομία, με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση και στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη.

Συγκεκριμένα, μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται φοιτούν ή σε αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ ή σε σχολεία της γενικής εκπαίδευσης ή σε ΤΕ με την ανάλογη στήριξη και την παρουσία Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), ανάλογα με το είδος της αναπηρίας τους και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που απορρέουν από αυτή.

 

Β. Μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Ως μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρούνται τα άτομα που παρουσιάζουν  διάφορες δυσλειτουργίες, ψυχοκινητικές, αισθητηριακές, συμπεριφορικές  ή γνωστικές. Οι δυσκολίες αυτές επιφέρουν περιορισμούς στη λειτουργικότητά τους σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. 

 

Γ. ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Με βάση τις προαναφερθείσες ιδιαιτερότητες οι επιδιώξεις γενικού πλαισίου είναι :

  1. Η εξασφάλιση συνθηκών που επιτρέπουν στο μαθητή να αναπτύξει την προσωπικότητά του.
  2. Η δημιουργία συνθηκών για δια βίου εκπαίδευση.
  3. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής μέσα από την παροχή ίσων ευκαιριών και την καλλιέργεια κοινών στάσεων και αξιών.
  4. Η καλλιέργεια της συνείδησης του ευρωπαίου πολίτη με την ταυτόχρονη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και πολιτισμικής αυτογνωσίας.
  5. Η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και συλλογικότητας.

 

Δ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η παροχή γενικής παιδείας σε παιδιά που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με πρέπει να στοχεύει:

  1. Στη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος ώστε να δημιουργεί ικανούς μαθητές που ενεργούν υπεύθυνα και συνεργάζονται με άλλα άτομα για την επίτευξη κοινών στόχων.
  2. Στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ενδιαφερόντων του.
  3. Στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων μάθησης για όλους τους μαθητές.
  4. Στην ανάπτυξη της ικανότητας κάθε ατόμου να εργάζεται σε ομάδες και να αξιοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του για την επίτευξη κοινών στόχων.
  5. Στη φυσική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη όπως και στην αρμονική, φυσική, πνευματική, ηθική, αισθητική και συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών.

 

Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

  1. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και κατά τη διάρκειά της, εάν προκύψει σχετικό ζήτημα, οι γονείς και κηδεμόνες έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν το Σχολείο, (ανάλογα με τη φύση του θέματος, τον Διευθυντή, τον Εκπαιδευτικό, τον Ψυχολόγο ή τον Κοινωνικό Λειτουργό) όσο το δυνατόν πληρέστερα. Το Σχολείο είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί και να τηρήσει το απόρρητο για τα προσωπικά δεδομένα  για δυσκολίες των μαθητών (υγείας, κοινωνικά, ψυχολογικά ή άλλα). Η γνωστοποίηση τέτοιων παραμέτρων στο σχολείο είναι απολύτως αναγκαία για την αποφυγή συμπεριφορών που μεγιστοποιούν αυτές τις δυσκολίες και την υιοθέτηση από τους εκπαιδευτικούς της πλέον κατάλληλης στάσης και συμπεριφοράς.
  2. Ταυτόχρονα με την τελική διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας και λειτουργίας, οι γονείς – κηδεμόνες θα παραλάβουν το πρόγραμμα με τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, κατά τις οποίες μπορούν να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούν και να συνεργαστούν με τους διδάσκοντες.

 

ΣΤ. ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΡΟΣΕΥΧΗ

  1. Οι μαθητές είναι απαραίτητο να προσέρχονται έγκαιρα στο σχολείο., δηλαδή πριν χτυπήσει το κουδούνι. Η έναρξη των μαθημάτων γίνεται στις 8:30 π.μ. και όλοι οφείλουν να παρευρίσκονται τη στιγμή εκείνη στο χώρο συγκέντρωσης του σχολείου. Στην πρωινή συγκέντρωση πραγματοποιείται ενημέρωση από τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς για τα τρέχοντα σχολικά ζητήματα. Οι μαθητές του σχολείου εισέρχονται μετά την προσευχή από την κεντρική είσοδο του σχολείου.
  2. Οι μη συμμετέχοντες στην προσευχή, η οποία είναι προαιρετική, οφείλουν να σέβονται, με το ύφος και τη στάση τους, τους συμμαθητές τους που συμμετέχουν ενεργά και να είναι παρόντες στο χώρο συγκέντρωσης, ώστε να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της ημέρας.
  3. Στην πρωινή συγκέντρωση οι μαθητές παρατάσσονται κατά τομέα ειδικότητας και παραμένουν ήσυχοι σε όλη τη διάρκειά της.

 

Ζ. ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

  1. Η είσοδος στην τάξη γίνεται αμέσως μετά την πρωινή συγκέντρωση ή αμέσως μετά το διάλειμμα. Οι διδάσκοντες οφείλουν να βοηθούν και να συνοδεύουν τους μαθητές να εισέλθουν στη αίθουσα διδασκαλίας. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές δεν μπορούν να μπουν ή να βγουν από την τάξη, παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και για σοβαρούς λόγους, πάντα με την άδεια του διδάσκοντα και όπου κρίνεται απαραίτητο με τη συνοδεία του.  Όμοια, οι διδάσκοντες οφείλουν να βοηθούν τους μαθητές να εξέλθουν από την αίθουσα και να τους συνοδεύουν στον αύλειο χώρο με ασφάλεια.
  2. Στα διαλείμματα οι μαθητές αποχωρούν από τις αίθουσες και κατευθύνονται στην αυλή. Κατ’ εξαίρεση και με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων μαθητές με κινητικά ή συμπεριφορικά προβλήματα κατευθύνονται στο αίθριο του 1ου ορόφου ή παραμένουν στον 1ο όροφο. Ο εκάστοτε εκπαιδευτικός έχει την ευθύνη για την καθαριότητα της αίθουσας όταν αποχωρεί από αυτή. Τα εργαστήρια και οι αίθουσες ειδικοτήτων κλειδώνονται με ευθύνη των εκπαιδευτικών με την λήξη της διδακτικής ώρας και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ανοίγουν τα παράθυρα για την ανανέωση του αέρα (ακόμα και το χειμώνα), κάτι απολύτως αναγκαίο από πλευράς υγιεινής ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών.
  3. Η τρίτη διδακτική ώρα ορίζεται ως η ώρα σίτισης για τους μαθητές. Οι μαθητές σιτίζονται στην αίθουσα διδασκαλίας τους υπό την επίβλεψη του εκάστοτε εκπαιδευτικού. Η σίτιση μαθητών με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης γίνεται από το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη για την καθαριότητα της τάξης μετά το τέλος της σίτισης ενώ βοηθούν και συμβουλεύουν τους μαθητές για την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  4. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου (Υ.Α.103373/Δ1/22-06-18). Απαγορεύεται η χρήση τους σε όλους τους χώρους του σχολείου (αίθουσες διδασκαλίας, αυλή), εφόσον η ανάγκη για επικοινωνία με την οικογένειά τους καλύπτεται επαρκώς με τα επικοινωνιακά μέσα που διαθέτει το σχολείο. Επιπλέον, οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εντός του σχολικού χώρου και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου. Ο σχετικός εξοπλισμός που διαθέτει το σχολείο χρησιμοποιείται από τους μαθητές κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μόνο με την εποπτεία και επίβλεψη των εκπαιδευτικών. Οι μαθητές του σχολείου που έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα τα παραδίδουν στο γραφείο του Διευθυντή με τη έναρξη του ωρολογίου προγράμματος. Επιστρέφονται στους μαθητές μετά τη λήξη του.
  5. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν επιτρέπεται να καπνίζουν σε κανένα από τους χώρους του σχολείου.
  6. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση οποιοδήποτε εκπαιδευτικό υλικό γιατί χρησιμοποιείται σε επόμενες σχολικές χρονιές.
  7. Είναι απαραίτητο στις μεταξύ τους σχέσεις οι μαθητές να καλλιεργούν τον αμοιβαίο σεβασμό, το δημοκρατικό διάλογο, την αναγνώριση και ανοχή του άλλου, την υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη και τη συνέπεια. Κάθε μαθητής πρέπει να συμπεριφέρεται στους συμμαθητές του με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελε να του συμπεριφέρονται κι αυτοί και να τηρεί τους κανόνες του σχολείου. Κάθε εκδήλωση αρνητικής συμπεριφοράς αντιμετωπίζεται λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα του κάθε μαθητή, τις ειδικές εκπαιδευτικές του ανάγκες, την έκταση των δυσλειτουργιών, τον βαθμό των γνωστικών, επικοινωνιακών και άλλων ελλειμμάτων (αυτοεξυπηρέτησης, κοινωνικοποίησης) που παρουσιάζει. Σε κάθε περίπτωση συνεδριάζει η Ε.Δ.Ε.Α.Υ. της σχολικής μονάδας και προτείνει παιδαγωγικές μεθόδους και ενέργειες για την επίλυση προβλημάτων και την αντιμετώπιση της αρνητικής συμπεριφοράς και ο σύλλογος διδασκόντων τις εγκρίνει.

 

 

Η. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ – ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας επιβάλλεται να συμμετέχουν στην προστασία του κτιρίου από φθορές, στη διατήρηση της καθαριότητας όλων των χώρων του σχολείου και στην προστασία από φθορές των προσωπικών αντικειμένων άλλων μαθητών. Κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός οφείλει να μεριμνά για τον χώρο στον οποίο ζει και εργάζεται. Η αναγραφή σε τοίχους, πόρτες και θρανία δεν επιτρέπεται γιατί πρόκειται για δημόσια περιουσία που ανήκει σε όλους, τωρινούς και μελλοντικούς μαθητές.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η τήρηση των παραπάνω κανόνων δεν είναι πάντοτε εφικτή. Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει για την αποκατάσταση οποιασδήποτε φθοράς στο σχολικό κτίριο .Η είσοδος εξωσχολικών στο χώρο του σχολείου απαγορεύεται για την ασφάλεια των μαθητών.

 

Θ. ΦΟΙΤΗΣΗ

 Εισήγηση για την κατάταξη, εγγραφή και φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην κατάλληλη σχολική μονάδα (άρθρο 4, παρ. 1.γ., Ν. 3699/2008).

Η εισήγηση για την κατάταξη, εγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα ή άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο ή πρόγραμμα ΕΑΕ των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες γίνεται από τα ΚΕΣΥ. Στις αρμοδιότητες επίσης των ΚΕΣΥ εμπίπτει και η περαιτέρω παρακολούθηση και αξιολόγηση της εκπαιδευτικής πορείας των μαθητών, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους ΕΑΕ, τους αρμόδιους κατά περίπτωση σχολικούς συμβούλους προσχολικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης, τους συμβούλους ΕΕΠ, τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχει την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και με το ΕΕΠ που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες ΕΑΕ.

Ειδικότερα τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.), στα οποία η φοίτηση διαρκεί 6 χρόνια. Σε αυτά εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης και καλύπτεται η  υποχρεωτικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. είναι ισότιμα με τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Στην τελευταία τάξη των Ε.Ε.Ε.ΕΚ θεσμοθετείται πρακτική άσκηση διάρκειας 2 τουλάχιστον τριμήνων, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και σε συνάφεια με την κύρια ειδικότητα του μαθητή. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Στ’ τάξης συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Η ΣΤ’ τάξη λειτουργεί ως τάξη τεχνικής/επαγγελματικής εξειδίκευσης με σκοπό τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των μαθητών και την εξοικείωσή τους σε πραγματικά εργασιακά περιβάλλοντα. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρακτική άσκηση των μαθητών, τότε γίνεται με την υποστήριξη του σχολικού συνεταιρισμού.
Για τους μαθητές που φοιτούν στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ, η φοίτησή τους χαρακτηρίζεται επαρκής ή όχι από το Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος αποφασίζει κατά περίπτωση και ανεξάρτητα από τον αριθμό απουσιών, συνυπολογίζοντας την επαρκή κατάκτηση των διδακτικών στόχων, τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή και την εισήγηση της ΕΔΕΑΥ, εφόσον αυτή έχει συσταθεί.

 

Ι.  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

  1. Ο/η κοινωνικός/ή λειτουργός και ο/η ψυχολόγος συντονίζουν την επικοινωνία του σχολείου με τους γονείς σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Ο στόχος είναι η διατήρηση τακτικής και οργανωμένης επικοινωνίας με τους γονείς, επιδιώκοντας την ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια. Με τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια επιλύονται καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
  2. Ο Γονέας ή Κηδεμόνας δικαιούται και πρέπει να έχει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το μαθητή, αλλά οφείλει και ο ίδιος να ενημερώνει έγκαιρα και αναλυτικά το σχολείο για θέματα που μπορεί να επηρεάζουν την επίδοση ή τη συμπεριφορά του μαθητή στο σχολείο.
  3. Κάθε φορά που δημιουργείται ένα θέμα το οποίο σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο μαθητή και πρόκειται να απασχολήσει το σχολείο, ο πρώτος που χρειάζεται να ενημερώνεται σχετικά είναι ο γονέας ή κηδεμόνας, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο. Η επικοινωνία αυτή σχεδιάζεται από τον κοινωνικό λειτουργό ή τον ψυχολόγο κατόπιν συζήτησης με τους διδάσκοντες.
  4. Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου ο/η Διευθυντής/ντρια του σχολείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ ουσών οργανώνει ενημερωτική συγκέντρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών/τριών, στην οποία οι γονείς και
  5. Οι κηδεμόνες ενημερώνονται από τους/τις διδάσκοντες/ουσες για ζητήματα λειτουργίας του σχολείου. Η ημέρα και ώρα της συγκέντρωσης καθορίζονται με κριτήριο τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων και κηδεμόνων.
  6. Οι γονείς και κηδεμόνες κατά την προσέλευσή τους στο χώρο του σχολείου, προκειμένου να ενημερωθούν για ζητήματα σχετικά με το παιδί τους, έρχονται σε επαφή με τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς κατά τις ώρες συνεργασίας που έχουν οριστεί.. Δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας, να βρίσκονται στους διαδρόμους ή να  διακόπτουν το μάθημα.
  7. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποτελεί τη συλλογική έκφραση της άποψης των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών. Το σχολείο χρειάζεται και επιδιώκει την ουσιαστική συνεργασία του Συλλόγου για την προαγωγή του σχολικού έργου. Ένα ανοικτό δημοκρατικό σχολείο έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων.

 

Κ.  ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Ο ρόλος του/της υπεύθυνου/ης καθηγητή/τριας είναι η παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/τριών, η συστηματική υποστήριξή τους και η δημιουργία θετικού κλίματος στη σχολική κοινότητα, ο έγκαιρος εντοπισμός των μαθησιακών, οικογενειακών, οικονομικών και συναισθηματικών δυσκολιών των μαθητών/τριών, σε συνεργασία πάντα με τη διεπιστημονική ομάδα,  ώστε να μπορεί το σχολείο να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

 

Λ.  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΣΥ

Σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται υπεύθυνος επικοινωνίας με το Κ.Ε.Σ.Υ., ο οποίος, σε συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου, έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των αιτημάτων προς το Κ.Ε.Σ.Υ. και τη συνολική συνεργασία με αυτό. Ως υπεύθυνος επικοινωνίας με το Κ.Ε.Σ.Υ. ορίζεται ο κοινωνικός λειτουργός ή ο ψυχολόγος του σχολείου, ακολουθώντας τις οδηγίες της διεπιστημονικής ομάδας.

 

Μ. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  1. Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών έχει την παιδαγωγική ευθύνη να προβαίνει σε ενέργειες και να εφαρμόζει πρακτικές για τη δημιουργία στο σχολείο του κλίματος που απαιτείται για την υλοποίηση των στόχων της εκπαίδευσης και για τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών έτσι, ώστε να σέβονται τους διαφορετικούς ρόλους και να αναγνωρίζουν την ανάγκη τήρησης των κανόνων. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους τρόπους (π.χ. συμβουλευτικές συναντήσεις με τις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές, διαδικασία διαμεσολάβησης) για την αντιμετώπιση κάθε παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς.
  2. Στις περιπτώσεις των μαθητών/τριών που δε βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους ο Σύλλογος Διδασκόντων/ ουσών προβαίνει στη λήψη μέτρων, τα οποία είναι: α) προφορική παρατήρηση, β) επίπληξη, γ) αποβολή από τα μαθήματα μίας (1) ημέρας, δ) αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών, ε) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Τα παιδαγωγικά μέτρα γ’ και δ’ επιβάλλονται εφόσον κρίνεται ότι τα παιδαγωγικά μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί στο σχολείο δεν έχουν φέρει αλλαγή της στάσης του/της μαθητή/τριας ή εφόσον πρόκειται για σοβαρή παρέκκλιση, έστω και μεμονωμένη. Το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος επιβάλλεται μόνο εάν επιπλέον κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος.

 

  1. Τα παιδαγωγικά αυτά μέτρα αξιοποιούνται ως εξής:

α) Κάθε διδάσκων/ουσα καθηγητής/τρια μπορεί να αξιοποιήσει τα παιδαγωγικά μέτρα α και β.

 β) Ο/Η διευθυντής/ντρια του σχολείου μπορεί να αξιοποιήσει τα παιδαγωγικά μέτρα α, β και γ.

γ) Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών μπορεί να αξιοποιήσει τα παιδαγωγικά μέτρα α, β, γ, δ και ε.

δ) Την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μπορεί να την επιβάλει μόνο ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών με απόφαση στην οποία πρέπει να αιτιολογείται ειδικά ο λόγος για τον οποίο κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος και με τη σύμφωνη γνώμη ειδικού των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών. Στη συνεδρίαση έχουν δικαίωμα να παρίστανται ο κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας, καθώς και το προεδρείο της Μαθητικής Κοινότητας του τμήματος του/της και το προεδρείο του Μαθητικού Συμβουλίου του σχολείου, οι οποίοι αποχωρούν την ώρα της ψηφοφορίας. Το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος ισχύει για το σχολικό έτος εντός του οποίου ελήφθη, από δε το επόμενο σχολικό έτος ο/η μαθητής/τρια έχει δικαίωμα να επανέλθει στο σχολείο με τη διαδικασία της μετεγγραφής.

  1. Ειδικότερα και λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τα παραπάνω παιδαγωγικά μέτρα εφαρμόζονται κατά περίπτωση και μεμονωμένα από τον Διευθυντή και το Σύλλογο διδασκόντων. Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν αποτελεί αποτελεσματικό παιδαγωγικό μέτρο σε μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
  2. Οι μαθητές/τριες που αποβάλλονται παραμένουν τις ημέρες της αποβολής στο σχολείο, οι ώρες απουσίας τους από την τάξη καταχωρίζονται και απασχολούνται με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου. Η μορφή της απασχόλησης εντός του σχολείου καθορίζεται από τη διεπιστημονική ομάδα και το όργανο που αποφάσισε το συγκεκριμένο παιδαγωγικό μέτρο.
  3. Εάν μαθητής/τρια παρακωλύει τη διεξαγωγή μαθήματος, είναι δυνατόν να του/της επιβληθεί προφορική παρατήρηση και να απομακρυνθεί από την αίθουσα διδασκαλίας, οπότε απασχολείται με την ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου.
  4. Θέματα που δεν προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τον Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας και πάντα σε συμφωνία με την εκπαιδευτική νομοθεσία.

 

Ν.  ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

  1. Η συμπεριφορά όλων των παραγόντων της σχολικής ζωής, μαθητών και καθηγητών, πρέπει να είναι σύμφωνη με το ήθος του σχολείου και τις αρχές που διέπουν τις σχέσεις των ανθρώπων μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Οι αρχές αυτές πρέπει να τηρούνται από όλους, τόσο κατά τη διάρκεια του μαθήματος όσο και στο διάλειμμα, αλλά και σε κάθε δραστηριότητα του σχολείου (π.χ. εκδρομή).
  2. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι εφημερεύοντες καθηγητές φροντίζουν ώστε οι μαθητές να κινούνται με ασφάλεια στους χώρους του σχολείου (εκτός των αιθουσών) και έχουν καθήκον την τήρηση της τάξης αλλά και την άμεση παροχή βοήθειας σε όποιο μαθητή αντιμετωπίσει πρόβλημα. Γι’ αυτό και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μαθητές πρέπει να απευθύνονται στους εφημερεύοντες καθηγητές και δεν προσπαθούν να το επιλύσουν μόνοι τους.
  3. Απομάκρυνση από το σχολείο επιτρέπεται μόνο με άδεια του Διευθυντή και εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη του γονέα ή κηδεμόνα.
  4. Οι γονείς φροντίζουν :

α)οι μαθητές να μην φέρνουν στο σχολείο όργανα, αντικείμενα ή προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία τους ή ασυμβίβαστα με τη μαθητική ιδιότητα και εργασία.

β)οι μαθητές να μην φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα αξίας ή μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς για οποιαδήποτε φθορά ή απώλειά τους το σχολείο δε φέρει καμία ευθύνη.

γ)για την ασφαλή παράδοση και παραλαβή των μαθητών είτε στην είσοδο του σχολικού κτιρίου είτε στη στάση του σχολικού λεωφορείου.

 

Ξ.  ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους διοργανώνονται δράσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την κοινωνικοποίηση των μαθητών και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους (γνωστικών, αυτοεξυπηρέτησης, επικοινωνίας, αντιληπτικών και επαγγελματικών).

  1. Κάθε μήνα οργανώνεται μετακίνηση-εκδρομή όλων των μαθητών σε αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, κινηματογράφο, θέατρο, χώρους αναψυχής κ.α..
  2. Οι μαθητές συμμετέχουν σε εκδηλώσεις παρουσίασης χειροποίητων εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά) των οποίων έχουν την ευθύνη της κατασκευής-παρασκευής, τυποποίησης, έλεγχου και συσκευασίας υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών τους. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Τα προϊόντα παρουσιάζονται και στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  3. Διοργανώνονται Ενημερωτικές δράσεις από διάφορους φορείς (ΟΑΣΠ, Πυροσβεστική, Τιτάν-Ασφάλεια στο σπίτι, Αστυνομία  κ.α.)
  4. Οι μαθητές συμμετέχουν σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (Πολιτιστικά, Περιβαλλοντικά, Αγωγής Σταδιοδρομίας, Αγωγής Υγείας).
  5. Οι μαθητές συμμετέχουν στο Φεστιβάλ παιδείας του Δήμου Παύλου Μελά με παρουσίαση θεατρικού-χορευτικών και έκθεση ζωγραφικής-κατασκευών-εγκαταστάσεων.
  6. Οι μαθητές συμμετέχουν και οργανώνουν με τους υπεύθυνους καθηγητές τις σχολικές εορτές.

 

Ο. ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα κατά του COVID-19, το σχολείο εφαρμόζει αυστηρά τα πρωτόκολλα διαχείρισης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.):

Η ασφαλής λειτουργία του σχoλείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 επιβάλλει την τήρηση κανόνων ώστε να προληφθεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού. Το σχολείο μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση ώστε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να αισθάνονται ασφάλεια και προστασία. Για τα λόγο αυτό επιβάλλεται εκπαιδευτικοί και γονείς να δείχνουν κατανόηση και θετική διάθεση απέναντι στην τήρηση των κανόνων αυτών:

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Τηρούμε απόσταση μεταξύ μαθητών και μαθητών / εκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών, οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους (χωριστά διαλείμματα, κατάργηση πρωινής συγκέντρωσης, εορταστικών εκδηλώσεων και εκδρομών)
  2. Εφαρμόζουμε συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών)
  3. Το προσωπικό του σχολείου χρησιμοποιεί υποχρεωτικά κατάλληλη προστατευτική μάσκα. Η χρήση για τους μαθητές είναι προαιρετική προαιρετικά (για όσους μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν)
  4. Γίνεται καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες που χρησιμοποιούνται καθημερινά
  5. Αποφεύγονται οι συναθροίσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών και οι επισκέψεις ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο
  6. Οι μαθητές που εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19 οφείλουν να απέχουν από το σχολείο με στόχο την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών. 

 

Ο σύλλογος διδασκόντων έχει την παιδαγωγική ευθύνη τροποποίησης του παραπάνω κανονισμού, αν καταστεί αναγκαίο.

 

Σταυρούπολη,  σχολικό έτος 2020-2021

 

 

             Ο Διευθυντής                                         Ο Σύλλογος  Διδασκόντων

   του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

 

 

Ασλανίδης Σταύρος

Τέλος φόρμας