Ο σκύλος μου ο Μιλού

Ο σκύλος  μου  ο  Μιλού  ζει στα Ιωάννινα  στην  οικογένεια  Τζ., δηλαδή στην οικογένειά μου. Σε μια γωνιά του κήπου μας είναι το  σπίτι και τα παιχνίδια του. Ο Μιλού έχει έξυπνα καφέ μάτια και δύο μαύρα αυτιά. Τα πόδια του είναι καφέ με άσπρες κηλίδες, το ίδιο είναι και το σώμα του. Έχει μια μικροσκοπική μύτη και μια μεγάλη ουρά που συνέχεια την κουνά.

Του αρέσει να τρώει σκυλοτροφή και κόκαλα από κρέας. Εκτός από το φαγητό του αρέσει να χοροπηδάει και να κυλιέται στο γρασίδι.

Αυτό το σκυλί έχει πολλά προτερήματα όπως ότι είναι ήσυχος, δεν κάνει ζημιές και είναι πολύ φιλικός με τους ανθρώπους. Όμως  έχει  και  ένα  ελάτωμα,  είναι  πολύ  πονηρός.

Ζεί  περίπου 10  χρόνια  αν  έχει  τα  απαραίτητα. Εμείς τον   έχουμε   μόνο   τρία   χρόνια.

Λατρεύω   τον  Μιλού  γιατί   όταν  είμαι   στενοχωρημένος   με κάνει  και  ξεχνιέμαι. Περνάμε  πολλές  ώρες  μαζί  και  μου  είναι απαραίτητος. Το  ίδιο  και  εγώ  για εκείνον. Όταν  επστρέφω   από  το  σχολείο  τρέχει  κοντά  μου και  κουνάει    την   ουρα του   για  να  μου  δείξει  πόσο  χαίρεται. Είναι  ο  καλύτερός  μου  φίλος και  δεν  θέλω να  τον  χάσω  ποτέ.

Συντάκτες: Κωνσταντίνος, Παύλος

                                                                                  σκύλος

Εκδρομή στη Βεργίνα…

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων διοργάνωσε μονοήμερη εκδρομή στη Βεργίνα στις 13-12-2014 και στη συνέχεια στην Θεσσαλονίκη. Από ‘κει μπορούσες να κατέβεις είτε στην πλατεία Αριστοτέλους, είτε στον Λευκό πύργο. Απ’ τον πύργο θα μπορούσες να προχωρήσεις στο εργοστάσιο σοκολάτας, στον πύργο του ΟΤΕ, στον Αστερόκοσμο και όπου αλλού θες εσύ!!!

Ο ήλιος της Βεργίνας

Συντάκτης: Ιωάννης Σ.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Κουραμπιέδες

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα μαγειρικό λίπος
  • 1/2 κούπας ζάχαρη άχνη
  • λίγη βάνιλια
  • 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα, χονροκομένα και καβουρντισμένα
  • 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ανθόνερο( προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Χτυπήστε τα δύο βούτυρα μαζί με την ζάχαρη στο μίξερ, ν΄αφρατέψουν και ν΄ασπρίσουν.
  2. Ρίξτε 2 κούπες αλεύρι, τη βανίλια και τ΄αμύγδαλα.
  3. Ζυμώστε ελαφρά, ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειασθεί, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά και αφράτη, που να μην κολλάει στα δάκτυλα.Προσοχή, μην την παραζυμώσετε, γιατί τότε οι κουραμπιέδες θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι.
  4. Πλάστε μισοφέγγαρα ή κόψτε με κουπ- πατ αστεράκια ή άλλα σχέδια κι αραδιάστε τα σε λαμαρίνα.
  5. Ψήστε τους κουραμπιέδες στους 175 βαθμούς για 30΄περίπου, να ροδίσουν ελαφρά.
  6. Μόλις βγουν από τον φούρνο, βγάλτε τους με προσοχή επάνω σε λαδόχαρτο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε, ραντίστε τους με λίγο ανθόνερο.
  7. Μ΄ένα μεγάλο σουρώτηρι κοσκινίστε άφθονη ζάχαρη άχνη και καλύψτε τους εντελώς.
  8. Όταν κρυώσουν, βάλτε τους σε πιατέλα.

Υ.Γ: Διατηρούνται σε κουτί μπισκότων ένα μήνα.

Συντάκτης: Σοφία Μ.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ

Ο πύργος  του Άιφελ κατασκευάστηκε το 1889 απο τον μηχανίκο Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια  στον κόσμο. Έχει  βάρος 10.100 τόνους και ύψος 325.

Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300  βήματα το ίδιο και για το  δεύτερο. Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο  έχει  πρόσβαση μόνο με  ανελκυστήρα. Το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν και εστιατόριο.

Κατασκευάστηκε  μεταξύ των ετών  1887  και 1889 ως είδοδο για την διεθνή έκθεση  Uneversell αλλά και επι ευκαιρίας της εκατονταετούς επετείου της Γαλλικής  Επανάστασης.

Πύργος του Άιφελ

Συντάκτης: Ηλιάνα

Μια βραδινή βόλτα στην Αστερούπολη

Αστερούπολη Ιωαννίνων

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ του Δεκέμβρη η φίλη μου, ο ξάδερφος μου και εγώ αποφασίσαμε να πάμε στην όμορφη Αστερούπολη των Ιωαννίνων.

Όταν φτάσαμε εκεί, μας έκανε μεγάλη εντύπωση εκτός από τα υπόλοιπα παιχνίδια όπως, η τούμπα, τα συγκρουόμενα, το πατινάζ κ.α. ένα μεγάλο παιχνίδι που το ονόμαζαν ΧΤΑΠΟΔΙ επειδή είχε 8 τεράστια πλοκάμια. Τόσο μας άρεσε που ανεβήκαμε 7 ολόκληρες φορές!! Ζαλιστήκαμε λίγο αλλά δεν πειράζει!!

Αφού ανεβήκαμε σε όλα τα διασκεδαστικά παιχνίδια, ο μικρός ξάδερφος μου ήθελε να ανέβει σε ένα ηλεκτρονικό αυτοκίνητο το οποίο για να δουλέψει χρειαζόταν χρήματα. Όταν του ρίξαμε κέρματα, άρχισε να κινείται συνεχώς και να βγάζει παράξενους ήχους των φρένων. Δυστυχώς όμως κάποια στιγμή, χωρίς να έρθει η ώρα του σταμάτησε και δεν ξαναδούλεψε!! Ο μικρός μου ξάδερφος ήταν τόσο στεναχωρημένος που άρχισε να κλαίει!! Η φίλη μου και εγώ δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Ξαφνικά μου ήρθε μια έξυπνη μπορώ να πω ιδέα στην οποία συμφωνούσε και η φίλη μου. Κουνούσαμε  πέρα δώθε το αυτοκίνητο και κάναμε αστείους ήχους, που έκαναν τον ξάδερφό μου να γελά συνεχώς.

Ήρθε η ώρα να φύγουμε και όλοι μας συμφωνήσαμε να ξαναέρθουμε μια μέρα που θα είχαμε χρόνο!!! Αυτή η βραδιά θα μου μείνει αξέχαστη!!!!!!

Συντάκτης: Ναταλία

Το Λαμπραντόρ

Tα  Λαμπραντόρ είναι μια δημοφιλής ράτσα σκυλιού που προέρχεται από τον Καναδά.

Λαμπραντόρ συνήθως συναντάμε από μεσαίου μεγέθους έως μεγάλου. Τα αρσενικά φτάνουν από 56-63 εκατοστά με βάρος 30-60 κιλά. Αντιθέτως τα θηλυκά έχουν ύψος 54-60 εκατοστά και από 27-32 κιλά. Το τρίχωμά τους είναι σχετικά κοντό και γυαλιστερό. Οι χρωματισμοί τους είναι το μαύρο, το καφέ, καθώς και το κιτρινωπό. Εκπαιδεύονται σχετικά εύκολα και δεν χρειάζονται ειδική περιποίηση.

Η καταγωγή του Λαμπραντόρ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, ωστόσο γνωρίζουμε, ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά.

Το 18ο αιώνα οι Ευρωπαίοι μετανάστες ψαράδες που αλίευαν στα κρύα νερά της Νέας Γης χρησιμοποιούσαν σαν βοηθούς αυτά τα σκυλιά που είχαν την ικανότητα να επαναφέρουν τα ψάρια που είχαν πέσει από τις βάρκες τους και να τραβούν στην ακτή τα δίκτυα των ψαράδων. Το κοντό τρίχωμα του Λαμπραντόρ ήταν ιδανικό για αυτές τις εργασίες στην ξηρά αλλά και στην θάλασσα.

 Συντάκτης: Μαριλένα Σ.

Βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα

Υλικά:

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. γάλα κρύο
  • 6 αβγά
  • 3/4 κ.σ. κρεμόριο
    3/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
    1 φλυτζανάκι κονιάκ
    1 βανίλια
    ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτελεση:

Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει καλά και μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε καλά.
Χωρίζουμε τα αβγά και ρίχνουμε τους κρόκους έναν ένα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό γάλα και μετά όλο το αλεύρι και τη βανίλια.
Συνεχίζουμε ανακατεύοντας και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το κρεμόριο και τα ασπράδια των αβγών, χτυπημένα μαρέγκα.
Τελευταία προσθέτουμε τη σόδα με το κονιάκ και το ξύσμα.
Βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 200°, ανάλογα με το φούρνο σας. Εάν είναι δυνατός, βάλτε το στους 180 και αφήστε για λίγη ώρα παραπάνω. Όπως και να έχει, επειδή ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός (και παίζει ρόλο και η φόρμα ή το ταψί) κάντε δοκιμή με το μαχαίρι και αφήστε τη στο φούρνο σας μέχρι αυτό να βγαίνει καθαρό.

Λίγα μυστικά ακόμα:

Μπορείτε επίσης να χωρίσετε τη ζάχαρη σε δύο μέρη. Να βάλετε τη μισή με το βούτυρο και την άλλη μισή να τη χτυπήσετε με τα ασπράδια όταν κάνετε τη μαρέγκα.

 

 Συντάκτης: Δήμητρα Π.